StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenska Noć muzeja

Od varoškog đira do krapanjskog pijata (FOTO)

28. siječnja 2017. - 13:22

Krapanj i šibenska četvrt Varoš glavne su "destinacije“ Noći muzeja u Šibeniku i programa koji se, u organizaciji Muzeja grada Šibenika održan danas tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati. Već u 16.30 sati s autobusnog kolodvora krenuo je autobus s građanima koji su se prijavili za izlet na najniži naseljeni otok na Mediteranu, otok spužvara i bogate kulturne baštine. Tijekom tri sata, koliko je trajao krapanjski program, posjetitelji su obišli franjevački samostan sv. Križa, razgledali crkvene zbirke, poslušali koncert komornog ansambla Echo te na kraju doznali mnoge zanimljivosti vezane uz nastanak i razvoj krapanjskog spužvarstva na predavanju dr. sc. Jadrana Kale.
 



Istodobno s događanjima na Krapnju, u Šibeniku je u 18 sati  počeo varoški glazbeni vremeplov, a Muzej grada Šibenika je svoja vrata za posjetitelje otvorio već u 18 sati, gdje  se uz stručnu pratnju mogao razgledati stalni postav i izložba "Šibenik kroz stoljeća“, postavljena u dvorani za povremena izlaganja.



U 19 sati za najmlađe je organizirana promocija bojanke "Oboji me", koju je objavio Muzej grada Šibenika i kojom ova kulturna ustanova počinje novu edukativnu ediciju pod nazivom Schedae educative. Bojanka sadrži 12 listova za bojanje, na kojima su motivi umjetnina izabranih iz stalnog postava, sve s ciljem da se kulturna baština približi najmlađim Šibenčanima. Oni će šibensko kulturno blago tako otkrivati preko neolitičkih posuda, antičkog božanstva, srednjovjekovnog nakita i slično.



Predavanjem Marije Krnčević Rak Melografski rad Ante Barbače najavljena je knjiga radnog naziva „Šibenske narodne pjesme i one koje su to postale“, koju šibenski muzej planira izdati u ovoj godini.  Predavanje se nikako nije moglo nazvati "suhoparnim" jer je zaslađeno kolačima koji su za prisutne spremljeni prema starim receptima obitelji Barbača.

 




Krapanjska priča nastavila se i u muzeju, prikazivanjem kratkog dokumentarnog filma o krapanjskom spužvarstvu.
Događaj večeri, pak, svakako je modna revija Archaelogia viva šibenske dizajnerice Karmen Herceg. Inspiraciju za svoj rad Herceg je pronašla u bogatoj arheološkoj baštini šibenskog područja, pa je tako kolekciju podijelila u četiri dijela.Prapovijesno razdoblje, vezano uz more kao okosnicu razvoja na ovom području, predstavljat će plava boja, antički dio obilježen je sivom bojom kao bojom kamenih rimskih spomenika, srednji vijek tamnocrvenim nijansama karakterističnim za šibensku kapu, dok u suvremenom dijelu kolekcije prevladavaju žute i oker boje kao asocijacije na spužve i krapanjsko spužvarstvo.



Noć muzeja u Šibeniku nezamisliva je bez gurmanske ponude, koja je nesumnjivo jedan od najvećih mamaca za velik dio posjetitelja. I ove se godine za to pobrinula ekipa televizijske emisije Gurmanske ćakule, a Krapanj se pojavio i u ovom dijelu programa, pa je  posjetiteljima ponuđen "krapanjski pijat", odnosno hobotnica na krapanjski, koja se spremala na Trgu Republike Hrvatske pod budnim okom poznatog krapanjskog kuhara Drage Curavića. Više negoli dovoljno da kulturno, zabavno i gastronomsko druženje u šibenskom muzeju potraje do duboko u noć!

30. travanj 2024 19:21