StoryEditorOCM
ŠibenikProjekt stara peškarija

Počeli radovi na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa i hotela baština u Docu, preko ljeta stanka, nastavak slijedi najesen

25. veljače 2017. - 11:29


Šibenik će do ljeta dobiti još jedan heritage hotel i uz njega kompleks luksuznih stanova. Riječ je o prostoru bivše peškarije, odnosno nekadašnjeg dominikanskog samostana, a investitor je splitska tvrtka Stanovi Jadran. Predstavnik investitora Toni Jeličić Purko kaže kako će radovi na demontaži štekata i rušenja nekadašnjeg kafića u prizemlju, odnosno restorana na gornjoj etaži potrajati desetak dana. Obavlja ih tvrtka Tec–gradnja iz Grebaštice, a nakon toga uslijedit će posebni radovi kao priprema za gradnju stambeno-poslovne zgrade.



-U Hrvatskoj su samo tri tvrtke koje se bave takvim specijalnim radovima. Nakon Tec-gradnje dolazi nam tvrtka Ing-jet iz Zagreba. Do 15. svibnja svi će ti radovi biti gotovi, a obuhvaćaju sanaciju bedema s kojeg se bila odronila stijena od oko 4 tone. Mi smo napravili i elaborat statike terena iz kojeg je bilo vidljivo kako se zapravo taj bedem procijepio, a također, pokazalo se da je teren takav da bi i manji potres od 3 stupnja po Richteru mogao prouzročiti oštećenja. Nadalje, u ovoj fazi obavit će se i statička sanacija svih okolnih kuća te postaviti temelji za budući objekt. Preko ljeta je stanka i teren će biti parkiralište, a nastavljamo na jesen, od 15. rujna. Svi radovi trebali bi biti dovršeni za 6 do 8 mjeseci – rekao je Jeličić Purko.

Stambeno-poslovni kompleks na staroj peškariji sastojat će se  od dviju povezanih zgrada. Imat će 9 luksuznijih stanova od kojih dva penthouse stana. U prizemlju će pak biti restoran, wine bar te ice-cream shopka, to jes kafeterija s raznim sladoledima.



Paralelno s radovima na stambeno-poslovnom kompleksu, počet će i radovi na susjednoj kući u prizemlju koje je bila pizzeria. Taj će objekt se objekt pretvoriti u hotel baštinu. Imat će 10 soba i jedan apartman s ukupno 24 ležaja, te restoran u prizemlju. Prema riječima Jeličić Purka i taj bi hotel trebao biti dovršen do početka sezone, premda se potrebne dozvole i dokumentacija još izrađuju.

Projekt stambeno-poslovnog kompleksa na staroj peškariji godinama je bio predmet prijepora između investitora i šibenskih konzervatora, ali i stanovnika okolnih kuća zbog sumnji da će predviđeni građevinski zahvati na tom terenu utjecati na statiku njihovih kuća. Kada je prije nekoliko dana počelo ograđivanje gradilišta i kada su investitori počeli ograđivati Butu Harolda Bilinića prosvjedovao je i bivši gradonačelnik Ante Županović koji tu stanjuje, tražeći da buta ne bude zatvorena za prolaz. No, Jeličić Purko takvu mogućnost kategorički odbija i tvrdi da to ne bi bilo u skladu sa zakonom, jer zbog statike zgrade i sigurnosti prolaznika, buta, tvrdi, mora biti zatvorena dok traju radovi.


 

29. travanj 2024 17:24