StoryEditorOCM
ŠibenikDunko i Manda

Prve ljame u Dalmaciji na farmi u šibenskoj Dubravi

Piše Katarina RUDAN
JOŠKO DADIĆ/ŠIBENSKI LIST
15. siječnja 2017. - 20:10

Udruga za terapiju i aktivnosti pomoći konja, Konjički klub "Kolan“ iz Šibenika, na svojoj farmi u Dubravi od kraja prošle godine ima dvoje novih stanovnika. Ljame ili južnoameričke deve koje su po dolasku na farmu "Happy horse" dobile prava dalmatinska imena – Dunko i Manda, prve su i jedine u Dalmaciji. Dunko je star deset mjeseci, a Mandi su dvije godine. Suzana Živković, predsjednica Udruge KK "Kolan“ i jedina zaposlenica Udruge kaže da ljame u Dubravu nisu stigle nenadano. Još prije dvije godine razmišljali su o njihovoj kupnji jer se i one koriste u terapijske svrhe.



– S njima se ide u šetnje i koriste se najviše za terapiju osoba s emocionalnim problemima i poremećajima. Ljame su druželjubive životinje, vrlo inteligentne, lako je vladati s njima i zaista su jako interesantne – kaže Suzana. Ranije su dopremljene iz Slovenije za potrebe snimanja reality showa za jednu komercijalnu televiziju i kad su Živkovići doznali da ih je moguće kupiti, nisu dvojili.

Pljuju koliko psi grizu

– Još prije dvije godine bili smo u kontaktu s uzgajivačem ljama iz Slovenije, ali je procedura uvoza ljama jako komplicirana, pa smo odustali. S obzirom na to da su ove već bile uvezene u Hrvatsku, nismo morali prolaziti tu proceduru, rekla nam je Suzana. Odlično su se snašle u novoj sredini, prijateljuju s drugim životinjama i nikakvih problema nema. Ne smeta im ni dalmatinska bura, temperature ispod ništice jer su to životinje koje mogu podnijeti hladnoću i do -30 stupnjeva Celzijevih, ali i visoke temperature. Ni s prehranom nema problema. Najviše vole sijeno, a i zob im je draga. No kako su sklone debljanju, preporuka je da jedu što više zelenila. Prema posjetiteljima su jako pristojne. Vole se maziti, rado se fotografiraju s ljudima, ali ljudi su malo nepovjerljivi prema njima. Boje se da će ih pljunuti.



– Postoji priča da ljame pljuju, pa prvo pitanje posjetitelja – hoće li me pljunuti? Moje odgovor je rečenica koju sam negdje pročitala a ona glasi: "Ljame pljuju koliko psi grizu". Eto, mislim da je time rečeno kolika je vjerojatnost da nekoga pljune, kaže simpatična ljubiteljica životinja. Nada se da je Manda bređa, pa bi za koji mjesec na farmi mogli imati prinovu, a jednog dana i krdo ljama.

Edukacija, terapija, projekti

Udruga konjički klub "Kolan" jedina je s područja triju dalmatinskih županija uključena u provođenje projekta "Formiranje i aktiviranje IT volonterske mreže u području terapije pomoću konja“, kojeg je nositelj Udruga "Pegaz“ iz Rijeke. Riječ je o projektu koji je financiran od strane Europskog socijalnog fonda i Ureda Vlade RH za udruge. Partneri su Udruga "Krila-terapijsko jahanje“ iz Zagreba i KK "Eohippus“ iz Vinkovaca. Osnovni cilj ovog projekta je povezivanje srodnih organizacija iz područja terapije i aktivnosti pomoću konja na prostoru Hrvatske s ciljem povećanja kvalitete socijalnih usluga za direktne korisnike – djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.


– Javili smo se na još neke natječaje i čekamo odgovore. Naime, kao udruga koja se bavi terapijom pomoću konja zadnjih godina smo dosta napredovali, dosta ulagali u imanje, ali i edukaciju kako vodstva tako i volontera, kaže Suzana. Na farmi je dvanaest konja među kojima su četiri ponija, jedan magarac, kokoši, patke, kunići, mačke, psi i vijetnamsko prase Đuro. Eto, u tom brojnom društvu sad su Manda i Dunko – kaže Suzana Živković.


Najbolje radno mjesto na svijetu
– Sve što smo na farmi napravili, kupili životinje, opremu i sve ostalo je vlastitim novcem. Sve to iziskuje velika odricanja jer mjesečni troškovi su visoki i novac moramo sami zaraditi. Nije lako, ali ja sam nakon odlaska iz škole našla alternativu u kojoj sam sretnija. Kada me netko upita zašto to radim, zbog čega se na vratim u školu odgovaram da imam najbolje radno mjesto na svijetu: djecu, konje i prirodu – kaže Suzana, profesorica njemačkog jezika i sociologije.


Životinjska farma u Dubravi
Udruga djeluje na farmi "Happy horse" u Dubravi koja se proteže na 15.000 metara četvornih, ima svu infrastrukturu za kvalitetan rad i provođenje aktivnosti i terapije s pomoću konja, a osnivači farme Suzana i Oliver Živković kontinuirano ulažu u nove sadržaje i oplemenjuju farmu.


Rad s djecom
– Najbrojniji korisnici usluge terapija pomoću konja su djeca do devet godina starosti s različitim teškoćama, pa imamo djecu s poremećajem autističnog spektra, ADHD, raspršenost pažnje, te Downov sindrom. Za svakog korisnika imamo plan i program što se mora s njim raditi i što postići, a nakon šest mjeseci radi se vrednovanje čime se prati napredovanje, ali i naš rad s djecom. Jednom tjedno na radnu terapiju dolaze nam korisnici Centra Roman obitelj. S njima imamo izuzetno dobru suradnju i zapravo smo postali pravi prijatelji – kaže Suzana.

26. travanj 2024 15:34