StoryEditorOCM
ŠibenikPopularne šibenske kobasice za turističku promociju

Misterizona delicija čiji originalni recept čuvaju kao zavičajno blago: Od ovoga ljeta pečene luganige na svakom koraku od Rogoznice do Šibenika

Piše i foto: Branimir Periša
7. travnja 2017. - 20:23

 

Šibenska luganiga original – to je odnedavno zaštićena, a javnosti danas predstavljena etiketa popularne šibenske kobasice koja se o Božiću isključivo kuha s mesnom juhom i začin je arambašićima, a od ovoga ljeta Udruga "Šibenska luganiga" nudit će je pečenu kao "brzu hranu" ili street food" u franšizama od Rogoznice do Pirovca u suradnji s lokalnim trgovačkim lancem "Djelo".

Namjera je da postane specijalitet šibenskoga kraja i izvan uobičajenog razdoblja godine kada se konzumira u Šibeniku, te da svježa, ubuduće čak i dimljena, bude dijelom svakodnevnog asortimana na trgovačkim policama.

Pečena na grilu odmak je od tvrde šibenske tradicije "na lešo", no svi koji su je tako pripremljenu kušali prvi put, poput Milana Arnautovića i Željka Burića, nekadašnjeg i sadašnjeg šibenskog gradonačelnika, oduševljeni su. Jednako kao i predstavnici turističkih organizacija, te gradova i općina sa šibenskog područja koji su danas degustirali originalnu šibensku luganigu čiji je recept tajna u koju je upućeno svega nekolicina ljudi. Poput onoga njemačkog iz Nuernberga, i ovaj bi recept mogao biti pohranjen u sefu gradske uprave, kao zavičajno blago.

Luganigu po izvornome receptu njenoga uskrsitelja u Šibeniku 30-tih godina prošlog stoljeća, slavonskog mesara i šibenskog zeta Vinka Novakovića danas su u pivici "Liro" predstavili prof. dr. sc. Ante Pulić, predsjednik udruge "Šibenska luganiga" koja je vlasnik franšize i zaštićene recepture ovih kobasica, Stanko Ferić, šibenski novinar, gurman i istraživač lokalne gastronomske baštine, te Karmen Pulić. Moderatorica je bila Diana Ferić.

-Mi želimo luganigu približiti potrošačima i u turističkom smislu, to je nematerijalna šibenska baština koja zaslužuje biti priznata, zaštićena, obnovljena i promovirana, kazala je Karmen Pulić. Osim varijante na lešo, šibenska luganiga isprobana je na rižot s bižima i janjetinom, slično kako je pripravljaju u Nuernbergu, zatim sa šparogama. No, ova pečena, koju vam je danas pripremio Kristijan Gorčan, je street food varijanta tzv. "turizma iskustva i doživljaja", kazala je Pulić.
Ova kobasica, uz neznatne varijacije u okusu zajednička je Talijanima, Njemcima, Grcima i Šibenčanima kao predstavnicima Hrvatske, a porijeklo vuče iz razdoblja mletačke vladavine od Srednjeg vijeka. Korijeni joj sežu još dublje, u antički Rim, kako je danas iznio Stanko Ferić. 

 

26. travanj 2024 23:47