StoryEditorOCM
Šibenikveteranski centar

Poljičak: Kamo sriće da je Centar izgrađen davno prije. Nažalost, mnogi naši dečki njegovu izgradnju nisu dočekali, ali bolje ikad nego nikad

Piše Katarina Rudan
3. listopada 2020. - 09:26

Dvadeset pet godina nakon završetka Domovinskog rata u bivšoj vojarni Bribirskih knezova u šibenskoj Mandalini gradi se, jedan od četiri u Hrvatskoj, Veteranski centar Šibenik

Gradilište je za boravka u Šibeniku povodom obilježavanja 29. obljetnice rujanskog ratnog podviga i obrane Šibenika, posjetio i ministar branitelja Tomo Medved, te najavio da će braniteljska populacija sve sadržaje koje će Centar nuditi moći koristiti već krajem iduće ili početkom 2022. godine, što bi svakako trebalo veseliti one kojima je Centar namijenjen.

- Kamo sriće da je ovakav centar izgrađen davno prije, prije desetak ili petnaest godina jer - nažalost - mnogi naši dečki njegovu izgradnju nisu dočekali. Ali, bolje ikad nego nikad. Činjenica je da je braniteljska populacija u odnosu na druge sklonija obolijevanju i umiru puno ranije od prosjeka životnog vijeka u Hrvatskoj koji iznosi 78 godina. Također, puno je naših suboraca kojima je potrebna psihosocijalna pomoć, fizikalna terapija i drugi vidovi pomoći koje će u Centru imati. U tom smislu Veteranski centar puno znači za našu populaciju jer se konačno pokazuje da pomoć i skrb o braniteljima nije samo deklarativna. Ona je vidljiva i opipljiva i to čovjek prepoznaje. Moram reći da ova Vlada zaista misli na nas branitelje. A imamo ministra, generala, koji je prošao rat, ranjavan je više puta i on je taj koji razumije probleme branitelja i sve ono što nas tišti. Uvažava udruge i zbilja je njegov rad za svaku pohvalu - rekao nam je Miljenko Poljičak, predsjednik šibenske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata(UDVDR-a).

Velike potrebe branitelja

I predsjednik županijske Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata(HVIDR-a) Mladen Erak, kaže da je ovakav centar braniteljima trebalo sagraditi davno prije, ali da je dobro što je desetljeće najavljivani projekt, konačno u realizaciji.

- Velike su potrebe naših članova jer se radi o populaciji koja je inače stradalnička. Centar je dobro zamišljen i vjerujem da će nam puno značiti jer bi trebao imati razne sadržaje i medicinsku skrb o braniteljima. Evo, naša Udruga od travnja ove godine provodimo projekt koji se financira sredstvima Europske unije „Poboljšanje života hrvatskih branitelja na području Šibensko-kninske županije“ kroz koji skrbimo o 20 branitelja kojima je nužna pomoć u kući. Na projektu su zaposlene četiri gerontodomaćice, jedan vozač i psiholog kao vanjski suradnik. Koliko je pomoć nekim našim braniteljima potrebna, najbolje govori podatak da su četvorica iz te grupe, nažalost, preminula. A prosjek starosti je između 60 i 70 godina. Uvedena su nova četiri branitelja o kojim se skrbi, a psihoterapija nam je i rad u masliniku u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, u blizini budućeg Centra. Također je bitno to što će usluge Centra moći koristiti i članovi obitelji branitelja, tako da je to izvrsna stvar - rekao nam je Erak.

Za razliku od Poljička i Eraka, predsjednik kninske podružnice Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" Tomislav Čolak, poprilično je nepovjerljiv prema izgradnji Centra i smatra da je novac trebalo utrošiti u korisnije svrhe.

Čolak: Rasipanje novca

- Godinama se govorilo o izgradnji takvog centra i pitanje je kad će ovaj u Šibeniku biti napravljen. A ako se i kad napravi, kome će služiti. Kao prvo, kapacitet je ograničen i mislim da je to rasipanje novca. Drugo, danas je najveći problem smrtnost hrvatskih branitelja. Službeno još nije objavljeno, ali prema podacima s kojima raspolažemo tijekom 2019. godine umrlo je oko 5000 branitelja, od toga 41 posto od raznih oblika raka, a od tog pola od raka pluća. A da su nabavljeni niskodozni CT uređaji za rano otkrivanje raka pluća, spasili bi stotine života hrvatskih branitelja. Međutim, ljepše zvuči „veteranski centar“, a na tome nas zavlače deset godina i mislim da je to čista promidžba Ministarstva hrvatskih branitelja. Trebaju nešto raditi prema hrvatskim braniteljima, a – ponavljam – najkonkretnije je spašavanje njihovih života i zato je trebalo napraviti prioritete. A prioritet je život - kaže Čolak.

Neovisno o različitim mišljenjima, treba vjerovati da će veteranski centri, kako u Šibeniku tako i u Sinju, Daruvaru i Petrinji, braniteljskoj populaciji „olakšati život“ te da neće biti samo velebne zgrade s uređenim okolišem. Šibenski će se prostirati na 5800 kvadrata, imat će bazen, nogometno, košarkaško, tenisko igralište i boćalište te parkiralište. U centru će biti zaposleni liječnici, psiholozi, socijalni radnici i ostali stručnjaci za probleme branitelja.

Partnerstvo s Gradom

- Radovi na izgradnji centra napreduju predviđenom dinamikom i po svemu sudeći ovo će biti prvi izgrađeni Veteranski centar. Vrijednost projekta izgradnje Veteranskih centara iznosi 238 milijuna kuna od čega je 85 posto sredstava financirano iz fondova EU-a. Objekt u Šibeniku vrijedan je 69 milijuna kuna te će, nakon izgradnje, omogućiti stalni boravak za 140 korisnika, a zaposlit će 30-ak osoba. Centar će pružati psihosocijalnu pomoć i osnaživanje hrvatskih branitelja te će se provoditi čitav spektar aktivnosti - kazao je za obilaska gradilišta ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Inače, radovi na izgradnji Centra započeli su u srpnju ove godine, a izvodi ih tvrtka Strabag d.o.o. Prije početka samih radova Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao investitor, i Grad Šibenik odradili su čitav niz nužnih radnji rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i ishodovanja dozvola, a na kraju je potpisan i sporazum o suradnji.

Da podsjetimo, u lipnju 2015. godine donesena je odluka o odabiru lokacija, a u listopadu 2015. tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom predao je dio bivše vojarne Bribirskih knezova na korištenje Ministarstvu branitelja.

- Moram naglasiti da nam je izuzetno drago da se, nakon dugogodišnjih najava, pristupilo izgradnji i vjerujemo da će uspostava Centra biti od velikog značaja za braniteljsku populaciju. Grad Šibenik je u suradnji s Ministarstvom za potrebe izgradnje Centra osigurao dovod infrastrukture do građevinske čestice na kojoj se gradi, a to su prometnica, voda i kanalizacija u sklopu projekta Aglomeracija Šibenik, te je oslobodio investitora plaćanja komunalnog doprinosa. Također, stručne službe Grada svakodnevno su na raspolaganju investitoru za operativne aktivnosti u smislu komunikacije prema HEP-u te drugim službama i tvrtkama na našem području - riječi su zamjenika šibenskog gradonačelnika Paška Rakića.

27. travanj 2024 13:02