StoryEditorOCM
ŠibenikUšteda od 200 tisuća kuna

Nije bilo lako istovremeno imati radnike i boriti se protiv korone. Iza šibenskog Cvjetnog doma najteža godina od Domovinskog rata

Piše Katarina Rudan
5. svibnja 2021. - 13:29

Nakon godinu dana, i koji mjesec više, u samoj su završnici radovi na energetskoj obnovi zgrade za starije i nemoćne osobe, Cvjetni dom Šibenik, kojemu je osnivač Šibensko-kninska županija. Oko zgrade nema više skele i ona je, možemo slobodno reći, bljesnula novim sjajem.

- Još nešto skele ima na jednom dijelu zgrade s dvorišne strane, ali će i ona ovih dana biti skinuta. Energetska obnova je gotova i ono što se sada radi su "finese", a nadzor kontrolira je li sve obavljeno kako treba. Prema ugovoru s izvođačem radova, solinskom građevinskom tvrtkom "Crivac", do 15. svibnja sve bi trebalo biti okončano. Nije bilo lako u tih proteklih godinu dana na zgradi imati radnike i istovremeno se boriti s koronom. Bila je to sigurno najteža godina od Domovinskog rata, ali uspjeli smo sve izdržati i duboko se nadam i vjerujem da je pred nama mirnije razdoblje – rekao je na početku razgovora ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić.

Podsjeća da su pripreme za realizaciju ovog projekta trajale oko tri godine, a desetak dana prije nego što je službeno objavljen prvi slučaj zaraze COVID-19 u Hrvatskoj (25.veljače op.a.), počelo je postavljanje skele na zgradu doma stare 45 godina, koja nikad nije temeljito obnovljena. Sve pripreme projekta te njegovo apliciranje na europske i nacionalne izvore financiranja uspješno su odradili stručnjaci za projekte Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Izvori financiranja

- Projektom je obuhvaćena obnova i izolacija fasade, uređenje terasa, zamjena vanjskih zatvora - prozora i škura, pojačavanje toplinske obloge ravnih krovnih ploča i prelazak na novi energent u sustavu grijanja - umjesto nafte, grijanje na plin. Za projekt vrijedan oko 9,6 milijuna kuna iz europskih izvora osigurano je 3,8 milijuna preko natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenje i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Isto toliko dobili smo preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Ostatak od dvadesetak posto vrijednosti investicije osigurala je Šibensko-kninska županija kreditnom kod HBOR-a s vrlo povoljnom kamatnom stopom koja iznosi 0,5 posto. Mislim da smo jako dobro prošli, s obzirom na to da smo čak 80 posto sredstava osigurali iz europskih izvora – rekao je Ninić.

Osim kvalitetnijih uvjeta za život 314 korisnika i 120 zaposlenika ustanove, energetska obnova zgrade znatno će smanjiti troškove grijanja i zaštititi okoliš od ispuštanja CO2.

- Ovisno o jačini, odnosno hladnoći zime, u prosjeku smo trošili oko pola milijuna kuna godišnje na grijanje, a prelaskom na plin, uključujući i dobru izolaciju koju sada zgrada ima, ti troškovi će se smanjiti za oko 200.000 kuna, što je za nas velika ušteda – rekao je na kraju Ninić.

28. travanj 2024 04:28