StoryEditorOCM
ŠibenikDo ljeta 2020.

Počinje izgradnja podzemne troetažne garaže s 256 parkirnih mjesta: Poljana postaje gradilište, a za parking se snalazite

28. rujna 2018. - 10:59

Parkiralište na Poljani, središnjemu šibenskom gradskom trgu, odlazi u povijest. Od srijede, od 14 sati, ono je zatvoreno za sva vozila, a od vikenda više njime neće moći prolaziti ni pješaci. Uvertira je to u radove na uređenju Poljane i izgradnji podzemne garaže na tri etaže, koji, prema ugovoru sklopljenom s izvođačem radova, splitskom tvrtkom "Lavčević", počinju u ponedjeljak, 1. listopada, a prema riječima dogradonačelnika Danijela Milete radovi bi trebali biti završeni do početka ljeta 2020., kada se očekuje da će se dignuti rampa za ulaz u podzemnu garažu. Ovoga vikenda Poljana postaje gradilište i bit će potpuno ograđena.

Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno oko 62,5 milijuna kuna, uključujući PDV, za koju novac, u jednakom iznosu, osiguravaju Grad Šibenik i njegova komunalna tvrtka "Gradski parking".

– Radovi na Poljani obuhvaćaju izgradnju troetažne garaže s 256 parkirnih mjesta, a paralelno s tim i uređenje samoga trga, njegova platoa, koji će biti popločan ekskluzivnim kamenom prema odabiru naših konzervatora. Također, uređenje prostora oko Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", prezentaciju zidina i kule kod knjižnice. U garaži će se graditi i jedna trafostanica, a bit će tu i punionica za električna vozila. Na samom platou imat ćemo jednu inovaciju, tzv. vodeni sat kao fontanu, u kojoj će vodeni topovi biti tako postavljeni da u određenim intervalima puštaju vodu te će se tako moći iščitati koliko je sati. Među ostalim, predviđena su i dva kioska koja će biti uklopljena u arhitekturu, a ulazak i izlazak iz podzemne etaže bit će napravljeni na istom mjestu gdje se i sada ulazilo i izlazilo s parkirališta – rekao je Mileta.

Autor projekta dubrovački je arhitektonski ured Atelijer "Minerva". Riječ je o radu koji je pobijedio još 2011. na arhitektonsko-urbanističkom natječaju koji je raspisala tadašnja SDP-HNS-ova koalicija na čelu s gradonačelnikom Antom Županovićem, ali je imao samo jednu etažu podzemne garaže sa 107 parkirnih mjesta.

U međuvremenu, dolaskom na vlast, HDZ-ov Željko Burić i njegova administracija odlučili su da Šibeniku treba više parkirnih mjesta, te je projekt doživio izmjene, a podzemna garaža dobila tri etaže. Mileta ističe kako je na Poljani do sada bilo 90-ak mjesta za parkiranje te smatra da se s jednom podzemnom etažom i njezinih 107 mjesta ništa ne bi dobilo.

Radovi na uređenju Poljane i gradnja podzemne garaže najavljuju se već treću jesen zaredom. Početkom 2017. bio je raspisan i natječaj za izvođača radova. Izabrani "Lavčević" s bagerima i drugom mehanizacijom na Poljanu je trebao stići nakon završetka lanjske sezone, ali zbog žalbe tvrtke "Ing-Grad", koja se također javila na natječaj, sve je stalo, a postupak je razriješen te žalba odbačena tek ovog ljeta.

– Godinama se priželjkuje i govori o uređenju Poljane, pa sada, kada najavljujemo radove, neki i ne vjeruju da to konačno počinje. Reakcije Šibenčana podijeljene su. Jedni kažu super, a drugi katastrofa: kazalište će se srušiti, sve će biti bazen kada budu padale kiše, nastat će prometni kolaps... Uglavnom, oprečna mišljenja, ništa između. Takvi smo. Šibenik je to – kaže Mileta.

No, veliki građevinski zahvat i radovi na Poljani i te kako će promijeniti život svima u gradskoj jezgri te bi sljedećih 20-ak mjeseci mnogima mogli postati noćna mora. Prvenstveno zbog prometnog kolapsa koji prijeti gradu, a pojačat će ga i radovi na drugoj fazi aglomeracije Šibenik, to jest uređenje sustava vodoopskrbe i kanalizacije te oborinskih voda na početku Ulice kralja Zvonimira, u neposrednoj blizini Poljane.

Trebali su početi ovih dana, ali zbog problema u financiranju, jer su pristigle ponude izvođača znatno premašile planirane troškovnike i osigurana sredstva, raskopavanje jedne od glavnih gradskih prometnica odgođeno je za koji mjesec. Mogućih problema svjesni su i u gradskoj upravi, ali će, tvrdi Mileta, poduzeti sve kako bi Šibenčanima olakšali život u tom razdoblju.


U knjižnicu iz Ulice biskupa Fosca

S obzirom da se parkiralište na Poljani zatvorilo jučer, iz "Gradskog parkinga" pozivaju vlasnike zaostalih vozila da ih uklone najkasnije danas, u četvrtak, 27. rujna, do 14 sati. U protivnom, uredovat će "pauk".
– S početkom radova postavit će se ograda i osiguranje gradilišta te dvije toranjske dizalice. Izvođač će dopremiti mehanizaciju i strojeve za iskop, a radi sigurnosti će za vrijeme trajanja radova biti zatvorena gornja etaža Perivoja Roberta Visianija. Radovi će zahvaćati kompletan gradski trg te dio ceste u kontaktnoj zoni Poljane koji vodi u desno skretanje prema obali, tj. jedan, rubni, prometni trak Ulice kralja Zvonimira počevši od Hrvatskog narodnog kazališta i nastavljajući se u Ulicu Vladimira Nazora do Perivoja Roberta Visianija, koji će, uključujući prometne otoke na raskrižju, biti sastavni dio gradilišta – navode u "Gradskom parkingu", te dodaju da će tijekom radova biti postavljena privremena regulacija prometa koja će omogućiti cestovni promet u svim smjerovima. Preko Poljane, naravno, neće više moći ni pješaci, a u Gradsku knjižnicu do završetka radova ulazit će se s bočne strane iz Ulice biskupa Fosca. Ukida se i autobusno stajalište na Poljani, te svim korisnicima javnog gradskog prijevoza preostaje ono na tržnici. Novi pješački prijelaz bit će napravljen od Starog pazara prema trgovini "Tommy", a dostava u gradsku jezgru obavljat će se također sa Starog pazara, odnosno alternativnim pravcima u dogovoru s "Gradskim parkingom".

27. travanj 2024 13:03