StoryEditorOCM
ŠibenikOVDJE ĆETE PRIPREMATI ISPITE

Istražili smo što će uskoro dobiti studenti šibenskog Veleučilišta: Država je ovoj visokoškolskoj ustanovi odobrila 10 milijuna kuna; Na katu sadašnje sportske dvorane obližnje škole Tina Ujevića izgradit će i novu knjižnicu na 500 četvornih metara

25. travnja 2019. - 16:39

Veleučilištu u Šibeniku stigla je lijepa vijest: Vlada je na posljednjoj sjednici toj visokoškolskoj ustanovi odobrila 10 milijuna kuna za realizaciju druge faze radova uređenja i opremanja veleučilišne zgrade. Završni radovi početne faze, u koju je izgradnjom kata na objektu i pripadajućeg aneksa Veleučilište uložilo oko 9,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, okončani su početkom prošle godine, no za nastavak projekta ponestalo je novca. Ustanova se, po riječima Ivana Malenice, dekana Veleučilišta, obratila svojem osnivaču kako bi namaknula iznos koji nedostaje, a pozitivan odgovor stigao je godinu dana nakon dogovora s Ministarstvom znanosti. Zeleno svjetlo nastavku radova znači 1500 novih četvornih metara reprezentativno uređenog prostora za studentske i, uopće, potrebe podizanja visokoškolskog standarda.

Veleučilište u Šibeniku će, kaže dekan, na katu sadašnje sportske dvorane obližnje Osnovne škole "Tina Ujevića" dobiti novu knjižnicu na gotovo 500 četvornih metara površine, što će značiti veliku promjenu jer je dosadašnja knjižnica veličine klasičnog ureda bila neprimjerena za studentske potrebe.

Šest učionica

– Nismo imali čitaonicu za studente, niti učionicu u kojoj bi se posvetili učenju i pripremi ispita. I vizualno će, ne samo funkcionalno, to biti atraktivan prostor jer će se dva objekta, po projektnoj zamisli, spojiti mostom, a tisuću novih kvadrata na katu osigurat će i konačno preseljenje i objedinjavanje svih službi Dekanata na jednome mjestu. U prostoru koji trenutno koriste Dekanat i stručne službe uredit će se kabineti, a dobit ćemo i šest novih učionica. S obzirom na kapacitet i projekcije, vjerujemo da će takve prostorne preinake i dodatna površina osigurati potrebe Veleučilišta za predstojeće razdoblje od pet do 10 godina – mišljenja je Malenica.

Pogotovo je to, dodaje, važno s obzirom na to da je procedura osnivanja dvaju novih studija okončana dopusnicama za upis studenata na specijalistički diplomski studij javne uprave te dodiplomski stručni studij poslovne informatike.

– Za studij javne uprave vlada veliki interes jer su potencijalni poslodavci naših diplomanata sve jedinice lokalne i područne samouprave i druge upravne organizacije, poput državne uprave, državnog arhiva i slično, a što se tiče studija poslovne informatike, naše smo promotivne aktivnosti usmjerili na 30-ak srednjih škola naše i dviju susjednih županija. Odlučili smo se za neposredni razgovor s maturantima kako bismo ih iz prve ruke upoznali o kakvom se studiju radi, koliko je taj studij trenutno aktualan i važan, i kolike su potrebe za radnom snagom s kvalifikacijama iz tog područja. Imamo dosta jake partnere iz gospodarstva, poput "Oraclea", što nam je velika prednost. Našim studentima, tako, nudimo i besplatne edukacije koje bi ih inače koštale i po 10-ak tisuća eura, s obzirom na to da stečena znanja mogu kasnije honorirati kroz rad kod poslodavca. Iako je velika ponuda visokoškolskih mogućnosti na obrazovnom tržištu u području informatike, nadamo se dobrim upisnim brojkama – ističe dekan.

Što se tiče studija turističkog menadžmenta, kao bazičnog studijskog programa Veleučilišta, on se, veli, također prilagodio novim tržišnim "vjetrovima". U program je uvedeno više stručne prakse u najprestižnijim hotelskim kućama na području cijele Dalmacije, kako bi diploma završenih studenata značila spremnost za uklapanje u radno okruženje u najkraćem mogućem roku.
Usporedno se, doznajemo, radi na još nekoliko studijskih programa.

Traži se izvođač

– Prostorni kapaciteti nužni su za pokretanje spomenutih novih studijskih programa, a oni su važni za opstanak i razvoj Veleučilišta. Moramo biti dinamični na tržištu visokog obrazovanja i stalno uvoditi nešto novo, pratiti trendove i prilagođavati im se. Dugoročno, primjerice, planiramo među naše studijske programe uvrstiti i studij proizvodnog strojarstva. Zašto baš proizvodnog strojarstva? Vjerujemo da bi jedan takav studij bio u sinergiji s onim što se priprema na županijskoj razini, a riječ je o Centru kompetencija, na kojemu radi Industrijsko-obrtnička škola, i Razvojno-inovacijskom centru "Alu Tech", oko kojega je angažirana Razvojna agencija. Studij bi se na taj način uklopio u jedinstvenu cjelinu, smanjili bi se troškovi opreme, koja je inače vrlo skupa, a dodatni je poticaj i osiguravanje stručnog kadra poslodavcima u poduzetničkoj zoni Podi. U pregovorima smo i sa zagrebačkim Prometnim fakultetom oko akreditacije studijskog programa iz područja prometne logistike. Nadam se da ćemo svim tim aktivnostima privući nove studente, tim prije što se za godinu i pol dana planira otvaranje novog studentskog doma. Trenutno je raspisana javna nabava za izvođača radova od oko 50 milijuna kuna. Početkom lipnja znat ćemo tko će se prihvatiti gradnje tog velikog projekta, nakon čega ne bi smjelo biti prepreka za početak radova – uvjeren je Malenica.


Digitalna transformacija
"Izazovi sadašnjice" naziv je 4. međunarodne konferencije koja će se od 10. do 12. listopada ove godine održati u organizaciji Veleučilišta u Šibeniku. Na skupu će znanstvenici, istraživači i gospodarstvenici raspravljati o izazovima digitalne transformacije današnjeg društva i svijeta. Pokroviteljstvo nad skupom preuzela je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.


Važan je i noćni život
– Studijski program je bitan, ali je bitan i grad, i destinacija, pogotovo za studente izvan Šibenika. Mladi ljudi biraju mjesto za studij i po kriteriju dobre destinacije za život, destinacije gdje se mogu zabaviti, uživati, u konačnici i lijepo provoditi studentske dane. Važan je, stoga, i noćni život i događanja prilagođena studentima, jer je to poprilično velika populacija u Šibeniku. Vjerujem da ćemo im moći pružiti najviši mogući standard i da će tomu pridonijeti dosadašnji, ali i budući sadržaji – smatra dekan Veleučilišta u Šibeniku.


Najbolji promotori
– Sredina bez visokoškolske ustanove osuđena je na propast, a s druge strane, takva se ustanova može razvijati samo u sinergiji s gradom i lokalnom zajednicom. Osiguravanjem nastavka školovanja u svojem gradu zadržavamo mlade ljude i dovodimo nove iz svih krajeva Hrvatske. Imamo primjera da su se mnogi naši studenti iz unutrašnjosti skrasili u Šibeniku i zasnovali obitelji te ostali živjeti u gradu svojeg studiranja. Naši su studenti najbolji promotori Veleučilišta – izričit je Malenica.

27. travanj 2024 14:53