StoryEditorOCM
ŠibenikAjmo, dobri ljudi

Pomozimo maloj Luci i njezinoj obitelji da skupi 150 tisuća kuna; I da nam se iz SAD-a vrati živa i zdrava!

18. lipnja 2018. - 15:19

'Ovo je priča o Luci Šeneti, 14-godišnjoj curici, našoj susjedi iz Dubrave, kod Šibenika, koja boluje od raka pluća i srčane ovojnice, koji je metastazirao u njenom krhkom tijelu.'

- Tako počinje pismo-molba, koje je stiglo nama novinarima, sa zamolbom da ga proslijedimo vama, našim čitateljima, Lucinim sugrađanima, ali i svim drugim ljudima koji mogu pomoći njoj i njezinoj majci Franki, koja se za svoje dijete bori kao lavica, i njezinu ocu Darku i bratu Luki, kojima se život unatrag dvije godine okrenuo naopako. Jer, njihova Luca je u tom razdoblju prošla četiri ciklusa kemoterapije, ostala je bez lijevog plućnog krila i srčane ovojnice, prošlo kroz 25 zračenja... Da bi se, kada su već svi mislili da se od sjaja u njezinim velikim, crnim okama vidi svjetlo na kraju tunela i svitanje nakon duge mračne noći, bolest vratila.

- Uslijedila su dva nova ciklusa kemoterapije, po novom protokolu, ali Luci od toga nije bilo ništa bolje. Dapače, čak bih rekla da je i gore. I onda se ukazala mogućnost da se Luca liječi u SAD-u novom metodom, imunoterapijom. U dogovoru s liječnicima na Rebru i američkim liječnicima dogovorili smo da će Luca tu terapiju primati na Rebru. No, u slučaju da ta terapija ne da učinak u vrlo kratkom roku, ili ako se pojave nekakakve komplikacije, mi moramo hitno u taj National Cancer Institute u Betshedi, u Marylandu, u kojemu joj nude mogućnost liječenja s još tri lijeka - kazala nam je Lucina mama Franka.

Iako su joj liječenje i smještaj u kampusu besplatni, sve ostalo – put, vizu, životne troškove tamo snose sami roditelji. Franka je trgovkinja, radi u vrtnom Centru Dubrava, otac radi u Jollya na Radoniću, žive kao i svi mi iz mjeseca u mjesec, a za put u Ameriku, smještaj i boravak trebalo bi im oko 150 tisuća kuna, kojih nemaju, i oko čijeg im prikupljanja evo i mi pomažemo.

Zajedno sa svima vama i svim ljudima dobre volje. Humanitarnu akciju za malu Lucu pokrenula je na društvenim mrežama i Iva Funtek, pomaže joj i Ella Dvornik, koje neumorno dijele i traže od svih drugih: 'Molim Vas pomozite nam doć do ove cifre i dajmo Luci šansu za život! DIJELITE'.

Zaklada Nora Šitum je obećala, kako saznajemo, ponudila pomoć kad Luce dođe u Ameriku ako nastanu dodatni troškovi liječenja u slučaju kakvih komplikacija. A oni su kod ovakvih teških bolesti prije pravilo nego izuzetak. Luca je, naime, prvo dijete u Hrvatskoj koje boluje od ovakve bolesti, mezotelioma pleure.

Maloj Luci možete pomoći uplatom na račun HR4424070003105006606 OTP banka, IBAN: LUCA ŠENETA (Franka ŠENETA) opunomoćenik, dok uplate iz inozemstva idu na SWIFT: OTPVHR2X, IBAN: HR4424070003105006606 na ime Luca Šeneta.

27. travanj 2024 16:46