StoryEditorOCM
ŠibenikDRŽAVNI VRH NA PROSLAVI 25-GODIŠNJICE 'MILJEVAČKE OLUJE' U DRINOVCIMA

Predsjednica RH: 'Akcija je pokazala ne samo snagu HV-a, nego i odlučnost Hrvatske da ne prizna okupaciju ni jednog centimetra svog teritorija'

21. lipnja 2017. - 23:59

Program obilježavanja 25. obljetnice akcije "Miljevci" u kojoj su 21. lipnja 1992. godine oslobođena miljevačka sela, odnosno 108 četvornih kilometara okupiranog drniškog kraja, započeo je postrojavanjem 250 sudionika akcije u Drinovcima.
Svečanosti pokraj drinovačke crkve Imena Isusova je prisustvovala predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, koji su se, uz domaćina, drniškog gradonačelnika Josipa Begonju, šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, izaslanika predsjednika Sabora i brigadnog generala Ivana Bačića, ratnog zapovjednika 113. brigade i akcije "Miljevci", te brigadira Krunoslava Mazalina, koji je vodio operaciju na terenu te brojni drugi gosti i prijatelji, koji su uz sudionike akcije - iz 113.šibenske i 142. drnišpke brigade HV-a te vojne i redovne policije, stigli sa svih strana županije i Hrvatske
U svom se obraćanju miljevačkim osloboditeljima te brojnim uzvanicima među kojima je bio i general Drago Matanović, izaslanik Glavnog stožera OS RH, državni tajnik u Ministarstvu branitelja i bivši zapovjednik 142. brigade Ivan Vukić-Niper kao brojni časnici i dočasnici pobjedničke Hrvatske vojske, dužnosnici i savjetnici iz Ureda predsjednice i Ministarstva obrane, predsjednica Grabar Kitarović istakla kako joj je osobito zadovoljstvo biti na poprištu jedne od prvih osloboditeljskih akcija HV-a. S ponosom se prisjećamo svih sudionika operacije, a s posebnim poštovanjem i zahvalnošću danas odajemo počast poginulim, preminulim i ranjenim pripadnicima Hrvatske vojske' - kazala je predsjednica istakavši kako je operacija Miljevački plato imala veliko, ne samo vojno, nego i političko i psihološko značenje. Pokazala je ne samo snagu Hrvatske vojske, nego i političku odlučnost hrvatske države i njenog tadašnjeg vodstva, da ne prizna okupaciju ni jednog centimetra hrvatskog teritorija, osnaživši povjerenje naroda da će u pogodnom času cijela Hrvatska biti oslobođena. Miljevci su temelj, a Oluja je bila krov, kazao je Ante Nadomir Tadić Šutra, vodeći program, dok su u sredini bile tvrde stine pozvavši sve nazočne koji su u velikom broju ispunili prostor kod crkve Imena Isusova u Drinovcima da zajedno s klapom Sveti Juraj HRM otpjevaju 'Stinu pradidova'
Nakon postrojavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće pred spomen-obilježjem poginulim pripadnicima 113. i 142. brigade HV-a, a za njih i sve hrvatske branitelje koji su položili živote za hrvatsku slobodu šibenski biskup, monsinjor Tomislav Rogić, predvodio je misu zadušnicu.
Uslijedilo je odrješenje za poginule branitelje, otvorenje izložbe ratnih fotografija, prigodno druženje i nastup ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado".
Predsjednica je prije protokolarnog dijela svečanosti posjetila franjevački samostan na Visovcu gdje ju je dočekao gvardijan fra Božo Duvnjak, a sastala se i s Ivicom Lovrićem, podpredsjenikom Miljevačkog sabora te obiteljima poginulih hrvatskih branitelja u akciji "Miljevci" od kojih su šetorica stradala za same akcije, a dvojica su podlegla posljedicama ranjavanja nakon nekoliko mjeseci. Predsjednica im se zahvalila na žrtvi koju su podnijeli za Hrvatsku i istakla kako im najveća utjeha mogu biti slobodni Miljevci u slobodnoj Hrvatskoj za koje su njihovi najmiliji položili svoje živote.
Na 25. obljetnicu oslobođenja Miljevaca predsjednica je Redom Hrvatskog križa odlikovala Nediljka Marina i Antu Reljanovića, suidonike akcije Miljevci.

25. travanj 2024 03:36