StoryEditorOCM
ŠibenikDI NA MARENDU?

Kultni šibenski restoran preuzeo vlasnik čuvenog ‘Bona‘: ‘Otvaramo za mjesec dana, cilj je prenijeti opušteni đir‘

Piše A.P.
18. listopada 2022. - 19:40
Damir Žaja, vlasnik ‘Bona‘, uskoro će otvoriti preuređenu ‘Marendu‘, legendarni kutak za domaće i turisteCropix

Dok "Marenda 2" radi punom parom, vrata susjedne "Marende 1", kultnog restorana s "narodnom spizom" u šibenskom Starom gradu zatvorena su, ali ne zadugo.

Nakon odlaska u mirovinu dosadašnje vlasnice Veselke Mazalin, sada je u rukama Damira Žaje koji je Šibenčanima poznat kao vlasnik kafića "Bono", s vremenom preraslog u "Republiku Bono" koja je u dobrim odnosima sa Šibenikom i Hrvatskom, kako se Žaja i njegovi ministri vole šaliti.

Iz razgovora s tim ugostiteljem doznajemo da se prostor preuređuje, ali i da će koncept i ponuda konobe ostati isti, kao uostalom, od samoga osnutka 70-ih godina sada već prošlog stoljeća. Žaja kaže da je u ugostiteljstvu veći dio života te kako mu ovo nije prvi doticaj s restoranom, a cilj mu je prenijeti opušteni đir i atmosferu koja godinama vlada u "Bona" te na neki način povezati "Republiku" i "Marendu".

Prema njegovim tvrdnjama, legendarni kutak za domaće i turiste vrata će otvoriti za mjesec dana, što znači da će obje "Marende" ove zime biti otvorene za goste. Nadamo se da će im posao ići dobro kao i dosad.

image

Prva ‘Marenda‘ još je od 70-ih godina prošlog stoljeća privlačila goste u šibenske kalete

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U odnosu na "Marendu 1", smještenu u kaleti koja nosi ime Trg Dinka Zavorovića, "Marenda 2", s gotovo jednakom ponudom popularnošću je uz bok svojoj starijoj konkurenciji koja se nalazi doslovno "iza kantuna", u Ulici Nove crkve. Tradicionalnim, uvijek friško kuhanim jelima već godinama osvaja i strane goste koji se domaćima pridružuju za marendaškim stolom.

image

Ankica Milković, vlasnica i kuharica restorana ‘Marenda 2‘, također je nakratko radila i u susjednom ugostiteljskom objektu

Nikša Stipaničev/Cropix

O radu, uspješnosti, prošlosti i planovima za budućnost "Marende 2" popričali smo s Ankicom Milković, vlasnicom i glavnom kuharicom ove originalne šibenske konobe. U postojećem prostoru ugostiteljica je već dugih 16 godina, a na tu lokaciju je prešla nakon kratkog razdoblja od nekoliko mjeseci koje je provela u susjednoj "Marendi 1" na poziv tadašnje vlasnice Anke Bučević.

Kako kaže, o tom vremenu ne želi puno govoriti, jer je vežu neka loša sjećanja i iskustva. Za razliku od toga, njezina poslovna priča ocrtana je vedrijim tonovima.

- Iskreno govoreći, treba zaista voljeti ovaj posao kako biste uspjeli.

Kuham sve, cure mi pomognu servirati i napraviti pripremu, ali kuhanje, dok god mogu, ne dam nikome – ističe Milković.

image

‘Kuham sve, cure mi pomognu servirati i napraviti pripremu, ali kuhanje, dok god mogu, ne dam nikome‘, ističe Milković

Nikša Stipaničev/Cropix

Konoba u koju se gosti često vraćaju, bili inozemni ili domaći, dobitnica je i prestižne nagrade "Gault&Millau" 2021. godine za domaća jela i lokal, što i ne čudi budući da dnevna ponuda uključuje tradicionalnu hranu poput bunceka i oglavine, gulaša, tripica, orza, leće, a za ljubitelje morskih delicija tu su i domaće kozice, hobotnica na salatu ili crni rižot.

Pristupačne cijene još su jedna stavka kojima se konoba voli pohvaliti, a vlasnica Ankica ih, kako kaže, ne planira ni povećavati dok god njima može pokriti troškove. Za razliku od mnogih šibenskih restorana i konoba u srcu grada, "Marenda 2" svoja vrata ne zatvara ni zimi već ostaje otvorena za svoje stalne goste.

26. travanj 2024 04:50