StoryEditorOCM
Šibenikšibenik

Ministar Pavić u posjetu udrugama koje se financiraju europskim novcem: Socijalni fond vraća osmijeh našim ljudima

Piše Ante Talijaš
30. travnja 2019. - 16:34

U utorak, uoči 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić boravio je u radnom posjetu Šibeniku i u obližnjoj Dubravi posjetio farmu 'Konjičkog kluba 'Kolan'. Riječ je o Udruzi za aktivnosti i terapiju pomoću konja, odnosno za terapijsko jahanje namijenjeno djeci s poteškoćama u razvoju i osobama sa invaliditetom. Udruga se dijelom financira iz Europskog socijalnog fonda posredstvom Ministarstva rada, a za projekt terapijskog jahanja 'Na leđima konja' iz Europskog socijalnog fonda dobila je 1,5 milijuna kuna.

Predsjednica kluba i terapeutkinja Udruge Suzana Živković izvijestila je ministra Pavića kako na raspolaganju imaju pet terapijskih i šest konja za rekreativno jahanje, a terapijsko jahanje organizirano je za 27 individualnih korisnika u dobi od tri do 18 godina, i još dvadesetak korisnika u suradnji sa specijaliziranim udrugama djece s poteškoćama u razvoju.

-Naša udruga po svojoj namjeni jedina je u Dalmaciji. Djeca s poteškoćama u razvoju koriste terapijsko jahanje i ostale socijalne aktivnosti besplatno u sklopu našim programa. Programe realiziramo uz pomoć 19 volontera, među kojima je 12 srednjoškolaca., Veliki interes je interes kod roditelja, pa postoje liste čekanja za korisnike. Europska sredstva od 1,5 milijun kuna za naš zadnji projekt 'Na leđima konja' utrošili smo za zapošljavanje dvoje stručnih djelatnika, za opremu za rad te za nabavu vozila kojim prevozimo naše korisnike – kazala je Suzana Živković.

-Veliko mi je zadovoljstvo što sam došao na imanje Konjičkog kluba 'Kolan' koji je dobio nekoliko projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda. Jedan od njih je upravo uključivanje mladih osoba sa invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport. Sretan sam kad mi iz ministarstva dođemo i vidimo nasmijana lica korisnika i njihovo zadovoljstvo. Kad vidimo ove mlade ljude i osobe sa invaliditetom kojima je omogućeno terapijsko jahanje i druge socijalne aktivnosti. Vidim i koliko truda i entuzijazma u svom radu za korisnike ulažu čelnici ovog kluba, terapeuti i brojni volonteri – kazao je ministar Marko Pavić.

Kako je to u više navrata istaknuo premijer Plenković, dodao je ministar Pavić, vidimo da Europski socijalni fond vraća osmijeh našim ljudima na lice. Vidimo značaj Europske unije i značaj tih sredstava za razvoj socijalnih usluga i društvenih aktivnosti, za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj – kazao je ministar Pavić te istaknuo kako je za projekte razvoja civilnog društva iz Europskog socijalnog fonda na raspolaganju oko 14 milijardi kuna.

Ministar Pavić posjetio je i zadržao se u kratkom razgovoru sa čelnicimna i članovima šibenske Udruge mladih 'Mladi u EU' smještene u obnovljenim prostorijama bivše Upravne zgrede 'TEF'-a. Ova udruga je u zadnjih nekoliko za svoje aktivnosti iz Europskog socijalnog programa povukla šest milijuna kuna, a zapošljava 17 djelatnika. Uz savjetovanje i informiranje mladih osoba u cilju zapošljavanja, pripreme projekta za prijave na natječaje EU-fondove, pokreće programe bitne za mladež i razvoj civilnog društva u cijelini.

27. travanj 2024 01:19