StoryEditorOCM
ŠibenikKomešanja u vladajućoj stranci

Izbor ravnateljice NP Krka uzburkao unutarstranačke duhove: Gubi li HDZ većinu u šibenskom Gradskom vijeću?

30. ožujka 2019. - 11:20

Recentni izbor ravnateljice Nacionalnog parka Krka svojom je dramaturgijom i odjecima izazvao i komešanja u HDZ-u. U gradskim kuloarima govore kako tinja "unutarstranački rat". I da bi za posljedicu mogao imati gubitak HDZ-ove većine u šibenskom Gradskom vijeću.

Jer, kažu glasine, zbog nekorektnosti stranke prema njemu i njegovoj obitelji, gradski vijećnik Branimir Zmijanović, inače odvjetnik po struci, navodno više neće u GV-u podržavati HDZ. To bi, kažu, mogao biti odgovor na neizbor njegove supruge, doktorice znanosti i nezaposlene hrvatske braniteljice Ljiljane Zmijanović, za ravnateljicu Javne ustanove NP Krka, unatoč činjenici da je imala sve referencije za to mjesto, pa i prednost kao nezaposlena braniteljica, za razliku od ostalih kandidata.

Račun bez krčmara

S obzirom na to da je HDZ u Gradskom vijeću dosad imao 11 vijećnika od ukupno njih 25, u slučaju Zmijanovićeva otkazivanja "poslušnosti" stranka bi pala na njih 10, pa bi postalo upitno kako će osigurati vladajuću većinu.

Pod pretpostavkom da im se prikloni Nikica Penđer (bivši dogradonačelnik Šibenika u HDZ-ovu "paketu") koji je danas član HKS-a, i HSLS-ov Siniša Bušac, to bi još uvijek bilo nedovoljno da se osigura većina.

No, uskoči li im i vijećnik Hrasta, unatoč nesuglasjima s HDZ-om na nacionalnoj razini, ali i prijeporima na lokalnoj, mogli bi biti "spašeni". Ili je sve to, zapravo, kao i toliko puta dosad, račun bez krčmara...?

 

 


Oporba je u šibenskom gradskom parlamentu trenutno vrlo šarolika i disperzirana u niz stranaka. SDP je spao, zbog vijećničke tranzicije u profitabilnija "društva", na samo jednog vijećnika, nezavisnih je troje, koliko ih ima i NL Stipe Petrine, a po jednog imaju Most, HSU, HSLS, HSS, Loza, Hrast i HKS. Toliko rogova u vreći teško da bi se moglo složiti. Hoće li uopće i trebati oporbeno suglasje kao protuteža ranjivom HDZ-u? Misli li Zmijanović doista okrenuti leđa svojoj stranci?

– To su glasine, i u principu ih ne želim komentirati. Ali, ako me već pitate, rekao bih da biti član HDZ-a ne podrazumijeva ne misliti svojom glavom i ponašati se kao stranački robot. Barem za mene. Glasao sam i na zadnjem Gradskom vijeću, a tako će biti i ubuduće, za sve ono za što mislim da je vrijedno mojeg vijećničkog glasa. A tuđe me paranoje ili nečiste savjesti ne zanimaju – kazao nam je Branimir Zmijanović, uz napomenu kako je zanimljivo da se u HDZ-u neki pribojavaju njegove osvete zbog neizbora supruge Ljiljane za ravnateljicu NP Krka, iako su cijelo vrijeme tvrdili da oni s tim nemaju baš ništa jer je izbor u isključivoj ingerenciji ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića.

Ako je tako, veli Zmijanović, čemu panika. Sve u svemu, "u GV-u ću glasati po vlastitoj savjesti i procjeni, i to je sve", poručuje vijećnik Branimir Zmijanović.

 

 

Čini se da za većinu u GV-u nije zabrinut ni šibenski gradonačelnik Željko Burić, kojemu je dokaz kako je sve u redu i Zmijanovićevo pojavljivanje na prošlotjednoj sjednici GV-a, gdje je podržao i rebalans proračuna.

Uvijek aktivan

– Nisu li time takve glasine demantirane? A ne samo to, jer rebalans je prošao s čak 21 glasom – kaže Burić.

– Kao gradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, mogu reći da mi se kolega Zmijanović nije požalio ni na što, nije izrazio nezadovoljstvo odnosom stranke prema njemu niti je na bilo koji način pokazao da nas ne podržava ili da nas više neće podržavati. Funkcionira odlično i kao vijećnik aktivno sudjeluje u raspravama, pa ne vidim nikakvog problema s njegovom lojalnošću stranci – konstatira Željko Burić.

A imao bi Branimir Zmijanović itekako razloga biti nezadovoljan, jer nije samo riječ o supruzi koja uz sve prednosti i referencije nije izabrana za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, nego svojedobno ni sam, iako je u javnosti figurirao kao jedini kandidat, nije izabran za predstojnika Ureda državne uprave u Šibeniku. Do danas nitko nije dao službeno objašnjenje zašto...

28. travanj 2024 11:09