StoryEditorOCM
ŠibenikPrvi iz temelja

Poslije 43 godine koliko su generacije djece iz Crnice i Njivica proveli u ‘Limenci‘, od jeseni najmlađi Šibenčani useljavaju u moderni vrtić

Piše Katarina Rudan
7. travnja 2022. - 13:34

Nakon četrdeset i tri godine, koliko su generacije i generacije djece svoje vrtićke godine proveli u takozvanoj "limenci", početkom jeseni i nove pedagoške godine mališani gradske četvrti Crnica i područja Njivica, uselit će u novu zgradu Dječjeg vrtića "Ljubica".

Nakon dugo vremena prvi je to gradski vrtić u Šibeniku koji se gradi iz temelja i financira iz gradskog proračuna. Radove u vrijednosti 14,6 milijuna kuna, koji su počeli krajem 2020. godine, izvodi vodička tvrtka "Minigradnja". U konačnici, cijena s opremanjem i porezom na dodanu vrijednost doseći će 18 milijuna kuna. U gradskoj upravi vjeruju da će taj novac "vratiti" kroz nacionalne i fondove EU. Naime, još uvijek čekaju raspisivanje natječaja kojeg je resorno ministarstvo najavljivalo još krajem prošle godine, jer dokle god je izgradnja u tijeku, na natječaj će se moći prijaviti. Svakako, u gradskoj upravi duboko vjeruju da će u proračun sredstva koja se ulažu u izgradnju "Ljubice" vratiti. Vrtić se gradi na lokaciji nekadašnje "limene kućice" – kako reče Gorana Rakić, ravnateljica predškolske gradske ustanove "Smilje" u čijem je sustavu i vrtić "Ljubica", i svi jedva čekaju trenutak useljenja u novi objekt. I roditelji, djeca i uprava vrtića.

image


Izgradnja novog djecjeg vrtica Ljubica. Vrtic bi trebao biti gotov na jesen

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Konačno se stanje promijenilo i napokon će Crnica i Njivice imati jedan veliki i zaista prekrasan vrtić, moderno opremljen objekt koji će zadovoljiti sve pedagoške standarde za preko 80 djece. Imat ćemo četiri skupine, dvije jasličke i dvije vrtićke. Radovi bi trebali biti gotovi do početka lipnja. Puno nam znači ovaj objekt, jer potreba ima. Primjerice, trenutno na čekanju imamo više od desetero djece jasličke dobi, a otvaranjem "Ljubice" taj bi se problem trebao riješiti. Drugo, što je za našu ustanovu jako bitno je da će "Ljubica" postati centralni vrtić za našu ustanovu. Bit će tu naša vlastita kuhinja koju od osnivanja ustanove 2017. godine nemamo, pa nam te usluge pruža druga gradska ustanova za predškolski odgoj "Šibenska maslina". Osim kuhinje u "Ljubici" će biti skladište, praonica, stručno-razvojne službe, te prostr za našu krojačicu. Dakle, sve ono što jedna ustanova predškolskog odgoja mora imati bit će na jednom mjestu, a blizu uprave "Smilja". Tamo će se preseliti pedagoginja i zdravstvena voditeljica koje sada urede imaju u našem vrtiću "Šibenski tići" na Šubićevcu. Tu će biti i psiholog, a jedna je soba previđena za logopeda ili rehabilitatora, ovisno o tomu koga ćemo uspjeti dobiti jer su to zanimanja kojih na tržištu rada naprosto nema – kaže Rakić.

Uprava, u kojoj su ravnateljica, administrativna tajnica, tajnik ustanove i računovodstvo, ostaju i dalje u jednoj od upravnih zgrada nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) u Crnici, na adresi Prilaz tvornici 39B.

image


Gorana Rakić, ravnateljica dječjeg vrtića Smilje
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Radimo i na drugim, novim projektima kako bismo zadovoljili potrebe naših korisnika i pedagoške standarde. Jedan je širenje vrtića "Šibenski tići" sa dvije sobe za djecu s poteškoćama te dvoranom. U izradi je i projekt proširenja Dječjeg vrtića "Mali Mihovil" na Jamnjaku. U njemu imamo samo tri sobe, a veliki je interes roditelja pošto je u gradskoj četvrti Šubićevac puno mladih obitelji. Inače, u suradnji s našim osnivačem Gradom Šibenikom, puno radimo na poboljšanju kvalitete usluga, na energetskoj obnovi objekata, ove smo godine otvorili dvije nove skupine jasličke dobi i sve nam je puno. Strogo se pridržavamo državnog pedagoškog standarda, za djecu s poteškoćama imamo treću odgojiteljicu kojas njima radi individualno. Inače, u našu ustanovu, a imamo osam vrtića, upisano je 440 djece u 28 odgojno-obrazovnih skupina. Ukupno imamo 105 djelatnika među kojima je preko 60 odgojiteljica – zaključila je Gorana Rakić.

28. travanj 2024 08:02