StoryEditorOCM
Šibeniktužna obljetnica

Neven Spahija, Draženov prijatelj iz djetinjstva otvorio dušu: ‘Prošlo je 28 godina? Meni se čini kao da je bilo jučer, vlada ista tuga za izgubljenim velikanom‘

Piše Krešimir Gulin
7. lipnja 2021. - 12:41

Život leti kapetane...', ali i vrijeme leti. Naime, prošlo je već 28 godina od tragične smrti Dražena Petrovića koji je poginuo u prometnoj nesreći kod njemačkog grada Ingolstadta 7. lipnja 1993. godine. Međutim, sjećanja na košarkaškog Mozarta ne blijede. Naročito ne u njegovom rodnom Šibenika. Tako je u ponedjeljak u povodu obilježavanja 28. obljetnice tragične smrti Dražena Petrovića upriličen prigodni program uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća.

Ili, izaslanstva Grada Šibenika, Šibensko- kninske županije, sportskih klubova i udruga te Zajednice sportova Grada Šibenika i Šibensko- kninske županije položili su cvijeće uz Draženov spomenik na Baldekinu, a potom i kod Draženovog koša u Preradovićevoj ulici.

image

 
Nikša Stipaničev/Cropix

Prvi put na takvom događanju u Šibeniku bio je Neven Spahija, proslavljeni hrvatski košarkaški trener, ali i Draženov veliki prijatelj još iz djetinjstva, iz vremena odrastanja u šibenskoj Preradovićevoj ulici, praktički preko puta sportske dvorane na Baldekinu gdje je Dražen napravio prve košarkaške korake:

- Da, ovo mi je prvi put da nazočim obilježavanju Draženove smrti. Do sada nikada nisam bio u prilici zbog svojih obveza. I zato su mi emocije još izraženije, jako mi je teško...- kazao nam je Spahija.

Premda je od tragedije prošlo čak 28 godina, emocija ne manjka:
- Meni nevjerojatno zvuči podatak da je Dražen poginuo prije 28 godina. Meni se čini kao da se to dogodilo jučer. Vlada ista tuga i žal za izgubljenim Draženom, velikim čovjekom i sportašem- otkrio je Spahija.

On je htio zahvaliti u ime obitelji Petrović šibenskoj Školi košarke 'Dražen Petrović' i njezinom tajniku Josipu Milakoviću Joti koji su održali živom navadu da se u Šibeniku obilježava datum Draženove tragične smrti.

Spahiju smo pitali smatra li je li se Šibenik dostojno odužio Draženu?

- U svojim mogućnostima jeste. Ako bih mogao sugerirati što bi se još moglo napraviti u budućnosti, onda je to svakako jedan kvalitetan trening kamp koji bi bio dostojan Draženovog imena- predlaže trofejni šibenski trener, koji trenutačno radi u Kini.

Spahija je otkrio i neke svoje asocijacije na Dražena iz vremena zajedničkog druženja u mladosti:

- Ma, Dražen je bio posebno dijete, nepredvidivo, talentirano... Na žalost, rekao bih da je on neponovljiv. Takvu disciplinu i volju... Ne znam hoće li se više takav roditi- misli Spahija.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Servirao nam je i par detalja s basketa iz Preradovićeve:

- Mi smo igrali na ulici, automobili su morali stajati da bi se završio poen. Ali, eto iz takvih uvjeta je Dražen napravio strašnu karijeru čak i u NBA okvirima- završio je Spahija.

Šibenska Škola košarke ponosno nosi Draženovo ime. Velika je to čast i obveza:

- Ogromno je zadovoljstvo pronositi Draženovo ime. Glavni motiv nam je ukjlučivati djecu u svijet sporta, praktički svake godine smo na brojci od oko 300 djeci u školi košarke. Taj kvantinet, ali i činjenica da iz naše škole stalno izlaze igrači spremni za seniorsku košarku govori da imamo glavu i rep. Sva naša djeca imaju Draženov sportski put u malom prstu. Znate, oni na svakom time outu skupe ruke i viknu: 'Dražen!'. Trudimo se djeci usaditi ljubav prema košarci, ali i radne navike. Talenata u Šibeniku uvijek ima, samo je pitanje koliko će ih u konačnici isplivati- kazao je Joško Krička, predsjednik Škole košarke 'Dražen Petrović'.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istakknuo je kako je Dražen petrović u svom prekratkom životu ostavio dubok trag:

- Na nama je da učinimo sve da se nikad ne zaboravi sve ono što je Dražen napravio za grad i državu- poručio je Burić.

Na obilježavanju je sudjelovao i novoizabrani šibensko-kninski župan Marko Jelić. On je madat od bivšeg župana Gorana Pauka preuzeo u petak i prve dvije protokolarne dužnosti bile su mu vezane uz sport. Prva je bila u petak na proglašenju najboljih sportaša Šibensko-kninske županije:

- Ono što su Dražen i njemu slični zasadili vidjelo se i na toj svečanoj dodjeli priznanja za najbolje sportaše. U županiji nas nema ni 100 tisuća, a radimo čuda. I ja sam igrao košarku i volim košarku. Na žalost, Dražena nisam osobno poznavao, ali on je čovjek koji je izazivao samo pozitivne emocije. Kada sam bio na doktoratu u Njemačkoj mnogi su me pitali za Dražena. Ja sam s ponosmo odgovarao da sam rođen 50 kilometara dalje od njegovog rodnog grada. Mogu obećati kako će Šibensko-kninska županija i dalje gajiti sve dobre stvari koje je Dražen posijao diljem svijeta. Sport će nam biti važan i u njega ćemo dosta ulagati- zaključio je Jelić.

image
Nikša Stipaničev/Cropi
29. travanj 2024 17:12