StoryEditorOCM
ŠibenikMinistar ih zaboravio

Petak je posljednji dan za prijavu na audiciju za prvaše koja je u ponedjeljak: Početak nastave - tko zna kad

Piše Marija Lončar
27. kolovoza 2020. - 19:25

Ovaj je petak posljednji dan do kada se šibenska djeca mogu prijaviti na audiciju za upis u prvi razred Glazbene škole Ivana Lukačića. Prijave su počele u ponedjeljak 24. kolovoza, a do sada se javilo tridesetak djece, slično kao i lani, pa korona i posebne epidemiološke mjere i uvjeti rada u školama očito nisu umanjili zanimanje najmlađih Šibenčana za glazbeno obrazovanje. Popunjene prijavnice mogu se donijeti u tajništvo škole do 12 sati ili, što je zbog aktualne situacije oko novog koronavirusa možda i primjerenije, poslati na e-mail adresu.

Audicija za prijavljene mališane, a riječ je o djeci koja nisu mlađa od uzrasta drugog razreda osnovne škole, održat će se u ponedjeljak 1. rujna u prostorijama glazbene škole od 16 sati. Kako bi se izbjeglo zajedničko čekanje većeg broja djece i njihovih roditelja u hodnicima, o točnom rasporedu djece na audiciji roditelji će biti naknadno obaviješteni, doznaje se u tajništvu škole.

Audicija, naravno, nije nikakav bauk i za nju nije potrebna posebna priprema, već je dovoljno da dijete nešto otpjeva kako bi se ispitao njegov glazbeni sluh i osjećaj za ritam. Oni koji prođu taj "ispit" moći će upisati klavir, gitaru, violinu, violončelo, trubu i flautu.

No, hoće li nastava u glazbenoj školi početi 7. rujna kao i u svim ostalim osnovnim i srednjim školama, kako je to najavio ministar Radovan Fuchs, još uvijek se ne zna. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svojim je uputama za sprječavanje širenje epidemije bolesti COVID-a 19 u novoj školskoj godini jednostavno zaboravilo umjetničke škole, budući da one imaju specifičan način rada. Požalila se na to i Ruža Raguž Cukrov, novoizabrana ravnateljica Glazbene škole Ivana Lukačića, koja je na toj funkciji zamijenila dosadašnjeg, dugogodišnjeg ravnatelja Rudolfa Vučića koji odlazi u mirovinu.

- Upute koje je Ministarstvo objavilo u umjetničkim školama nisu upotrebljive. Osnovno načelo tih uputa jest da se razredi ne miješaju, a mi imamo zajedničke, grupne predmete za učenike svih instrumenata. Taj dio nastave jest individualan, ali nastavnici i učenici moraju imati fizički kontakt. Vi morate djetetu namjestiti ruku ili glavu. Ali, to bismo još i riješili. Nastavnici će nositi maske, ali u uputama ministarsta govori se da se općeobrazovna nastava u školama organizira i u dvije smjene kako bi se smanjio rizik od zaraze. Problem je što mi ne znamo što će koja škola odlučiti, pa zbog toga ne možemo ni mi svoju satnicu složiti, a pitanje je i kako ćemo to uopće napraviti. Ne znam hoćemo li sve to moći pripremiti do 7. rujna. Sumnjam, ističe Raguž Cukrov.

Pomoć i dodatna objašnjenja već su zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali odgovora još nema.
Raguž Cukrov podsjeća na to da su upute za rad u koroni umjetničke škole dobile još u svibnju, no one su toliko šture i opće da nikomu nisu bile od pomoći. Zbog svega toga ne isključuje mogućnost da ova škola bude prisiljena dio nastave održavati online prije negoli to zbog moguće eksplozije broja zaraženih postane obvezan način rada u ostalim školama.

03. svibanj 2024 03:14