StoryEditorOCM
Šibenikzainteresirali se i inspektori

Otkrivamo kako je majka Damira Škugora u Šibeniku ‘digla‘ 9,4 milijuna kuna: ‘Radilo se o dvije transakcije...‘

Piše Željko Petrušić i Vladimir Urukalo
31. kolovoza 2022. - 19:43

Rada Škugor, majka uhićenog direktora Ine Damira Škugora i supruga "najbogatijeg" šibenskog umirovljenika Dane Škugora na čiji je račun, prema optužbi USKOK-a, sjelo nepunih pola milijarde kuna izvučenih iz Ine, i sama se može pohvaliti značajnim poslovnim rezultatima. No, ti rezultati sada su zainteresirali i istražitelje koji rade na slučaju "plinske hobotnice".

Mediji su već izvještavali o tome kako se Rada Škugor bavi prodajom pribora za šivanje te da ima tvrtku 3 D-Company d.o.o. osnovanu 1995. godine i registriranu za čitav niz djelatnosti, od 1. siječnja i za trgovanje plinom. No, unatoč takvoj registraciji za trgovinu plinom nije imala potrebnu dozvolu HERA-e, pa se u praksi tim poslom nije mogla niti baviti. Značajnijeg poslovanja nije imala, malo je poslovala s dobitkom, a malo s gubitkom.

Međutim, Rada Škugor je pred sam kraj 2020. godine osnovala još jednu tvrtku, Tri D Rada d.o.o., koja je također bila registrirana za sve i svašta, pa tako i za trgovinu plinom, opskrbu električnom energijom i slično. Niti ona nije imala dozvole za te poslove, ali je prošle godine ostvarila zapanjujuće poslovne rezultate, odnosno prihod od čak 23,74 milijuna kuna.

Prema bonitetnom izvješću te tvrtke, Tri D Rada d.o.o. u 2021. godini probila se među vodeće tvrtke u Hrvatskoj u segmentu "trgovina na malo tekstilom u specijaliziranim prodavaonicama". Po udjelu u toj djelatnosti prema ukupnom prihodu našla se na četvrtom mjestu, iza Decathlona Zagreb, Vitapura i tvrtke Angelo, dok je po udjelu u djelatnosti prema dobiti prije oporezivanja zasjela na drugo mjesto, odmah iza Decathlona.

Tekstilni proizvodi

Naime, Tri D Rada lani je spomenute prihode od 23,74 milijuna kuna ostvarila uz ukupne rashode od 12,2 milijuna kuna te je imala bruto dobit od 11,54 milijuna kuna, odnosno oko 9,5 milijuna kuna čiste dobiti nakon oporezivanja. S obzirom na to da nije imala nikakve imovine osim osnivačkog uloga od 20.000 kuna, dakle ni prodajne prostore niti zaposlenike, a bila je registrirana na adresi na kojoj se nalazi stara, oronula kamena kućica s neuglednom kapijom, čini se da je tvrtka zapravo lani kupila određene tekstilne proizvode za 12 milijuna kuna i nekome ih prodala po praktično dvostrukoj cijeni.

Iz javno dostupnih poslovnih podataka nije moguće doznati s kim je Tri D Rada trgovala, kao niti konkretnije o kojoj se robi radilo.

image

Lokacija na kojoj se nalazila tvrtka Rade Škugor

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U svakom slučaju, član Uprave Tri D Rada, a to je bila Rada Škugor, nakon obavljenog posla 4. studenoga prošle godine gasi tvrtku, donijevši "odluku o prestanku društva po skraćenom postupku bez likvidacije", koju je potom proveo nadležni Trgovački sud.

Spomenutu zaradu od 9,5 milijuna kuna Rada Škugor je kao jedina osnivačica tvrtke, naravno, zadržala za sebe.

"Sve je čisto"

- Razumijem interes javnosti, ali moram istaknuti da je cijeli posao odrađen po svim pravilima struke i u skladu sa zakonima naše države i sve je, kako bi se reklo, čisto kao suza. Da je bilo što bilo sumnjivo, vjerujte mi da se ja ne bih toga hvatala jer iza sebe imam i iskustvo i godine uspješnog rada.

Ne mogu i ne želim vam govoriti o konkretnom poslu koji je radila tvrtka gospođe Škugor, mogu samo reći da se radilo o dvije transakcije, jednoj većoj i jednoj manjoj, i da ugovor nije vezan ni za nekretnine niti za bilo što što se sad u medijima spominje. To je bio ugovor jedne druge vrste - rekla nam je Senka Klisović, vlasnica tvrtke Prosperitas Usluge koja je, zajedno s Radom Škugor, potpisala financijsko izvješće tvrtke Tri D Rada, a koje je predano Poreznoj upravi.

Klisović je iskusna "financijašica" s više desetljeća uspješnog rada iza sebe, svojedobno je bila član Uprave tvrtke Jolly JBS zadužena za financije, a bila je kratko i predsjednica Uprave HNK Šibenik te svojedobno i pročelnica šibenskoga gradskog ureda za financije. U razgovoru smo je pitali je li sumnjivo da tvrtka bez iti jednog zaposlenog i bez ikakve imovine može u niti godinu dana ostvariti tako veliki prihod?

- Možda to laicima djeluje fascinantno, no znate, jedan posao vam može stvoriti milijune, ovisno o tome što ste ugovorili! Ovo je bio, nazovimo ga, uslužno-prodajni akt i kolege iz šibenske Porezne uprave bili su jako dobro upoznati sa svim detaljima, nekoliko puta su zvali i provjeravali. Sva su davanja, porezi, doprinosi i sve što treba, uredno plaćeni državi i ona nije oštećena niti za jednu lipu! - zaključila je Klisović.

Uistinu, Poreznoj upravi poslovanje Tri D Rade nije bilo sumnjivo.

Uključio se USKOK

Međutim, provjeravajući imovinu Damira Škugora i njegove obitelji u sklopu istrage "plinske hobotnice" koja je, prema optužbi USKOK-a, izvukla iz Ine više od milijardu kuna na trgovini plinom "pod posebnim uvjetima" koji je omogućio Damir Škugor kao direktor Ine, istražitelji policije i USKOK-a sada su uočili i velike ostvarene prihode tvrtke Tri D Rada u prošloj godini.

Kako neslužbeno doznajemo, to im je pobudilo sumnju da bi se moglo raditi o jednokratnom poslu koji je zapravo također organizirao Inin direktor Damir Škugor, a obavio ga preko tvrtke koju je za tu priliku osnovala njegova majka. Iako zasad nema drugih naznaka da bi se radilo o nezakonitom poslu, istražitelji su ipak odlučili provjeriti sve detalje poslovanja tvrtke Rade Škugor, od toga o kakvoj se "uslužno-prodajnom aktu" radilo, do toga od koga je roba nabavljana i kome je prodana po dvostruko većoj cijeni.

27. travanj 2024 09:05