StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Obilježena 74. obljetnica oslobođenja od fašizma; Restović: To je najveći dan u povijesti grada

3. studenog 2018. - 14:30

U subotu je u Šibeniku u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Šibenika obilježena 74. obljetnica oslobođenja Šibenika od fašističke čizme u Drugom svjetskom ratu.
Tim povodom su kod Spomen kosturnice na Gradskom groblju Kvanj položeni vijenci i karanfili ponosa za sve stradale od fašističkog terora u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Šibenik je zasluženu slobodu stekao 3. studenoga 1944. godine. Međutim, cijena sloboda koju je platio bila je silno visoka.

Naime, tadašnja općina Šibenik oslobođenje je dočekala s 4572 poginulih, od čega 3023 osobe su stradale u borbi. Nadalje, povijesni podaci govore kako je strijeljano 729 ljudi, dok je iz rata izašlo gotovo 2000 invalida. Inače, u raznim vidovima antifašistike borbe sudjelovalo je čak 35 posto stanovništva tedašnje općine Šibenik, ili gotovo 25 tisuća ljudi:

- Tog 3. studenoga 1944. godine borci Narodno oslobodilačke vojske prvi put u povijesti su Šibenik predali u ruke naroda. Taj dan bit će vječna inspiracija za slobodarski i antifašistički Šibenik. Tu činjenicu neće promijeniti nastojanja novoproglašenih povjesničara, ni modernih klerofašista. Stoga, mogu zaključiti kako je 3. studenoga 1944. godine najveći dan u povijesti Šibenika. Na žalost, na taj dan neće biti procesija u gradu, zvučnika, niti prigodnih satova povijesti. Ali, zato će uvijek biti prkosa, ponosa i bijesa šibenskih antifašista- kazao je Zoran Restović predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Šibenika.

26. travanj 2024 10:18