StoryEditorOCM
ŠibenikSlijepi pored zdravih očiju

Plastična Brodarica: Mještani ogorčeni (ne)odvozom otpada, stigao odgovor ‘Zelenog grada‘

Piše šibenski.hr
25. srpnja 2022. - 10:29

Naša čitateljica Sandra Zjačić- Ljubičić poslala nam je tekst u kojem upozorava na probleme s odvozom otpdara u Brodarici. Njezin tekst prenosimo u cjelosti:

- Brodarica naselje nadomak Šibenika u kojem se većina stanovništva bavi turizmom. Prema opisu Turističke zajednice Brodarica-Krapanj u Brodarici se nalazi veliki broj privatnih apartmana te nekoliko kuća za odmor s bazenima, kampovi te pansioni. Ima 4 km dugu obalu duž koje se nalaze šljunčane plaže, trgovine, restorani i caffe barovi, a služi i kao šetnica odnosno lungo mare. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Brodarica je imala 2.534 stanovnika. Svaki od njih doprinosi stvaranju otpada, vjerojatno, u prosjeku kao i svaki građanin Lijepe naše. Svaki od njih drži do vlastite okućnice, svog mjesta. Svjesni brige za okoliš, i u nastojanju da očuvaju ovaj biser, stanovnici Brodarice ponašaju se prema svim regulama oko odvojenog odvoza otpada. Naravno, sve pod motom tvrtke Zeleni grad Šibenik d.o.o. „održavamo grad i županiju čistim”.

Ljeti, populacija Brodarice vrtoglavo raste zbog brojnih turista koji su prepoznali Brodaricu kao svoje odredište za odmor. I turisti su samo ljudi te i oni doprinose stvaranju otpada, u prosjeku kao i svi mi.

Od malih nogu nas uče da otpad nije smeće i treba ga razvrstavati, ponovno koristiti u najvećoj mogućoj mjeri, i naposljetku odgovarajuće zbrinuti. Stoga, marljivo prikupljamo korisni otpad kojega prema rasporedu „Odvoz korisnog otpada“ odvozi nadležna tvrtka Zeleni grad Šibenik d.o.o. Žuto, zeleno, plavo, žuto svaka boja ima svoj tijek.

„Tvrtka sudjeluje u procesu reciklaže i edukaciji stanovništva od najmlađeg uzrasta. Svakoga dana činimo sve što je u našoj moći da stanovnicima osiguramo život u čistom, zdravom i lijepom okruženju.“ lijepo piše na stranici trgovačko društvo Zeleni grad Šibenik d.o.o.

I naravno, svaka priča ima svoj „ALI“. U ovoj priči „ALI“ započinje nagomilanim vrećama korisnog otpada koje su danima izložene suncu, moru, ali i pogledima naših turista. Treći četvrtak u mjesecu odvoz plastike, svaki stanovnik brodarice ispred svojih vrata je stavio žutu kantu i pored nje žute vrećice. JEDNOM mjesečno se odvozi plastika tako da taj jedan četvrtak ne smijete propustiti. Ispred svake kuće od četvrtka stoje žute kante i žute vrećice koje su predivna i nezaboravna slika koju turisti dobiju o nama i našoj Brodarici.

Naravno da će se sve skupiti i odnijeti, ali zar ne postoji drugi način da se ovo riješi? Svakim danom smeće buja a osim pantagana i mačaka, za koga je privlačna ova slika šporke Brodarice koja će krenuti u svijet?

Očito ima slijepih pored zdravih očiju i onih kojima to ne smeta, no bez obzira tko je odgovoran i zašto trebalo bi učiniti sve da takvih prizora bude što manje.

Nakon što smo objavili pismo naše čitateljice javio nam se Novica Ljubičić, direktor 'Zelenog grada':

- Ispričavamo se mještanima Brodarice što smo kasnili nekoliko dana. Jutros je sve riješeno i očišćeno. Ovakve stvari više se neće ponavljati- kazao je Ljubičić.

26. travanj 2024 04:56