StoryEditorOCM
Šibenikpotrebe izuzetno velike

Na tri šibenske plaže samo četvorica: ovim zanimljivim i dobro plaćenim poslom malo tko se želi baviti

Piše Šibenski.hr
15. kolovoza 2023. - 18:09

Uzbudljiv, ozbiljan i plemenit posao danas ne privlači mnoge. Spasioce na plažama svake je godine sve teže pronaći. Redom su to studenti, a za obavljanje posla potrebno je položiti zahtjevan tečaj. Primjerice, 400 metara trebaju preplivati unutar 8 minuta. A kako im je raditi na terenu, provjerila je naša šibenska ekipa.

"Imamo 500 spasilaca s valjanom licencijom, sigurno ih treba još toliko"

Sezona je na vrhuncu i plaže prepune. Kako ljetovanje ne bi otišlo u krivom smjeru, za sigurnost kupača brinu se momci u žutom.

- Glavno pravilo u spasiocima je nadzor. Nadzor je zapravo najbitniji i to je glavni posao. Znači nadzirete ima li nekih problema i ako vidite nešto onda reagirate, objasnio je spasilac Vice Perica za HRT

Visoke temperature i more kriju mnoge opasnosti. No uz njih, na plaži se lakše diše.

- Imam djecu i kad plivam, ne mogu se dobro brinuti o njima. Znajući da netko cijelo vrijeme nadzire plažu, osjećam se veoma sigurno, nadovezao se Thomas iz Njemačke.

- Zaista pohvalno da ima netko da brine o sigurnosti i mislim da je to zaista težak posao jer se odgovara za tuđe živote i djecu, rekla je Slađana, gošća iz Austrije.

No na svu sreću, zasad nije bilo većih intervencija.

- Hvala Bogu ništa ozbiljno, uglavnom ježevi i meduze. Na tečaju smo imali simulacije i tada, adrenalin te "pukne" i ulaziš u more kroz kamenja, trčiš, ništa više ne osjećaš. Samo ideš, pojasnio je spasilac Mate Papak.

Velika potražnja, slaba zainteresiranost

Odgovoran je to i plemenit posao. No do spasilaca svake godine sve je teže doći.

- Potrebe su izuzetno velike za spasiocima, međutim interes je jako mali nažalost. Mi ove godine, kao ni prošle, nismo održali tečaj iz razloga jer nije bilo dovoljno spasioca, rekla je Lina Gregov, voditeljica Spasilačke službe, Gradsko društvo Crveni križ Šibenik.

Pa tri šibenske gradske plaže ovog ljeta čuvaju samo četvorica. Dio dana plaža ostaje bez njihova nadzora.

- To je maksimum koji smo uspjeli naći. Radi se o studentima i konkurencija je velika, hotelske kuće i drugi traže spasioce i prema tome to je zasad ove godine najbolje što možemo ponuditi, kazao je Joško Jurić, pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Šibenik.

- Imamo dvije prazne smjene. Šteta, šteta što fale spasioci. Trebalo bi to možda sljedeće godine malo aktivirati ljude da polože i probaju. Dobar je to posao, dodao je Vice.

Osim što je i dobro plaćen, nužan je kako bi se izbjegle nesreće. Oni će šibenske plaže čuvati sve do početka rujna, piše HRT

 

27. travanj 2024 23:55