StoryEditorOCM
ŠibenikZABRANA

Odzvonilo je parkiranju vozila u bolničkom krugu "za šire pučanstvo"; Od ponedjeljka, 19. studenoga, kroz glavnu portu šibenske Opće bolnice moći će se samo uz iskaznicu

16. studenog 2018. - 20:32

Odzvonilo je parkiranju vozila u bolničkom krugu "za šire pučanstvo". Od ponedjeljka, 19. studenoga, kroz glavnu portu šibenske Opće bolnice moći će u osobnim vozilima ući samo njezini zaposlenici uz uredno predočenu iskaznicu, odnosno djelatnici srodnih zdravstvenih ustanova koji dijele isti prostor – Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja.

Odlučila je tako dr. Sanja Jakelić, ravnateljica OB Šibenik, suočena s kaotičnim prometnim stanjem unutar visokih bolničkih zidova. Toliku zlouporabu bolničke površine, kaže, više nije moguće tolerirati, to prije što će se ovih dana intenzivirati radovi predviđeni projektom izgradnje nove zgrade dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, oftalmologije i dermatologije, modernizacije postojeće trafostanice, prilagodbe prostora za smještaj MR uređaja i drugih ugovorenih dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija.

 

 

– Dovedeni smo u nezavidnu situaciju, iz koje jedini izlaz vidimo u strogom nadzoru prometa i parkiranja unutar bolničkog prostora. Dnevno smo suočeni s problemom nemogućnosti prolaska sanitetskih vozila, te vozila komunalnih i hitnih službi. Ugrožena nam je sigurnost i onemogućen nesmetan rad. Dosadašnji pristup u kojemu smo tolerirali ulazak pacijenata i njihovih posjetitelja za dnevnih posjeta obio nam se o glavu jer su takvo stanje zloupotrebljavali mnogi, prije svega stanari zgrada u obližnjim ulicama, ali i zaposlenici tvrtki i institucija u našoj neposrednoj blizini – ističe ravnateljica Jakelić.

Bez ulaska u krug

Stanje je postalo još alarmantnije nakon što su za parkiranje zatvorene Poljana i Ulica Matije Gupca, pa su stanari cijelih ulica (poput najbliže – Peričićeve) parkirališno "utočište" pronašli oko bolnice. Prava oaza za besplatno parkiranje bolnica je bila i zaposlenicima brojnih tvrtki i ustanova koje su udaljene ulicu ili dvije, a nerijetko su unutar bolničkog kruga svoja vozila ostavljali i obijesni pojedinci – dok obave spizu na ribarnici ili tržnici, bez straha od "uplatnice pod brisačem" ili vučne službe "Gradskog parkinga". Termini za dnevne posjete bolesnicima zloupotrebljivačima su se pokazali najpogodnijima za prolazak kroz podignutu rampu i (cjelo)dnevno/noćno ostavljanje vozila na sigurnome. Upravo zbog toga dnevni posjeti ubuduće neće podrazumijevati i mogućnost ulaska u bolnički krug.

 

 

– Po istom principu kao što je to učinilo zagrebačko Rebro, Vinogradska i brojni drugi centri i bolnice, pa i susjedna – zadarska, posjetitelji naših hospitaliziranih pacijenata svoja vozila neće moći uvesti u bolnički krug, nego će parkirališno mjesto morati pronaći na obližnjim javnim gradskim parkiralištima ili površinama koje su označene kao parkirališne. Nepokretni, onkološki ili drugi ograničeno pokretni pacijenti koji zbog svoje dijagnoze moraju na fizikalnu ili neku drugu terapiju dobit će posebne propusnice koje će potpisati ravnatelj. Naravno, i liječnici obiteljske medicine za svoje će pacijente moći ishoditi sanitetsko vozilo koje će ih kroz portu prevesti do željenog bolničkog odjela.

Bit će negodovanja

U bolnici su, rezimira ravnateljica, svjesni da će ta restriktivna mjera izazvati negodovanje, posebno onog dijela šibenske javnosti koji se do sada koristio bolničkom površinom kao da je njihovo dvorište, neosjetljivog čak i na činjenicu da svojim vozilima onemogućuju i opskrbu bolnice, dovoz hrane, goriva i medikamenata.

– Molimo javnost za razumijevanje jer smo morali povući ovakav potez kako bismo osigurali normalno funkcioniranje bolnice. Broj parkirališnih mjesta je zbog radova u bolničkom krugu znatno smanjen, a kada se zna da za oko tisuću zaposlenika bolnice i srodnih službi vezanih uz nju, raspoređenih u tri smjene, moramo osigurati parkirališno mjesto, onda je jasno da za druge tog mjesta nema. Rukovodili smo se pravilima kakva se već godinama prakticiraju u drugim bolnicama i zaista ne kanimo popustiti pod pritiskom. Dapače, parkirališne mjere mogle bi biti još rigoroznije – najavila je dr. Jakelić.

28. travanj 2024 16:57