StoryEditorOCM
Šibenikstigao je kući

Legendarni Tijat se vratio u Šibenik. Doček koji mu je priređen teško je i opisati: ‘On je više od broda, ovo je dio povijesti‘

Piše Ana Petrić
4. listopada 2023. - 20:49

Legendarni Jadrolinijin motorni brod ‘Tijat‘, šibenskim je arhipelagom plovio najviše u svojih sedam desetljeća radnog vijeka i po najizazovnijim vremenskim uvjetima, a do prije koji dan, njegova je sudbina nakon službenog umirovljenja ovoga ljeta bila neizvjesna. Zahvaljujući obožavateljima ovog morskog starca okupljenima u Facebook grupi ‘Tijat u srcu‘, još je prije devet godina pokrenuta akcija za njegovo očuvanje, a koju je pozdravila Šibensko-kninska županija i kupila ga za 35 tisuća eura s ciljem da ga prenamijeni u svojevrsni ploveći muzej hrvatskog pomorstva.

Tim se povodom ‘Tijat‘ večeras vratio u Krešimirov grad gdje će, na zadovoljstvo svih i ostati, a doček koji mu je priređen – rijetko se viđa. Atmosferu nabijenu emocijama teško je dočarati, a osmijesi i pokoja suza na licima onih koji su mu mahali dok je pristajao na šibensku rivu, govorili su više od riječi. Svečani doček uveličala je i Šibenska narodna glazba, predstavnici Šibensko – kninske županije i gradske uprave te brojni građani i otočani koji su složni u mišljenju da Tijatu nema ravnog.

- Cili život se vozin s Tijaton, od petog razreda osnovne škole. Ovaj mi brod znači stvarno puno i to je brod koji je baš po mjeri naših otoka i njihovih stanovnika. Uvik nam je bija na usluzi, a ne bi bija brod da nije ima tako dobre i uslužne ljude na njemu. Evo, unuk mi je nekidan slavija peti rođendan i poželija je tortu na Tijata. To vam govori koliko svi volimo taj brod i jako mi je drago da živi, da je opet kod nas, presritna san – kazuje nam Zlarinka Marija Begić, dodavši kako je Tijat brod za sve generacije.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Tijat je, podsjetimo, početkom srpnja posljednji put isplovio na svoju liniju 505 i nakon toga otišao za Cres gdje je čekao svoju sudbinu. Na posljednju ga je plovidbu tada ispratio zapovjednik Srećko Klobučar, a koji večeras nije mogao sakriti zadovoljstvo što će Tijat i dalje ploviti.

- Jutros smo u pet sati krenuli sa Cresa i sretno, bez ikakvih problema došli u Šibenik. Tijat je spreman za nove pobjede, a ja se osjećam kao da sam osvojio veliki dobitak na lotu. Ovo je dobitak za sve nas, za naš grad, za našu državu u konačnici, a Tijat je puno više od broda, ovo je dio povijesti – emotivno je istaknuo Saša Jurat, pomorski časnik iz šibenske Lučke kapetanije i moderator grupe ‘Tijat u srcu‘.

-Zadovoljstvo mi je reći da će Tijat dobiti jednu novu ulogu, ali da će i dalje ostati u službi otoka i otočana samo što će, nakon remonta, posjećivati Posjetiteljske centre, najprije naš u kanalu sv. Ante i Tvrđavu sv. Nikole, zatim ide na Zlarin u Centar koralja, pa na Prvić u Memorijalni centar ‘Faust Vrančić‘, a ovdje je i načelnik Općine Tribunj koji je izrazio želju da se i njihov budući Posjetiteljski centar za magarce uključi u ovu priču. Zahvaljujem se i Gradu Šibeniku, Gradu Vodicama, Gradu Skradinu, Općini Tisno i Turističkoj zajednici Šibensko – kninske županije koji su odlučili financijski doprinijeti jer je ovo bila jedna velika, zajednička akcija spašavanja Tijata – kazao je župan šibensko-kninski Marko Jelić, dodavši kako je u životu napravio i vidio puno toga, ali nikad nije svjedočio ovolikoj ljubavi i euforiji prema – brodu.

-Otac mi je sa Zlarina, a mama iz Prvić Luke, stoga vam ne moram govoriti koliko sam vremena provela na ovom brodu i koliko mi znači. Ovo je veliki dan za sve nas, brod treba ploviti jer to je njegova osnovna zadaća, za ovo smo se stvarno borili i drago mi je da se Županija odazvala na sve naše apele i da Tijat ostane naš – kazala nam je Ivana Beban.

I što više dodati osim - Tijate, dobrodošao kući!

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image

Na fotografiji: David Sopta i župan Marko Jelić 
 

Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
28. travanj 2024 00:16