StoryEditorOCM
ŠibenikNEDILJKO DUJIĆ I ANTONIO BRAJKOVIĆ SU MINISTRU TOMISLAVU ČORIĆU S BRIBIRSKE GLAVICE POKAZALI VATRENU FRONTU DUGU DESET KILOMETARA

Ministar obećao pomoć Vlade poljoprivrednicima, a Dujić najavio potpunu zabranu lova na barem godinu dana (FOTO)

23. kolovoza 2017. - 22:33

'Kad čovjek vidi razmjere požara koji su poharali Dalmaciju, jedino ćime se možemo utješiti je da su obranjeni ljudski životi i kuće. Ne možemo reći ništa drugo nego čestitati svima onima koji su sudjelovali u toj obrani od požara, zahvaliti vatroigascimna, HV-u i svim građanima koji su im u tome pomagali i pomažu.' - kazao je Tomisalv Čorić, ministar zaštitte okoliša i energetike, u srijedu navečer nakon obilaska požarišta u skradinskom zaleđu na Bribiriskoj glavici, obećavši kako će ministarstvo poljoprivrede sudjelovati u pomoći onim poljoprivrednicima čija su poljoprivredne kulture nastradale u požaru. Čorića su Nediljko Dujić, predsjednik Županijske skupštine Šibensko – kninske i Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina, upoznali sa stanjem na desetkilometarskoj vatrenoj bojišnici, koja se s arheološkog nalazišta vidi kao na dlanu i koja se proteže od benkovačkog i skrtadinskog područja sve do Kistanja. Ta je fronta iu u srijedu navečer bila aktivna, s kanaderima i vatrogascima koji su se borili s vatrom prije mraka, a jedina svijetla točka bila je Promina, na kojoj nije bilo ni dima ni otvorenog plamena. Dujić i Brajković ministru su pokazali zaseoke u kojima su se još samo večer prije branile kuće, poput Bribira iz kojeg je u utorak navečer evakuirano 40-ak ljudi koji su noć proveli u Osnovnoj školi u Skradinu, da bi se u srijedu ujutro vratili svojim kućama nakon što je opasnost prošla.
Donmaćini su minsitru kazali kako će požarna opasnost na ovom poidrupčju trajati i kroz anredno razdoblje, jer se očekuju visoke temperature, a nema ni kiše koja nije pala već sedam mjeseci – u zadnja tri mjeseca ni kapi. NI najstariji mještani, kazao je Dujić, ne pamte temperature od 45 stupnjeva, na kojima se suše bajame i koštele, a hrast odbacuje lišće. S obzirom na razmjere vatrene apokalipsbe i golemu opožarenu površinu Dujić – koji je ujedno i predsjednik Lovačkog saveza županije – najavio je kako će se založiti za potpunu zabranu lova i uspostavu lovostaja u idućih godinu ili dvije dana kako bi se fond divljači barem malo oporavio, a lovci umjesto pušaka u lovište moraju štoi prije unijeti hranu jer zečevi i druga divljač na zgarištu neće imati od čega prezimiti.
Snimio: Nikša Stipaničev

28. travanj 2024 19:17