StoryEditorOCM
ŠibenikOtvorena nova dnevna bolnica

Očni odjel i ambulante nakon desetljeća razdvojenosti konačno pod jednim krovom u novoj i moderno opremljenoj zgradi u krugu Opće bolnice Šibenik  

Piše Katarina Rudan
6. ožujka 2020. - 13:49
U Općoj bolnici Šibenik u petak, 6. ožujka 2020., otvorena nova zgrada dnevne bolnice i jednodnevne kirurgijeNikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- S današnjim danom završen je veliki kapitalni projekt u zdravstvenoj djelatnosti Šibensko-kninske županije koji je u cijelosti financiran iz europskih fondova. Otvaranje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije iz djelatnosti oftalmologije i dermatologije te ostalih jednodnevnih kirurgija, kao i kupnja uređaja za magnetsku rezonancu i uređenje prostora za njegovo postavljanje, te izgradnja trafostanice sadržani su u projektu ukupne vrijednosti nešto veće od 46 milijuna kuna. Uređaj za magnetsku rezonancu kao i trafostanica u funkciji su još od prošlog ljeta, a prije petnaestak dana obavljena je i tehnička primopredaja nove zgrade dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije koja je opremljena najmodernijom opremom, rekla je, među ostalim, u petak na svečanosti otvorenja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije ravnateljica županijske Opće bolnice Šibenik dr. Sanja Jakelić.

Uz brojne uzvanike i šibensko-kninskog društvenog i političkog miljea, svečanosti je bila nazočna predstavnica Ministarstva zdravstva dr. Jasmina Hlupić, koja je naglasila da izgradnjom moderne dnevne bolnice s kirurgijom županijska Opća bolnica Šibenik staje uz bok suvremenim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.

- Projekt je u sladu s nacionalnim planom razvoja bolnica u Hrvatskoj što podrazumijeva jačanje kapaciteta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije uz postepeno smanjenje broja akutnih kreveta. Ovim projektom pacijentima s područja vaše županije, a i drugih sredina, omogućava se veća dostupnost i vrlo kvaliteta zdravstvena zaštita, rekla je dr. Hlupić.

Zadovoljstvo zbog novog prostora i suvremenih uvjeta u kojima će ubuduće raditi sa svojim kolegama ne skriva niti voditelj Odjela oftalmologije i optometrije dr. Nikola Sušić.

- Ovo je ogroman napredak. Nažalost, kroz protekla desetljeća, gotovo stotinu godina, naš ambulantni pogon bio je u neprimjerenim prostorima. Očni odjel bio je više-manje pristojno uređen, ali ambulante su bile u katastrofalnom stanju. U novoj dnevnoj bolnici objedinili smo očni odjel i očne ambulante i konačno smo pod jednim krovom, u jednom reprezentativnom prostoru s izvanrednom opremom. Na ovaj način ćemo skratiti liste čekanja kako za same ambulantne preglede i obradu, tako i za operaciju katarakte, odnosno sive mrene, rekao je dr. Sušić.

I do sada je šibenski Očni odjel bio predvodnik jednodnevne kirurgije dnevne bolnice jer preko 95 posto operativnih zahvata rade u jednom danu. Godišnje rade više od 1000 operacija katarakte, a 35 posto pacijenata koji na operaciju dolaze su iz drugih dalmatinskih županija.

- Ovo je još jedan dokaz da korištenjem bespovratnih sredstva iz europskih fondova kroz različite projekte zapravo mijenjamo županiju. Projekt "Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici oftalmologije i dermatologije i ostalim dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama Opće bolnice Šibensko-kninske županije" koji je otvorenjem dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije i formalno do kraja proveden, financijski govoreći samo je jedan dio ukupne mase sredstava u iznosu od oko 1,7 milijardi kuna koje smo do sada kroz razne projekte povukli iz europskih fondova. Naravno, težimo i uvjereni smo da će tako i biti, da brojka ukupne mase povučenih sredstva iz europskih fondova raste i dalje, rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U novi prostor dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije već se preselila dermatologija, a u tijeku je preseljenje Očnog odjela i ambulanti. Objekt ima oko 1200 kvadrata bruto površine na tri etaže i jedan polu-podrum u kojem su smješteni strojarnica i garderobe. Primarno, to je zgrada djelatnosti oftalmologije, dok je u jednom dijelu prizemlja i prvog kata smještena dnevna bolnica dermatologije sa svojim pripadajućim djelatnostima. U dijelu prostora u prizemlju pridružit će im se plastična i vaskularna kirurgija.

Dodajmo da je šibnski biskup msgr. Tomislav Rogić  blagoslovio novi radni prostor, djelatnicima poželio marljiv, strpljiv i uspješan rad, a pacijentima vjeru u liječnike, brzi oporavak i  ozdravljenje.

26. travanj 2024 11:10