StoryEditorOCM
ŠibenikLuce humanitarke

One su dobre duše Šibenika: Prikupile 200.000 kuna u humanitarnim akcijama (FOTO)

Piše Katarina Rudan
14. lipnja 2017. - 14:42

Sa željom da se druže i ujedno pomažu drugima te šire pozitivne vibracije, okupile su se Šibenčanke točno prije petnaest godina 14. lipnja 2002. i osnovale Lions club "Luca" Šibenik.

Postale su tako dio višemilijunske lajonističke zajednice, humanitarne međunarodne organizacije, osnovane 1917. godine u SAD-u. Klub, koji broji dvadesetak žena, prepoznat je u Šibeniku zbog niza humanitarnih aktivnosti koje su članice provele od osnivanja do danas, a prepoznala je to i Šibensko-kninska županija. Ove godine dodijelila im je priznanje "Grb županije" za 15 godina humanitarnog rada, što je – kako kažu – bio lijep uvod u proslavu obljetnice i još jedne humanitarne akcije.

– Na večeri koja je održana u Gradskoj vijećnici donacije i prihod od lutrije išao je za pomoć Udruzi "Aurora". Akcija i dalje traje, a donacije se mogu uplatiti na broj računa u Jadranskoj banci: HR 8324110061520000718 – kaže predsjednica kluba Mirjana Baica i dodaje da je do danas prikupljeno oko 5000 kuna. U srpnju joj istječe mandat, a proteklu godinu dana koliko je vodila klub ocjenjuje uspješnom.

– U tom razdoblju imali smo još dvije značajne humanitarne akcije. Prva je bila naše uključivanje u akciju prikupljanja sredstava za kupnju računalne opreme za slijepog dječaka Marku Bralića, koju je pokrenula šibenska Turistička zajednica. Naš klub prikupio je 13.500 kuna, a za pomoć našem sugrađaninu, invalidu Goranu Živkoviću prikupili smo 5000 kuna – navodi Baica.

Imaju svoj godišnji plan humanitarnih akcija, ali kad se pojavi neka iznenadna situacija i potreba pomoći drugomu, rado "uskaču". Da rade prave stvari pokazalo se već kod prve akcije nakon što su osnovale klub, kad su "Luce" prodajom uskrsnih rukotvorina zaradile 3000 kuna i novac donirale Ginekološkom odjelu Šibenske bolnice za uređenje dnevnog boravka u rodilištu.

Bio je to "vjetar u leđa" pa su tijekom sljedećih godina organizirale niz humanitarnih koncerata, svečanih balova i domjenaka, posjećivale domove umirovljenika, dječji odjel bolnice te druge ustanove i institucije kamo su u pravilu stizale s darovima i lijepom riječi. Kad se sve zbroji, u 15 godina prikupile su više od 200.000 tisuća kuna što je bilo donirano, udrugama, pojedincima ili institucijama, a uključivale su se i u međunarodne humanitarne akcije. Na kraju, valja istaknuti kako su članice ovog kluba pokrenule veliki gradski projekt obnove Šubićevca pod nazivom "Vratimo stari sjaj Šubićevcu" te su uredile i financirale dječje igralište prigodnim rekvizitima. Ističu da je to značajniji projekt koji su pokrenule jer su izazvale pozornost gradskih vlasti na potrebu uređenja šume Šubićevac i vraćanje Šubićevcu njegov nekadašnji sjaj.
 


Rad s mladima
Članice kluba radile su i s mladima. Omogućile su nekolicini mladih ljudi, srednjoškolaca da posjete Japan, Italiju, Njemačku, Austriju i Libanon, a isto tako ugošćavale su u svojim kućama mlade ljude iz Irske, Turske, Norveške i Velike Britanije.


Sve predsjednice, tajnice i blagajnice
Predsjednice se biraju na mandat od jedne godine pa su tu funkciju do sada obavljale sljedeće dame. Prva je bila Rada Zlatoper, a zatim redom: Meri Anastasijević, Snježana Radovčić-Miškić, Samanta Rameša i Davorka Blažević, Davorka Rude, Tatjana Jukić, Gordana Gođevac, Maja Šupe, Nevena Šabić, Hella Bulat, Isidora Iljadica, Meri Miliša, Rada Zlatoper, Olgica Kuvač i još kratko Mirjana Baica. Tajnice kluba su bile Sanda Lucić-Pavlović, Nevena Šabić, a sada je Tatjana Jukić. Blagajnica Davorka Rude i sada je to Vedrana Radovčić.


Grb županije
Županija šibensko-kninska ove godine dodijelila im je priznanje za 15 godina humanitarnog rada, što je, kažu bio lijep uvod u proslavu obljetnice

23. svibanj 2024 03:52