StoryEditorOCM
Šibenik(ne)usklađeni Statut

Klizave daske u šibenskom teatru: Gradska vijećnica Iris Ukić Kotarac traži ostavku pročelnice za kulturu Mirjane Žurić

21. ožujka 2018. - 11:27

Šibensko je Gradsko vijeće prošlog tjedna usvojilo prijedlog izmjene i dopune Statuta Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku prema kojoj će se za ravnatelja/icu, uz potrebnu stručnu spremu i prijedlog četverogodišnjeg plana rada tražiti i da ima pet godina radnog iskustva u struci.

Time je Statut šibenskog kazališta konačno usklađen s odlukom o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju te kulturne ustanove koju je Gradsko vijeće donijelo još prije sedam godina. Ta neusklađenost bila je i razlogom što je nedavno poništen natječaj za novog ravnatelja budući da aktualnoj ravnateljici Maji Trlaji krajem godine istječe mandat. No, sedam godina, što je potvrdila i najnovija odluka gradskih vijećnika, kazalište je djelovalo prema tako neusklađenom dokumentu, prema kojem je, da situacija bude kompliciranija, Trlaja i izabrana za ravnateljicu premda nije imala, kako se sada utvrđuje, potrebnih pet godina iskustva rada u kazalištu.



Na to i niz drugih nepravilnosti, financijske probleme i minuse koje je kazalište bilježilo, već duže vrijeme uporno ukazuje oporbena vijećnica Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine. Govori o tomu za vijećničkom govornicom, ali je pitala i pisala kazalištu i odgovore tražila od Trlaje, uglavnom bezuspješno, pa se na kraju obratila i povjerenici za informiranje.

Konačno usklađivanje kazališnih akata Ukić Kotarac pozdravlja, ali svi problemi time nisu riješeni, tvrdi te podsjeća kako je još 2015. godine Državna revizija utvrdila da Statut kazališta nije usklađen, ali ni tada nitko u vodstvu kazališta niti u gradskoj upravi nije reagirao. Prije svega Upravni odjel za društvene djelatnosti, resor kojeg je i funkcioniranje kazališta, zbog čega je Ukić Kotarac zatražila i ostavku pročelnice Mirjane Žurić.


Tko je odgovoran za šutnju


- Tražila sam tko je odgovoran za administrativnu i političku šutnju i negiranje problema. Žao mi je i Zdenke Bilušić koja se javila na nedavni natječaj za ravnateljicu kazališta. Ona je članica HDZ-a, ali je poništenjem natječaja dovedena u ponižavajuću situaciju. Kazališno vijeće je prije njegova raspisivanja trebalo provjeriti akte. Jer, ovako je i 5000 kuna za natječaj potrošeno i bačeno u vjetar. Sve je ispalo kao neka predstava u kojoj oni koji su u njoj glumili na kraju nisu dobili pljesak, nego kritike – tvrdi Ukić Kotarac.

Dodaje kako još čeka odgovor što je s kaznom od 108.000 kuna koju je kazalište dobilo zbog nepravilnosti u zapošljavanju.
- Od ravnateljice Trlaje nisam dobila jasan odgovor. Rečeno je da nije bilo ovrhe, ali i dalje nije jasno u kojoj je fazi taj slučaj. Je li žalba kazališta uvažena ili je kazna plaćena pa zato nema ovrhe – pita se Ukić Kotarac.

Zanima je također i zašto kazalište ne radi svoje predstave. Prva premijera u ovoj sezoni bila je prošli tjedan, ali u njoj nije bilo šibenskih glumaca.
- Imamo četiri zaposlena glumca, ali ih ne vidimo na pozornici. Ne prozivam glumce, jer znam da oni žele raditi. Problem je što nema predstava da bi oni u njima glumili.



Situacija oko šibenskog kazališta, dodaje Ukić Kotarac, apsurdna je i zbog toga što se sve nastavi raditi po starom nakon što se "malo buči na Gradskom vijeću i napiše nekoliko novinskih članaka".
- Nadam se da će sljedeći natječaj i izbor ravnatelja/ice kazališta biti transparentan, da se neće na trošak građana gomilati kadar koji nije kvalitetan. Očekujem i sankcije za one koji su odgovorni za nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju kazališta – zaključila je Ukić Kotarac, dodajući kako će i dalje pozorno pratiti situaciju, bez obzira na to što su je zbog inzistiranja na raščišćavanju magle oko šibenskog teatra s vijećničke govornice optužili da "ima problema s egom i da vodi tuđe bitke"!

Zamoljena da komentira zahtjev Ukić Kotarac za svojom ostavkom te smatrala li se odgovornom za nepravilnosti u kazalištu, prozvana Žurić u svom je pisanom odgovoru tek popisala članke Zakona o kazalištima i Zakona o ustanovama koji reguliraju rad ustanova u kulturi, među ostalim i one koji govore o ovlastima kazališnog vijeća, odnosno ravnatelja kazališta. Navela je i članak Zakona o ustanovama koji propisuje da nadzor nad zakonitošću rada i općih akata javnih kazališta obavlja "županijsko tijelo državne uprave nadležno za poslove kulture".

Navela je i da "pročelnik upravnog odjela nema ovlasti imenovanja ni razrješenja ravnatelja ustanove, već to može samo predstavničko tijelo osnivača na prijedlog Kazališnog vijeća prema Zakonu o kazalištima, članak 26. koji glasi: 'Ravnatelja javnog kazališta i javne kazališne družine čiji su osnivači županije, Grad Zagreb, gradovi i općine imenuje i razrješava predstavničko tijelo osnivača na prijedlog kazališnog vijeća'."

Slijedom toga, jasan je odgovor na pitanje kakve veze ima aktualna šibenska pročelnica za društvene djelatnosti u koje, naravno, spada i kultura, sa šibenskim HNK-om kao jednom od najvažnijih gradskih kulturnih ustanova. Jednostavno - nikakve!

27. travanj 2024 07:46