StoryEditorOCM
Šibenikaktualni sat

Predizborna kampanja u punom jeku: na šibenskom Gradskom vijeću sijevale uvrede i prepucavanja

Piše Toni Veljača
13. ožujka 2024. - 12:55

Da je predizborna kampanja u punom jeku, dokazala je i današnja, 18. sjednica Gradskog vijeća grada Šibenika koja je održana u Kući umjetnosti Arsen. Aktualni sat, inače zamišljen kao vrijeme koje gradski vijećnici mogu iskoristiti kako bi postavljali pitanja vladajućima bio je isprepleten monolozima popraćenim nizom prepucavanja i uvreda s obje strane. 

Prvi je za govornicu stao Tonči Restović (SDP), koji se dotakao projekta Batižele, odnosno natječaja koji je trenutno u tijeku. Izrazio je Restović ovom prilikom svoje nezadovoljstvo transparentnošću natječaja, kazavši kako bi detalji trebali biti dostupni kako javnosti tako i svim gradskim vijećnicima.

- Ovo je projekt koji je apostrofiran kao zahvat koji će promijeniti vizuru grada Šibenika. Navodno su se na natječaj javila dva ponuditelja pa bi bilo dobro da svaki korak natječajnog postupka bude dostupan svima – kazao je Restović.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Žalosti me ovo što govorite, jer da ste pročitali natječaj bilo bi vam jasno da je sve transparentno. Dozvolite da vam detalje pojasni direktorica tvrtke Batižele, Nina Kursar – kazao je Burić, nakon kojeg je za govornicu stala i Kursar.

- Ne znam na temelju čega ste donijeli zaključak da natječaj nije transparentan. Smatram da smo u natječajnom postupku bili transparentni te da smo objavili i više informacije nego što je bilo potrebno – jasna je bila direktorica Batižela.

Niz pitanja na temu projekta Batižele i natječaja koji je usput budi rečeno zaključen 4. ožujka ove godine, nastavio je Branko Kronja(NLSP), koje je predložio da se isti – odmah poništi.

- Moj prijedlog je da se ovaj natječaj odmah poništi i da se prestanemo sramotiti. Naime, u natječajnoj dokumentaciji, koja je manjkava i sramotna nije navedeno tko bi i na koji način trebao sanirati trosku u TEF-u, istu onu koja se nalazi u Biljanima Donjim koju je Europa proglasila opasnom za zdravlje ljudi. Zanima me tko će sanirati to područje, jer se bez sanacije tu ne može ništa ni raditi – pitao je Kronja gradonačelnika Burića.

- Sve relevantne institucije upućene su u sve faze natječaja. Što se tiče troske, u natječaju sve piše i sve je uostalom potvrđeno novom međunarodnom studijom kojom se dokazalo kako se na području TEF-a nalazi inertni građevinski materijal – jasan je bio gradonačelnik.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Vijećnika Marija Kovača(DP) zanimalo je u kojoj je fazi projekt njemačke tvrtke „Vallis Solaris” koja bi, podsjetimo, u industrijskoj zoni Podi, trebala pokrenuti proizvodnju polisilicija, ingota, wafera, solarnih ćelija, solarnog stakla, sistemskih komponenti i pretvarača, te vodika, metanola i sintetičkih goriva. Riječ je, usput budi rečeno, o projektu koji bi u Šibeniku otvorio novih 5000 radnih mjesta. 

- Što se tiče tog projekta sve ide predviđenim tempom. Natječaj za kupovinu terena na Podima je objavljen. Govorimo o projektu koji je, nemojmo zaboraviti, privatna investicija u kojem je Grad – partner. Ovo je projekt koji će promijeniti Šibenik i kažem, sve ide predviđenim tempom, počevši od Sporazuma investitora i Grada Šibenika koji su podržali i gradski vijećnici – kazao je Burić.

Branko Kronja (NLSP) ponovno je stao za mikrofon. Zanimalo ga je što grad Šibenik radi po pitanju podizanja kvalitete života u četvrti Stari grad te kako Grad planira riješiti problem prometnih čepova koji zbog parkiranih automobila nastanu na čvoru Rokići, odnosno cesti koja vodi prema bolnici

- Grad nastoji postići balans, a to znači da se ne mogu ispunjavati želje svih stanovnika. Neki prijedlozi možda jesu korisni za stanovnike pojedine četvrti, ali možda nisu za Grad u cjelini. Što se tiče, prometa u mirovanju, odnosno prometnih čepova koje ste spomenuli, u suradnji s Gradskom četvrti Baldekin vidjet ćemo može li se to područje proširiti u nekakav veći parking. Ne znam u čijem je vlasništvu to zemljište na kojem se automobili parkiraju – kazao je dogradonačelnik, Danijel Mileta.

