StoryEditorOCM
ŠibenikPROJEKT od MILIJUN KUNa

Podzemni spremnici na još pet lokacija u centru Šibeniku; Ne zna se kada će kartice opet u upotrebu

Piše Toni Veljača
24. studenog 2022. - 11:04

Grad Šibenik ovog tjedna nastavio je s ugradnjom podzemnih spremnika za korisni otpad. Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom 1.118.309,35 kuna bez PDV-a, koji osim ugradnje podzemnih kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada (plastična, metalna, staklena ambalaža i papir) uključuje i postavljanje dvaju kontejnera te 20 kanti za otpad lampiona.

Podzemni spremnici bit će postavljeni na ukupno pet lokacija u užem centru grada. Dvije lokacije već su odrađene, i to na Obali prvoboraca u Docu te u ulici Zagrađe kod Vatrogasnog doma.

– U tijeku su radovi na preostalim trima lokacijama. Riječ je o Ulici Matije Gupca kod Poliklinike, zatim Ulici Stjepana Radića nasuprot Policijske postaje Šibenik te u ulici nasuprot Fine – kazuje nam pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Ante Nakić.

Posao bi, uvjeren je Nakić, trebao biti gotov za dva tjedna.

– Nastavljamo s radovima čim nam to vremenski uvjeti dopuste. Vjerujem da ćemo postavljanje spremnika finalizirati za deset do 15 dana.

Inače, projekt je sufinanciran od strane Fonda, i to u iznosu od maksimalnih 504.490 kuna s uključenim PDV-om.

– Četrdeset posto od ukupne vrijednosti projekta je sufinancirano. Ovim podzemnim kontejnerima za korisni otpad odlučili smo pokriti uži centar grada tako da zamijenimo ona “zvona” koja su do sada bila za korisni otpad – ističe gradski pročelnik Nakić, s kojim smo prokomentirali i famozne kartice pomoću kojih su do sada stanovnici u užem centru grada koristili podzemne spremnike za mješoviti komunalni otpad.

image

Pročelnik za komunalu Ante Nakić

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Hoće li se kartice koristiti i u slučaju podzemnih spremnika za korisni otpad?

– Upotrebu kartica, da budem iskren, treba tek iskomunicirati sa “Zelenim gradom”. Mislim da se za ove podzemne spremnike neće koristiti kartica jer se radi o korisnom otpadu koji se odvozi bez naknade – naglašava pročelnik Nakić.

Ukinute kartice

Podsjetimo, “Zeleni grad” kartice za podzemne spremnike u kojima se odlagao mješoviti komunalni otpad ukinuo je još u kolovozu ove godine, zbog, kako su tada rekli, nekorištenja.

– Prema našim evidencijama, od 1. siječnja do 31. srpnja 2022. godine 2498 korisnika iz kategorije kućanstva nikad nije predalo nikakav otpad te 391 poslovni subjekt.

Sukladno tome, postavlja se pitanje gdje završava taj otpad – objavili su tada iz šibenskoga “Zelenoga grada”.

Kontaktirali smo direktora komunalnog poduzeća Novicu Ljubičića, koji nam, nažalost, nije precizirao kada će se kartice vratiti u upotrebu.

– Kartice će se vratiti u upotrebu tek kada se kompletira cijeli sustav, inače – nema smisla – kazao je direktor Novica Ljubičić.

27. travanj 2024 14:51