StoryEditorOCM
ŠibenikU Šibeniku uručeno 37 majstorskih diploma

Joso Smolić: To je vrhunac strukovnog obrazovanja i onaj tko ima majstorski ispit može otvoriti vlastiti obrt i primati naučnike

Piše šibenski.hr
2. listopada 2018. - 10:36

U organizaciji Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, danas su u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku šibensko-kninski župan Goran Pauk i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić svečano uručili majstorske diplome tridesetsedmorici obrtnika koji su položili majstorske ispite.

 

 

- Svjesni činjenice da mali poduzetnici, a posebno oni koji tek ulaze u posao imaju teškoće u dobivanju financijskih sredstava od 1999. godine kontinuirano provodimo mjere poticanja poduzetništva. Već duži niz godina županija samostalno ili u suradnji s nadležnim ministarstvima osigurava značajna financijska sredstva za realizaciju poduzetničkih ideja subvencioniranjem, daje financijsku podršku poduzetnicima za sufinanciranje marketinških aktivnosti, kupnju dugotrajne imovine i drugo, rekao je tom prigodom župan Pauk te čestitao majstorima na položenom ispitu i poželio im dobre poslovne rezultate.

 

 

Među 37 obrtnika koji su ove godine položili majstorski ispit 20 je iz naše županije dok su ostali iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije. Među dobitnicima majstorskih diploma najviše je frizera, elektroinstalatera, mehaničara, pekara i stolara. Majstorski ispiti polagani su u dva roka - u prosincu 2017. i u svibnju 2018.

Predsjednik Obrtničke komora Šibensko-kninske županije Joso Smolić, istaknuo je važnost kontinuiranog obrazovanja u struci koje podrazumijeva i polaganje majstorskog ispita.

 

 

-To je vrhunac strukovnog obrazovanja i onaj tko ima majstorski ispit, a može ga polagati tek nakon nekoliko godina rada što je određeno pravilnikom, može imati vlastiti obrt i primati naučnike. Važno je obučavati mlade ljude, one koji su u školskim klupama, a bez majstorskog ispita toga nema, istaknuo je Smolić i pozvao obrtnike da podrže reformu strukovnog obrazovanja koja treba biti prilagođna tržištu rada.

Pekar Marko Rašić iz Zadra, majstorski ispit položio je 22. prosinca i dobio zvanje majstora pekara. Na uručivanje diplome došao je sa suprugom i bebom.

 

 

- Već sedam godina radim u jednoj zadarskoj pekari koju je otvorio moj rođak. Tada sam i počeo raditi kao pekar, zavolio sam taj posao, učio sam brzo i želja mi je bila položiti majstorski ispit kako bih i druge mogao obučavati. Voditelj sam pekare, a našim proizvodima opskrbljujemo razne trgovačke lance i,naravno, pekarske proizvode prodajemo i sami, rekao je Rašić.

Jedinu diplomu majstora kuhara, bolje reći majstorice kuharice, primila je Šibenčanka Blanša Videk, koja već petnaest godina radi kao kuharica u jednom šibenskom restoranu.

 

 

- Imam dva zanimanja. Završila sam za trgovca, ali taj posao nikad nisam radila. Cijeli život sam radila u kuhinji i 2011.godine sam se odlučila na prekvalifikaciju za kuhara. Nakon nekoliko godina iskustva željela sam stečeno znanje nadograditi novim i pala je odluka o polaganju majstorskog ispita koji mi otvara nove mogućnosti. Sad sam kompetentna kuharstvu učiti mlade kadrove, rekla nam je Blanša.






 

31. svibanj 2024 23:46