Vijećnicu Ljiljanu Nanjaru(HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi projekt nadogradnje Osnovne škole Brodarica u sklopu koje je trebala biti izgrađena i sportska dvorana. 

- Već par godina imamo napravljen projekt za dogradnju škole sa sportskom dvoranom. Lani je Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo natječaj za koji treba ispuniti određene normative. Otvorila nam se nova perspektiva gradnjom škole u Ražinama, gdje ćemo u kombinaciji s tim projektom zadovoljiti uvjete koje je propisala država a ponajviše se tiču jednosmjenskog rada u školama – kazao je Mileta. 

Vratio se potom i Restović (SDP) za govornicu, koji se ponovno dotakao teme projekta Batižele. 

- Vi ste toliko stručni da niste ni natječaj bili u stanju sami raspisati već ste za to angažirali tvrtku. Da ćete vi doći na poziciju direktora tvrtke Batižele znao je cijeli grad. Pozivam još jednom na transparentnost natječaja za taj projekt da ne bi izazvalo sumnje koje, barem ja, čujem kad pijem kavu u kafiću ili kad porazgovaram s građanima – kazao je Restović Nini Kursar, nakon čega su nastupila prepucavanja s gradonačelnikom Burićem koji je kazao kako Restović manipulira s javnosti.

- Ovo je bilo u vašoj tipičnoj maniri, lijepo, uljuđeno. Šibenik je danas pristojan grad, koji je zauzeo poziciju koja mu odavno pripada. Za sve što je napravljeno imamo argumente, ali i papir – kazao je Burić.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ivan Rajić(SDP) pitao je gradonačelnika Burića kada će grad Šibenik pripremiti pravilnik ili donijeti odluku za sufinanciranje troškova pražnjenja septičkih jama onima koji nisu obuhvaćeni kanalizacijskim sustavom. Također, zanimalo ga je i kada će se uvesti red u Ulici Frana Supila, gdje je nedavno, zbog prometnog čepa morala reagirati i policija. 

Umjesto gradonačelnika, odgovor na prvo pitanje dao je direktor Vodovoda i odvodnje, Zvonimir Štrkalj.

– Projekt aglomeracije je gotov. Pražnjenje septičkih jama je u ingerenciji privatnih tvrtki koje obavljaju taj posao, a grad Šibenik subvencionira dopremanje pitke vode onima koji nisu u mreži – kazao je Štrkalj.

Što se tiče pitanja o prometu u Ulici Frana Supila, Mileta je kazao kako će se na tom području intervenirati kada se stvore uvjeti za to. 

- Uvodimo red u svim napućenim dijelovima grada. Idemo dio po dio te interveniramo tamo gdje su stvoreni uvjeti. Ima dosta ulica u kojima vlada prometni nered ali Grad radi na tome – ističe Mileta.

Rikard Marenzi(NLSP) postavio je pitanje vezano za projekt uređenja bazena na Crnici.

- Već 15 godina čekamo na uređenje bazena, a u planu je bilo i postavljanje balona, u kojoj je fazi taj projekt – pitao je Marenzi.

- U svakodnevnoj smo komunikaciji s Gradom i razmatramo načine kako to napraviti. Imamo probleme što se tiče postavljanja balona iznad otvorenog bazena jer nam kotlovnica nema dovoljnu snagu – kazao je ravnatelj Javne ustanove „Športski objekti”, Andrija Španja, na što se nadovezao i Burić.

- Moj stav je da bazene treba osuvremeniti i omogućiti mu cjelogodišnje korištenje. Treba napraviti novi program sanacije kako bi krenuli u dalje s ovom pričom. To i dalje ostaje naša odrednica i doći ćemo do kraja tog projekta – najavio je Burić.

Nenad Samaržija(HS) za kraj Aktualnog sata, postavio je dva pitanja, jedno vezano za projekt čvora Mandalina, drugo, za projekt gradnje Centra za mlade koji će se graditi na području nekadašnje vojarne. 

- Za čvor Mandalina izdana je građevinska dozvola, potpisan je ugovor s izvođačem radova i očekujemo da kroz travanj krenu radovi. Što se tiče projekta Centra za mlade, ishodovana je lokacijska dozvola i osigurana financijska sredstva kroz ITU mehanizam – zaključio je Mileta. 

 

28. travanj 2024 11:48