StoryEditorOCM
ŠibenikRADE LI I KAKO?

Istražili smo kako do stomatologa u vrijeme ‘korone‘: Ako ti od zuba ne puca glava, ne mo’š do zubara

Piše Branimir Periša
20. travnja 2020. - 12:32

 

 

Nakon mjesec dana strogih epidemioloških mjera, po svoj prilici za dva tjedna slijedi povratak uobičajenog poslovanja dvadeset stomatoloških ordinacija iz sastava Doma zdravlja u Šibeniku – najavljuje normalizaciju rada u tom segmentu zdravstva Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja.

Doduše, to je prijedlog vodstva ustanove, a konačnu odluku ipak će donijeti epidemiolozi i županijski Stožer civilne zaštite. No, ako se ordinacije otvore u navedenom roku, opet će se obrađivati isključivo hitni slučajevi, kao dosad u dežurnim ambulantama otkako su donesene mjere opće karantene.

Dom zdravlja Šibenčanima je osigurao dežurstva dviju zubarskih ambulanti, pri čemu se na poslu izmjenjuju svi stomatolozi, vikendom također.

Jedna je ordinacija u Crnici, druga na Šubićevcu, a pacijenta se prima tek nakon što se u prethodnom telefonskom razgovoru utvrde generalije te njegovi kontakti s obzirom na opasnost od infekcije koronavirusom.

Plombe na čekanju

– U ovome razdoblju nema nikakve potrebe da se zubaru odlazi samo radi kontrole ili popravka plombe i to može pričekati. Primaju se isključivo otečeni pacijenti, s dugotrajnom boli, krvarenjem i traumom – napominje Jurić, dodajući da su stomatolozi adekvatno zaštićeni s obzirom na vrlo blizak kontakt s pacijentom. Rade s rukavicama, maskama i vizirima preko lica.

– Organizirali smo rad jedino u dežurnim ambulantama, najviše zato da ograničimo kretanje ljudi i u ovome razdoblju od gotovo mjesec dana bilježimo smanjen posjet zubarima. Korisnici nesumnjivo radije odlaze svojim izabranim liječnicima, a s druge strane, ambulante obiteljske medicine cijelo vrijeme rade kao i uvijek, te smatramo da nema smetnji da se i stomatolozi vrate uobičajenom radnom vremenu – objašnjava Joško Jurić.

Inače, dežurne ambulante, barem zasad, nemaju osobitu posjećenost. U prosjeku, dnevno se obave tri-četiri intervencije i nekoliko telefonskih savjetovanja pacijenata.

I dok je javno zdravstvo dužno osigurati minimalnu zdravstvenu uslugu, za privatne stomatologe proteklih mjesec dana bili su isti kao i za brojne druge obrtnike. Istina, rad im nije izričito zabranjen kao potonjima, no poslovi su im doslovce sasječeni nakon preporuke Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite da se primaju jedino hitni slučajevi, tako da otkazuju i sami pacijenti, govori šibenska stomatologija iz privatnog sektora, s molbom da ostane anonimna.

– Hitnih slučajeva ionako je razmjerno malo u radu jedne stomatološke ambulante. Od toga se ne može ni preživjeti, kamoli živjeti, a kako mi odmah nakon završenog zahvata naplaćujemo uslugu, za razliku od kolega iz javnog zdravstva, ja sam odlučila zatvoriti ordinaciju, jednako kao svi kolege privatnici – govori ta stomatologinja. Napominje da najviše štete trpe veće zubne poliklinike koje su radile sa strancima: jedna od poznatijih na šibenskom području zatvorena je i tako je posvuda u zemlji, a uz najbolju volju nismo uspjeli kontaktirati s vlasnikom.

– S druge strane, liječnici ne smiju odbiti pomoći bolesniku te mi se moji pacijenti i dalje obraćaju telefonski. Neke primim, ako je uistinu nužno, a druge savjetujem te ih uputim u dežurne ambulante Doma zdravlja, budući da oni primaju sve pacijente, te je pučanstvo zaštićeno. To je umirujuće i za nas privatnike, premda ovako izgleda da drugim kolegama “uvaljujemo” posao koji ne želimo obavljati – naglašava naša sugovornica.

Zaštitna oprema

Međutim, odluci da praktički zatvori ordinaciju pridonijela je i njezina procjena da ne može osigurati dovoljno kvalitetnu i sada na tržištu deficitarnu zaštitnu opremu, kakvu pak imaju stomatolozi u javnom zdravstvu. Kaže da je u ovoj situaciji to argument više da se oprema koncentrira na punktove koji moraju raditi, a to su ordinacije javnog zdravstva.

– Neodgovorno je ne raditi, a s druge strane dužna sam osigurati uvjete da se virus ne širi dalje. Ovo je visokorizični posao – ističe na kraju.

28. travanj 2024 07:49