StoryEditorOCM
Šibenikinvesticijska groznica

Poduzetnik Vlado Čović najavljuje dva velika projekta 'Zagreb- montaže' vrijedna više od 100 milijuna eura: U Podsolarskom 300 apartmana u 45 vila i hotel

2. studenog 2019. - 12:47

Godine stagnacije i potpune investicijske zapuštenosti, Šibenik zadnjih godina kao da nadoknađuje pravim investicijskim bumom. Dobrim dijelom zahvaljujući otvaranju europskih fondova za investicijske projekte iz Hrvatske. I tako je Šibenik postao golemo gradilište. A uskoro će biti i veće...

 

Cijeli grad je doslovce raskopan, promet u režimu posebne regulacije, Šibenčani na rubu živaca. Gradi se podzemna troetažna garaža ispod Poljane, a zbog projekta Aglomeracije (novog sustava vodoopskrbe i odvodnje u kojem će se izgraditi 51 kilometar kanalizacijske mreže i 35 kilometara vodovodne) od gradskog predjela Crnica do Njegoševa trga, primjerice, treba vam automobilom gotovo koliko autocestom od Šibenika do Dugopolja.

 

Grad kao da je u svojevrsnoj investicijskoj groznici, na čemu mu susjedi zavide, a domaći pucaju po šavovima. Jer, uz Poljanu, u koju se investira oko 60 milijuna kuna, i Aglomeraciju, “tešku” gotovo 400 milijuna kuna (od toga 272 milijuna nepovratnog europskog novca), građevinskom zamahu Šibenika pridružit će se uskoro s dva velika nekretninska projekta i “Zagreb-montaža” (su)vlasnika Vlade Čovića.

 

Iako već neko vrijeme nije na šibenskoj adresi, Čović je i dalje poslovno itekako fokusiran na Šibenik. A kako sam kaže, kad realizira ta dva projekta, može mirno u penziju. Jer, na oba čeka godinama...
Radi se o projektu “Draga”, s kojim se Čović muči već deset-petnaest godina, i još uvijek nailazi na zapreke, te o projektu “Podsolarsko”, za koji je osigurana sva prostornoplanska dokumentacija i radovi samo što nisu započeli. Ukupna vrijednost ova dva projekta iznosi više od sto milijuna eura!

 

’Podsolarsko’ kreće

 

Projekt “Podsolarsko” je spreman, zatražene su ponude potencijalnih izvođača radova i čim izaberu najpovoljnijeg, počinju radovi. Radi se o kompleksu od 165 tisuća četvornih metara, na iznimno atraktivnom prostoru uz more, između Solarisa i Brodarice, na kojem investitor planira izgradnju 300 apartmana u 45 vila, plus hotel, koji je, inače, predviđen Urbanističkim planom uređenja (UPU-om) na toj lokaciji, a navodno je u planu i mini marina za 65 brodova. U drugoj fazi tog projekta planira se izgradnja hotela visoke kategorije s 250 kreveta.

 

 

 

 

Projekt “Podsolarsko” provodi tvrtka “Podsolarsko Rivijera”, prema idejnom rješenju jednog zagrebačkog arhitektonskog ureda, a kako najavljuje Čović, prvo useljenje u vile očekuje se krajem 2020. godine.
“Draga” je, kaže Čović, u fazi ishođenja lokacijske dozvole, i čim ona bude na stolu, zatražit će ponude potencijalnih izvođača radova i krenuti u realizaciju projekta kojim je predviđeno preuređenje tržnice, izgradnja podzemne garaže na četiri etaže, s ukupno 500 parkirnih mjesta, i poslovno-stambenog kompleksa (poslovnog tornja) s 200 stanova.

 

Ovaj projekt je “na čekanju” više od desetljeća, iako je međunarodni natječaj za najbolje idejno rješenje proveden još 2008., a na njemu je rad španjolskih arhitekata proglašen najboljim, i izgledalo je da je samo pitanje dana kad će se početi realizirati. A od tada je prošlo 11 godina! Čekalo se da Grad Šibenik izmijeni GUP i definira točno što želi na toj lokaciji. Naposljetku se i to dogodilo, a eto, radovi još nisu počeli. U međuvremenu je počela gradnja troetažne garaže ispod Poljane, s 256 parkirnih mjesta, pa se vjerovalo kako je Čovićeva “Draga” opet završila “na čekanju”.

 

’Draga’ čeka lokacijsku dozvolu

 

No, ovog trenutka čeka se samo lokacijska dozvola. Treba još s konzervatorima riješiti neke prijepore oko visine poslovnog tornja (12 katova) i dozvola će biti izdana.

 

 

 

“Draga” će se raditi u dvije faze, pri čemu se u prvoj tržnica privremeno seli na prostor današnjeg parkirališta kod Autobusnog kolodvora, i nakon njezina preuređenja vraća se na sadašnju lokaciju, a u Dragi se počinje graditi podzemna garaža i poslovno-stambeni kompleks. Ovaj projekt provode “Tržnice” d.o.o. u suradnji s austrijskim partnerom, tvrtkom “Best In Parking”, prema idejnom rješenju projektnog biroa iz Barcelone. Radovi u Dragi trajat će, napominje Čović, dvije i pol godine.

 

A kada sve bude završeno, 256 parkirnih mjesta ispod Poljane, i još 500 u Dragi, uz niz manjih parkirališta i ono na prostoru bivšeg TEF-a, Šibenčani i njihovi gosti će, bogme, moći birati gdje će svoje vozilo parkirati. Kroničan problem manjka parkirnih mjesta time bi trebao biti apsolviran.

Šibenik- turistički resort

No, hoće li s novim hotelom u Podsolarskom i s dodatnih 45 vila uz njega biti napokon zadovoljeni šibenski turistički apetiti?

Još donedavno ovaj grad nije imao pristojnog hotela u samom gradu, i svi su se hotelski kapaciteti svodili na kompleks Solarisa (Amadria). Stari hotel Jadran vapio je za ozbiljnijom rekonstrukcijom, kao i motel na Šibenskom mostu, koji je u međuvremenu obnovljen (hotel Panorama) u vrlo komforan objekt s četiri zvjezdice. Hoteli su u Šibeniku potom počeli nicati jedan za drugim, pa ih je danas čak desetak, i svi redom vrlo uspješno posluju i imaju vrlo dobru popunjenost (D-resort Šibenik, Bellevue, Life Palace, King Krešimir, Jure, Andrija, Niko, Ivan, Jakov, Panorama, Jadran).

Paralelno s hotelskim, intenzivno se razvijao i privatni smještaj, pa se može reći da je Šibenik nakon dugog postindustrijskog hiberniranja obavio uspješnu tranziciju u pravi turistički grad. Novih 300 apartmana u vilama i 250 kreveta u hotelu u Podsolarskom ozbiljno su pojačanje šibenskih smještajnih kapaciteta.

A ako se ima u vidu da Grad planira i na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura, na drugom kraju grada, uz ostalo graditi i hotele, cijeli Šibenik mogao bi se u dogledno vrijeme pretvoriti u – turistički resort. S uvoznom radnom snagom koja će sve te hotele servisirati...

26. travanj 2024 21:33