StoryEditorOCM
ŠibenikMuzej grada Šibenika

Obitelj Marin iz Trbounja i šibenska Uruga branitelja oboljelih od PTSP-a glavni su protagonisti izložbe "Kako živi narod"

Piše i snimila Marija Lončar
12. listopada 2017. - 23:00

U Muzeju grada Šibenika otvorena je izložba pod nazivom „Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti“. Riječ je o edukativno-dokumentarno umjetničkom projektu autorice Kristine Leko i suradnika i suradnica, među kojima je i studentica Akademije likovnih umjetnosti, drniškog podrijetla Veronika Šindlj.

Glavni protagonisti šibenske izložbe su obitelj Nevenke i Zvone Marina iz Trbounja i Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije.

Nadahnuće za svoj projekt Leko je pronašla u sociološkoj i ekonomskoj studiji Rudolfa Bičanića „Kako živi narod – život u pasivnim krajevima“ iz 1936. godine. Osamdesetak godina kasnije Leko je, slijedeći ta istraživanja , obišla područja od Livna preko zapadne Hercegovine, Dalmatinske zagore i hrvatskih otoka, razgovarala s ljudima iz tih krajeva bilježeći suvremene ekonomske probleme i životne uvjete na primjeru osam marljivih i skromnih obitelji.

Leko polazi od uvjerenja da su tzv. mali i obični ljudi iz naroda sposobni misliti i postupati ekonomski učinkovito ne samo za svoj boljitak, nego i zajednice u kojoj žive. Oni kritički govore o gospodarskim problemima, prirodnim potencijalima, društvenim apsurdima i korupciji.

Leko je svoj projekt prije godinu dana predstavila u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a šibenski postav od ukupno osam donosi dvije priče vezane uz ovdašnje područje onu obitelji Marin, koja je na neki način prikazuje i povijest drniškog kraja te branitelje zadruge koja uzgojem maslina i proizvodnjom maslinova ulja dokazuje terapijsku učinkovitost rada i prirode.

Sastavni dio izložbe „Kako živi narod“ su i edukativne radionice, tj. moderirane diskusije pod vodstvom Veronike Šindilj u kojima će u Šibeniku sudjelovati preko 450 učenika koji su se već prijavili, kazala je kustosica šibenskog muzeja Anita Travčić.

 

27. travanj 2024 21:15