StoryEditorOCM
ŠibenikHrvatski festival putnika

Nikad bogatiji program: Zvijezda šibenskog festivala britanski je novinar i avanturist Levison Wood s kojim će na Tvrđavi sv. Mihovila razgovarati Goran Milić

29. travnja 2019. - 17:34

Sajam putopisne knjige, radionice, kviz, film, koncert, okrugli stol, predavanja i čak 33 predavača među kojima i zvijezda ovogodišnjeg Hrvatskog festivala putnika (Croatian Trevel Festival) britanski novinar, putnik i istraživač Levison Wood čije je putopisne serijale na HTV-u imala priliku gledati i hrvatska javnost – sve to donosi osmo izdanje festivala koji će se u Šibeniku održati od 20. do 26. svibnja na trima lokacijama: Maloj loži, klubu Azimut te na Tvrđavi sv. Mihovila.

Pokretač i organizator festivala, predsjednik Hrvatskog kluba putnika Nikola Baraka najavljuje bogat i raznovrstan program, a festival je ove godine, kaže, napravio i iskorak pokrenuvši ekološki projekt „Adria Aid – za čist Jadran“ cilj kojeg je očistiti podmorje, najprije uz šibensku rivu, a potom i cijelog akvatorija.

-Projekt će početi već 13. svibnja velikom akcijom čišćenja podmorja uz šibensku obalu od mula Krke do plaže Banj. Tijekom 15 dana akciju će predvoditi šibenski ronilački klub Mediterraneo, a preko vikenda u goste nam dolaze i ronilački klubovi iz drugih gradova. Ovo je prilika da pozovemo i Šibenčane da budu volonteri i da nam se pridruže. Prvih 20 koji nam se jave za sudjelovanje u akciji čišćenja dobit će poklon bon za zipline avanturu u kanjonu Čikole – kazao je Baraka.

U znaku ekologije proteći će i prva dva festivala, a ona će biti i tema okruglog stola na kojem će, najavio je Baraka, govoriti stručnjaci iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, te brojni ekolozi i biolozi.

-Treći festivalski dan posvećen je putopisnoj fotografiji uz predavanje posvećeno indijskim festivalima. Bit će otvorena i izložba splitskog svjetskog putnika Jurice Galića, a navečer ćemo svoje znanje testirati u zabavnom putopisnom kvizu. Četvrti dan nosi naziv Šibenčani po svijetu. Publika će čuti tri priče šibenskih avanturista i putnika s njihovih ekspedicija. Gosti će nam biti članovi šibenskog planinarskog kluba Sveti Mihovil, a pridružit će nam se i chef Rudolf Štefan koji će s nama podijeliti svoja iskustva s putovanja po Kambodži i Vijetnamu te šibenski volonter Lorenzo Ujević koji se popeo i na Kilimandžaro – kazao je Baraka.

U suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik, Hrvatski festival putnika ugostit će britanskog novinara i svjetskog putnika Levisona Wooda s kojim će na najstarijoj šibenskoj tvrđavi, na Svetom Mihovilu razgovarati novinar Goran Milić. Ulaznica za tu večer koštat će 70 kuna, a članovi Kluba prijatelja tvrđava imat će slobodan ulaz, a besplatan će biti i za volontere u eko-akciji čišćenja podmorja.

-Uvest ćemo festivalsku putovnicu, pa svi koji budu sudjelovali i na trima predavanjima dobit će potvrdu upisanu u tu putovnicu tako da će i oni imati besplatan ulaz na Tvrđavu sv. Mihovila za večer s Woodom. Dolazak tako velikog i poznatog imena među svjetskim putnicima početak je promocije Šibenika i turizma i izvan granica Hrvatske. Wood je odlučio svoj boravak na našem području produljiti, pa će posjetiti i NP Krku, a radimo na tomu da obiđe i NP Kornate. Mislimo da je to značajan iskorak našeg festivala i da to može puno doprinijeti turističkoj promociji Šibenika – zaključio je Baraka.

Šibenski chef ovjenčan jednom Michelinovom zvjezdicom Rudolf Štefan na ovogodišnjem Hrvatskom festivalu putnika održat će i gastronomsku radionicu, a najboljim putnicima, putopiscima i fotografima i ove godine dodijelit će se Nagrada Dijana Klarić, nazvana po mladoj, prerano preminuloj šibenskoj putnici. Za dobro raspoloženje ljubitelja putovanja pobrinut će se pak grupa Pavel.

Festival košta ukupno 200 000 kuna i uživa veliku podršku šibenske Turističke zajednice te Grada Šibenika koji je ove godine za njegovo održavanje iz proračuna izdvojio 45 000 kuna, gotovo dvostruko više nego lani. Sličan festival, kazao je Baraka, ne postoji nigdje u Hrvatskoj, pa ni i u širem okruženje. Najbliži je takav u Londonu, a Baraka ga planira posjetiti iduće godine. Zbog novih iskustava i saznanja, a možda i suradnje, kaže, kako bi Hrvatski festival putnika programski bio još bogatiji te u budućnosti postao privlačan i svjetskim imenima. U međuvremenu, ističe, važno je pokrenuti Šibenčane da dođu na festival, ali i da sami više putuju!


 

28. travanj 2024 10:42