StoryEditorOCM
Šibenikzapuštena šuma šubićevac

Pluća Šibenika više ne dišu dobro: ‘Svjedok sam puno boljih vremena. Meni to sad djeluje tužno‘

Piše Šibenski.hr
20. travnja 2023. - 13:48

Šumu Šubićevac slave ljubitelji prirode svake godine u sklopu festivala Flora dalmatica. Na edukativnoj turi mogu se doznati brojne tajne tog prostora - danas uglavnom prepuštenog samom sebi.

Šumski pojas Gvozdenovo-Kamenar grli Šibenik. Ali njegova pluća ne dišu dobro, piše HRT

- Svjedok sam puno boljih vremena jer se sjećam kako je u mom djetinjstvu i mladosti to izgledalo. Meni to sad djeluje tužno i vrijeme je da se nešto poduzme, kazala je Šibenčanka Rada Zlatoper.

- Pogledajte ove gusjenice. To sve uništava šumu, a to su pluća grada, dodaje njena sugrađanka Gordana Junaković.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

U posljednjih pet godina uklonjeno je stotinjak stabala. Dio šumskih terena je privatan, vlasnika mnogo i teško im se ulazi u trag.

- Alat bi bio da Grad i Hrvatske šume kao odgovorno društvo riješe na način da to dogovoreno uklone i da im se to financira ako već ne mogu doći do privatnih vlasnika, kazao je upravitelj Šumarije Šibenik, Slavko Miletić. 

No konkretnijih poteza zasad nema. A potrebni su jer ove krošnje kriju mnoge zanimljivosti i dugu povijest.

- Od različitih imena, do uopće šta je ovdje bilo, ne znam da li se itko zapita šta je ovdje prije bilo, da li je ovo baš uvijek ovako izgledalo. Tako da ćemo u šetnji čuti dosta zanimljivih priča, kazala je Sandra Grgas, turistički vodič.

Otkrivali su ih Šibenčani u edukativnoj šetnji. Prisjetili su se i nekadašnjeg zoološkog vrta.

- Imali su sovu, srnu, bio je magarac, neko janje... Nije bio bogat, ali to je za djecu bilo interesantno. To je sad sve propalo, rekla je Gordana Junaković.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Zelene površine bogatstvo su svakog grada. Šibenik se ima čime pohvaliti, ali ne i brigom o njima. I mjerodavnih i građana.

- Onoliko koliko možemo napraviti je da održavamo tzv. higijenu šumu, da svaki put kad odete u šumu pokupite za sobom, ne ostavljajte tragove nego, eto, samo lijepe uspomene sa sobom, rekla je Angela Bilić, djelatnica pri JU Priroda Šibensko-kninske županije.

Festival Flora dalmatica već drugu godinu zaštitu prirode stavlja u prvi plan. Namjera je organizatora da se učine konkretni potezi za zelenije i bolje sutra, piše HRT.

02. svibanj 2024 10:13