StoryEditorOCM
Šibeniksvi se poznaju

Područna škola Grebaštica ove je godine upisala dvije prvašice; provjerili smo kako je protekao njihov prvi dan

Piše Toni Veljača
4. rujna 2023. - 12:17
Prvi dan nove nastavne godine u Područnoj školi Grebaštica s dvjema prvašicama Majom i Marijom. Na fotografiji: Maja Morić Kulušić, ravnateljica škole Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prvi tjedan rujna brojne roditelje, pa i one koji su iz školskih klupa izašli davno, prije desetak i više godina, poput potpisnika ovih redaka, asocira na početak nove školske godine. Na ljestvici životnih uspomena, prvi dan škole – složit ćete se – zauzima visoku poziciju. Tko bi uostalom i mogao zaboraviti prvu učiteljicu, prvu školsku torbu, prijatelje…

Osobno, sjećam se kao da je jučer bilo. Mater je mene i brata blizanca za ruku odvela taj prvi dan. Drugi dan smo već sami krenuli put škole i hrabro koračali po ulicama splitskog Kocunara.

Kako će današnje generacije u maloj, Područnoj školi Grebaštica, nadomak Šibenika pamtiti prvi dan formalnog obrazovanja i sami smo odlučili provjeriti. Nema sumnje, jednog dana će prepričavati kako ih je u školu uz roditelje, ispratila i ekipa ‘Slobodne‘.

- Lani smo u matičnoj školi na Brodarici imali više upisanih, a uvijek se to kreće negdje oko brojke od 40 prvašića. Ove godine ih 33 kreće u prvi razred – dok je ovdje u Grebaštici upisano dvoje prvaša – kazuje nam ravnateljica Maja Morić Kulušić s kojom smo porazgovarali ispred ulaza škole dok su se unutra, u glavnom hodniku istovremeno odvijale posljednje pripreme za svečani prijem školaraca, kojih će ove školske godine biti ukupno 26.

Uzbuđenje, radoznalost pa i mala doza straha ocrtavale su se na licima dviju curica, jedinih prvašica Maje i Marije, dok su u pratnji roditelja koračale prema glavnom školskom ulazu. Nisu nam bile pričljive, uz nervozu oko prvog dana škole, razgovor s medijima i za njih je bio previše.

Uskočila je zato Valentina, mama male Marije.

- Marija nam nije prvi prvašić u obitelji pa smo nekako znali što očekivati. Bili smo spremni. Ipak, bilo je uzbuđenja i nervoze jutros, kako kod mene tako i kod nje. Mala je škola, svi se poznaju tako da vjerujem da će se brzo uklopiti. Učiteljice su super, kao i svi djelatnici škole – kazuje nam Valentina.

Uspjeli smo kratko, uz kavu, porazgovarati s učiteljicama škole, pa i razrednicom dviju prvašica, učiteljicom Anom Peran. Suglasni su svi u mišljenju da je Grebaštica idealna za početak školskog obrazovanja.

- Škola je mala, djeca se poznaju još iz razdoblja kada su išli u vrtić tako da smo ovdje kao mala obitelj. Gledamo na to kao prednost, s manjim kolektivom jednostavnije je raditi. Inače, nastava se odvija kombinirano zbog manjeg broja učenika ali smo na to naviknuli, ma baš uživamo u Grebaštici – kazuju nam djelatnici škole.

Nakon uvodnog pozdrava razrednice i ravnateljice škole koja je roditeljima u novoj školskoj godini poželjela sreću i poručila im da budu strpljivi u radu s djecom – prvaši su krenuli put razreda gdje su ih dočekali udžbenici. Nakon fotografiranja koje će im, vjerujemo, ostati u lijepom sjećanju, prepustili smo ih učiteljici Ani i srdačno pozdravili.

Prvašići – sretno vam.

image

Prvi dan nove nastavne godine u Područnoj školi Grebaštica s dvjema prvašicama Majom i Marijom. Na fotografiji: Maja Morić Kulušić, ravnateljica škole 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 09:48