StoryEditorOCM

Nekadašnja ‘sudačka kućica‘ čeka novu namjenu: Dvadeset godina ovo ruglo stoji na ulazu u lijepo mjesto

Piše Branimir Periša
2. kolovoza 2020. - 08:13

"Sudačka kućica" veslačkih regata na ulazu u Zaton, u kojoj je nekoć bila pizzerija, zajedno s ostakljenim tornjem u blizini teško i nikako pronalazi namjenu dostojnu lijepog, čistog i urednog naselja u sastavu grada Šibenika.

Već dvadesetak godina te prljave, oronule građevine podignute za potrebe Mediteranskih igara u Splitu 1979. koriste se kao javni zahod, nakon što su im vandali razvalili vrata i porazbijali prozore, a da vlasnik, Grad Šibenik, ne uspijeva zaustaviti daljnje propadanje.

Budući da su objekti na pomorskom dobru, za što je pak mjerodavna županijska uprava, stvar postaje donekle složenijom, no i to bi se dalo premostiti kada bi postojao dogovor dviju uprava, smatra Boris Dukić, predsjednik Mjesnog odbora Zaton, koji se s tim zgradama bori od 2011. godine, otkako je prvi put izabran za predsjednika mjesnog odbora.
To mu je bio, i nažalost do danas ostao, jedan od prioritetnih zadataka u nastojanjima da unaprijedi sadržaje u Zatonu.

Koncesija

- Problem je gotovo bio riješen 2016. godine, kada je Županija donijela odluku o prikupljanju ponuda za dodjelu koncesije, te je sve navodilo na zaključak da će otužno propadanje ubrzo biti zaboravljeno, nakon što se "sudačka kućica", u kojoj je do 2000-ih bila pizzerija, preuredi u restoran, za što je bio zainteresiran jedan ugostitelj, dok je za toranj odlučeno da zadrži prvotnu namjenu u službi sporta i veslačkih regata - podsjeća Dukić.

Taj pokušaj, međutim, nasukao se na veliku zakonsku prepreku, jer je investitor u natječajnoj dokumentaciji osim zgrade bivše pizzerije ponudom obuhvatio i nelegalno izgrađenu terasu, koja je zbog toga bila izuzeta iz postupka.

- Zato je Županija poništila natječaj i sve je ostalo kako jest, osim što je za sanaciju objekta danas potrebno uložiti barem šezdesetak tisuća kuna više nego prije četiri godine - trpko naglašava Boris Dukić.

U međuvremenu je i investitor odustao od namjere da tu otvori kušaonicu ribe i školjaka iz vlastitoga uzgoja. Bez terase, objekt ga više nije zanimao.

- Možda bi sve to bilo najbolje srušiti, no ja sam predlagao i drugo rješenje; da uklonimo nelegalnu terasu, koju je izgradio bivši vlasnik pizzerije, pa da maknemo i tu prepreku. Otkako je propao natječaj, do danas, održali smo nekoliko sastanaka na kojima su sudjelovali predstavnici gradske i županijske uprave, no ništa nismo riješili. Ako treba, rekao sam i ponudio gradskoj upravi - sami ćemo, mi u Zatonu, srušiti spornu terasu - rezigniran je Dukić.

Sve da se za taj posao angažira registrirani poduzetnik, rušenje bi koštalo niti tridesetak tisuća kuna. To je minorni iznos, nevrijedan spomena, dodaje, zaključujući da Grad i Županija samo prebacuju odgovornost jedni drugima.

'Teško magarcu dok se konji priko njega tuku!', izvukao je i staru narodnu da slikovito kaže što misli o tome i objavio na svome Facebook profilu, zajedno s fotografijama današnjeg izgleda nesuđenog restorančića.
Prije deset godina to se počelo raspetljavati. Gotovo je jedan život prošao, a da za to vrijeme dvije uprave ne uspijevaju privesti civiliziranom standardu objekt za koji su mjerodavni i koji bi im, naposljetku, trebao donositi nekakav prihod - osupnut je predsjednik Mjesnog odbora.

Zagubila se građevinska

Jednako je Dukić bio zapanjen dugotrajnošću raspetljavanja zakonskog statusa tih objekata kada smo o tome pisali uoči raspisivanja natječaja 2016. godine, budući da je od pisma namjere investitora do raspisivanja natječaja proteklo pet godina - građevinska dozvola "'sudačke kućice" zagubila se u arhivu i sva je sreća da je bila pronađena, najviše trudom Županijskog odjela za pomorstvo.

Dukićevo ponovno skretanje pažnje javnosti na objekte koji su ružna legitimacija na prilazu Zatonu isplatilo se te je ponukalo Jadranku Fržop, pročelnicu Županijskog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj, da gradskoj upravi 29. srpnja pošalje dopis sa zamolbom da se Grad očituje o daljnjem provođenju postupka dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra "sudačka kućica".

U istom tekstu Fržop podsjeća da je u gradskoj upravi 2018. godine održan sastanak na kojem je zaključeno da bi bilo najbolje izraditi dokumentaciju prostornog uređenja kako bi se i sporna terasa uključila u koncesioniranje, budući da prislonjena uz objekt predstavlja funkcionalnu cjelinu privlačniju ugostiteljima nego da se u koncesiju daje jedino zgrada "'sudačke kućice".

- Županiji je u interesu red na pomorskom dobru, a koncesije to osiguravaju, također i prihod državi, županiji i lokalnoj samoupravi. Međutim, vlasnik objekta je Grad, i također je dužan brinuti o maritimi, a mi nikad ne djelujemo bez dogovora - ističe Jadranka Fržop.

- Sada je to pomorsko dobro u općoj uporabi pa ako Grad Šibenik i dalje ima interesa da se taj dio obale uredi i spriječi daljnje propadanje, neka nas izvijesti - kaže pročelnica, sugerirajući da je sljedeći potez na gradskoj upravi.

Isto tako, Grad može ukloniti tu terasu i tada ćemo raspisati koncesiju jedino za objekt nekadašnje pizzerije, čiji štekat može biti na obali, no za njega se ne traži dokument prostornog uređenja.

Uza svo razumijevanje Dukićeva nezadovoljstva, stvar se, tvrdi Fržop, nije mogla riješiti prije, budući da je u konkretnom slučaju riječ o prenamjeni objekata sportske namjene u ugostiteljsku. Nakon poništenog natječaja pojavio se kao interesent za te objekte izgrađene upravo za veslačka natjecanja VK "Krka" te je ured Jadranke Fržop tek 2018. godine uspio sporazumno razriješiti stvar tako da šibenski veslači budu korisnici jedino tornja i to bez mogućnosti gospodarskog korištenja. Kada se postupci rastegnu poput ovoga, građani s pravom pušu, no procedura u Hrvatskoj nepotrebno je komplicirana i opterećena formaliziranjem preko mjere - izjavila je na kraju.

Burić: Riješit ćemo to

- Situacija tu otpočetka nije bila čista, no nije i nerješiva - zaključila je Fržop.

S njom se složio i gradonačelnik Željko Burić.
- Moj je stav da to konačno treba riješiti i želimo se toga uhvatiti, jer nikome nije u interesu da devastirani objekt i dalje takav stoji na ulazu u Zaton. Odlučit ćemo u stručnim službama gradske uprave što i kako s tom nelegalnom terasom i donijeti najbolje moguće rješenje! - kratko je izjavio Burić.

27. travanj 2024 14:57