StoryEditorOCM
ŠibenikŠI-RETROVIZOR

Ivo Mikuličin: Jesu li šibenski gradski bedemi - gradski!? Stigla je neobična poruka iz Italije. Nije valjda...

Piše Ivo Mikuličin
7. svibnja 2023. - 16:21

Jesu li gradski bedemi gradski, kako im govori pridjev, ili na taj dio starog Šibenika netko ima svoja privatna prava!?

Možda ne bismo postavili to pitanje da nismo dobili poruku iz Italije, koju citiramo bez prijevoda, a koja glasi:

– Ciao Ivo, Talijani u ovom slučaju kažu: “Ce l abbiamo fatta!” Ciljam, dakako, na novi epilog situacije vezane za početak radova na uređenju dvostrukoga gradskog bedema. Čiji bi bedem trebao biti ako ne gradski!?

Poruku nam je napisao Šibenčanin koji živi na talijanskoj adresi, a koji očito prati važna zbivanja u rodnom gradu. I nikako ne shvaća zašto su zapeli radovi na atraktivnom projektu eskalatora, koji bi Tvrđavu svetog Mihovila spojio s dolačkom obalom. Nije vrag da netko misli kako ima privatno pravo i na dio Tvrđave svetog Mihovila!?

ČESTITKE ŠARCU I ŠKARICI

Naše čestitke šibenskom skladatelju Dušanu Šarcu, koji se “okrunio” Porinom za životno djelo. Kao priznanje za više od 800 napisanih skladbi u više od 60 godina glazbenog djelovanja. Kao autoru službene šibenske (“Šibenska balada”) i neslužbene dalmatinske himne (“Dalmacija u mom oku”). Kao jednom od utemeljitelja festivala “Dalmatinska šansona”.

image

Dušan Šarac, dobitnik Porina za životno djelo

 

Nikša Stipaničev/Cropix

No ne možemo pobjeći ni od čestitki Siniši Škarici, legendarnom uredniku Croatia Recordsa (Jugotona) i jednako sjajnom gitaristu legendarne šibenske grupe “Mi”. Način na koji je Škarica emotivno najavio Dušanovu nagradu jasno svjedoči kako u njemu još kola vrela šibenska krv.

Da je Sinišina veza s rodnim gradom, neovisno o zagrebačkoj i (povremenoj) velolučkoj adresi, čvrsta i neraskidiva. Kao u doba kad je Šibenik bio najjača glazbena tvrđava u bivšoj državi. S Arsenom, Mišom, Vicom, grupom “Mi” i klapom “Šibenik”.

DVA JOŠKA

HDZ je nadmoćno pobijedio na lokalnim izborima za Mjesni odbor Jadrija. Neslužbeni izvori govore kako je za pobjedu bila presudna “neprincipijelna koalicija dva Joška”. Prvi je Joško Jurić, aktualni predsjednik Šibenskog saveza sportova, a drugi također iskusni sportski djelatnik. Razlika je u tome što je prvi Joško vjerniji Šubićevcu i Crnici, a drugi Joško (bio) skloniji Baldekinu.

I još nešto! Ako će, kako se s pravom nagađa Joško Jurić u novoj kadrovskoj križaljci postati novi gradski pročelnik za komunalnu djelatnost, onda će se kao predsjednik Mjesnog odbora Jadrija moći, bez problema, žaliti sam sebi za rješavanje komunalne problematike na više od 100 godina starom gradskom kupalištu!

OMIŠ BEZ ŠIBENČANA

– Omiški festival klapa vraća se starim stazama slave. Više od 50 klapa javilo nam se na ovogodišnje audicije ili dvostruko više nego prošle godine – pohvalio nam se Mojimir Čačija, novi umjetnički ravnatelj “Omiša”.

No dobre vijesti iz gradića na Cetini ne uključuju i Šibenčane. Za ovogodišnji festival nije se prijavila nijedna klapa iz Krešimirova grada. Izostat će i sjajne vodičke klape Bunari i Oršulice, pa će Šibensko-kninska županija na ovogodišnjem “Omišu” imati samo jednog predstavnika, mješovitu klapu Skradinski buk.

– Mala utjeha za izostanak Šibenčana bit će autorska večer, posvećena preminulom klapskom voditelju i melografu Anti Barbači, koju ćemo iskoristiti i za promociju zbirke njegovih glazbenih zapisa – kazao nam je Mijo Stanić, drugi ravnatelj “Omiša”.

Autorska večer, posvećena Barbači, bit će i otvaranje ovogodišnjeg festivala. Najavljen je nastup vodičkih Bunara i Oršulice, pomalo zaboravljene šibenske Fortice, te klape Prijatelji Barbija, koja će se okupiti za tu priliku, a koju će činiti iskusni šibenski klapski pjevači.

SVE ZA ŽIRJE

Nenadani poziv iz New Yorka, točnije s Long Islanda. S druge strane telefonske žice žirajski iseljenik Željko Dobra. S razlogom.

– Silno se radujem da je na otoku mojih korijena na lokalnim izborima pobijedila Nezavisna lista. Pogotovo što je predvodi moj vršnjak i sjajan čovjek Siniša Bilan. I ovim putem mu čestitam na pobjedi te obećavam da ću pomoći svim snagama kad se vratim na Žirje. Svi moramo, bez obzira na stranačku pripadnost, dati sve za Žirje, koje stagnira, a ima gotovo sve uvjete za mali turistički bum – jasan i glasan bio je Dobra.

Newyorški Žirjanin najavio je i definitivni povratak u domovinu krajem ovog proljeća, uz obrazloženje:

– Vratit ću se na moj otok pa makar živio u kamp-kućici!

28. travanj 2024 16:16