StoryEditorOCM
ŠibenikObranjene kuće u Zatonu i Raslini

Na opožarenom prostoru većem od 200 hektara noćas će dežurati 180 vatrogasaca i vojnika (FOTO)

Piše Branimir Periša
Katarina Rudan
16. kolovoza 2017. - 23:31


NOVO

20, 40 sati


Požar još uvijek nije pod kontrolom, ali vatra - za sada - ne ugrožava naselja Raslina i Zaton, informacija je koju smo prije nekoliko minuta dobili od zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića.

- Kuće su obranjene i nikomu se ništa nije dogodilo. Kanaderi i air traktori odletjeli su za Zemunik oko 20.15 sati jer više zbog mraka ne mogu djelovati. Ako bude bilo potrebe opet ćemo ih pozvati rano ujutro, već oko šest sati, da natapaju rubne dijelove opožarenog područja i sve gdje još bude bilo vatre.



S obzirom na to da se tijekom noći očekuje bura, na terenu ostaje 80 vatrogasaca a u pomoć nam uskoro stiže i 80 vojnika. Rasporedit ćemo snage i oni na terenu ostaju cijelu noć, rekao nam je Milošević.

U gašenju požara koji je zahvatio površinu veću od 200 hektara sudjelovali su danas vatrogasaci iz JVP-a i DVD-a s područja cijele naše županije.


RANIJE

19,24 sati


- Situacija je vrlo ozbiljna. Od samog izbijanja požar se brzo širio po maslinicima, borovoj šumi. U ovom trenutku na terenu je 80 vatrogasaca, dva kanadera i tri air traktora koji rade cijelo vrijeme. Kako je vjetar konstantno mijenjao smjer, vatru naprosto nisu mogli ukrotiti i u jednom trenutku smo imali nekoliko krakova, pet ili šest, takozvanih čela požara.

Vatra je tako došla u Raslinu i Zaton, ali smo uspjeli obraniti prve kuće i svi su živi i zdravi, rekao je s lica mjesta u Dnevniku HRT-a u 19.05 županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić te dodao da je oko 18.30 sati zatražena i pomoć hrvatske vojske, a da će vatrogasci pomoć iz zraka imati do mraka.




18,20 sati

Zračne i zemaljske vatrogasne snage i dalje se bore s vatrom koja im zadaje sve više problema.

- Situacije je u odnosu na prije sat vremena još gora jer se vatra razdvojila. Sad imamo dva vatrena fronta, jedan ide prema Raslini, a drugi prema Zatonu tako da sad branimo oba naselja a kakav ćemo uspjeh imati vidjet ćemo, doznajemo s lica mjesta od zapovjednika JVP Volimira Miloševića. Dodaje da je vatrena linija jako razvučena te da su zračne snage i vatrogasci koncentrirani na obranu objekata.



17, 30 sati

Informacije koje dobivamo s terena od zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića nisu još uvijek dobre.

- Požar se širi  i prešao je prometnicu Zaton - Raslina te se kreće u pravcu Rasline.  Tu pokušavamo napraviti obranu, vatra se ozbiljno približila  i sada branimo naselja.  Na ovom putu vatre bilo je dosta objekata, vikendica i poljskih kućica koje su obranjene, a maslinici i borova šuma su izgorjeli, rekao nam je MIlošević.



- Požarom je obuhvaćeno više od 200 hektara površine , na terenu 75 vatrogasaca, dva air traktora i jedan kanadar. U međuvremenu je došlo do novog požara - na predjelu Sapinog Doca, pa si i vatrogasne snage morale biti  preraspoređene, dodao je Milošević.




15,54 sati

- Imamo veliki požar između Benkovačke ceste i Rasline.  Borimo se s vatrom koja je krenula prema Raslini i za sada mogu reći samo to da je na terenu 70 vatrogasaca,  a u gašenju nam pomažu  jedan  kanader i tri air traktora. 

Od vatre smo uspjeli spasiti stoku s jednog  poljorivrednog gospodarstva , a poljorivredne površine i maslinici su u plamenu, rekao nem je kratko prije par minuta zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević.





RANIJE

Kod vodičke Velike Mrdakovice, pored "Benkovačke ceste" tridesetak vatrogasaca bori se s požarom koji je na makiji i niskom raslinju izbio oko 12,15 sati. Vatru suzbijaju uz pomoć 12 navalnih vozila, a očekuje se pomoć iz zraka. Pozvana su naime, dva air-traktora, izvijestio je ŽC 112.
 

30. travanj 2024 02:06