StoryEditorOCM
ŠibenikPretvorba

Ispod vještih ruku Antonije Badžim šibenska crvenkapa postala torbica

10. studenog 2019. - 11:18

U mnoštvu inačica crvenkape, markantnog zaštitnog znaka šibenskog kraja, najnovija dolazi iz radionice Antonije Badžim, (31) zanimanjem tehničke crtačice, a odnedavno samouke pletilje i krojačice s vlastitim rukotvorstvom. Njezina se “kapa šibenka” ne nosi na glavi, nego oko struka da stoji na boku, kao praktična, manja torbica izrađena kukičanjem od debljeg pamučnog konca s remenom prilagodljive dužine, te se može prebaciti i preko ramena.
- Pred ljeto sam čistila očev ormar i u krilo mi je pala stara didova šibenska kapa. Tada mi je sinulo! Osnovnom dizajnu trebalo je dodati jedino dno i ušiti patentni zatvarač, pa da od pokrivala za glavu postane živopisna torbica - opisuje Antonija kako je došla na zamisao drevnoj crvenkapi dati drukčiju namjenu, a da joj jedva primjetno promijeni dizajn. Prvu je dakako, izradila za sebe i svakodnevno je nosila oglašavajući vlastiti proizvod na najbolji način, tako da nije ostala nezamijećenom. Pale su prve narudžbe i sada u pričuvi stalno ima barem desetak gotovih crvenkapa-torbica, kako bi kupcima odmah mogla izaći u susret.
Objašnjava da crvnekape kukiča mochila bodom, kakav se najvećma koristi za ukrasne stolnjake, a naročito joj se sviđa okrugli oblik, vrlo praktičan za izradu.

Džemperi za pse

Prije torbice s motivom šibenske kape dizajnirala je druge, s različitim, najviše cvjetnim motivima, a vrlo je šik i ruksak. Svi predmeti imaju postavu od tkanine koju sama šije, a kako govori, tome bi posvetila još i više vremena, no svoje traži dvogodišnji sinčič Ivo, a on je ipak na prvom mjestu.
- Moj malac najzaslužniji je što sam kao samouka počela prilično dobro šivati, govori Antonija. Prvi put sjela je za šaltursku makinu kada je Ivi, koji se u snu stalno otkrivao, odlučila sašiti vreću za spavanje, a zahtjevnijim krojevima podučava je majka Zdenka, oduševljena što najmlađa kćer za to ima interesa.
Prva Antonijina torbica nastala je od viška materijala preostalog od kukičanja jednog džempera za pse, koje Antonija, i sama ljubiteljica pasa, također izrađuje po narudžbi i prema točnim mjerama.
Od djetinjstva je, otkriva vezana za odijevanje i modne piste, budući da je bila manekenka šibenske agencije “Leona”, a kao tinejdžerici, u popularnom “Teenu”, časopisu za mlade objavljena je serija njezinih modnih fotografija. Zadnju reviju nosila je lani, u modelima šibenske dizajnerice Karmen Herceg, a sada je silno privlače rukotvorine kojih se poduhvatila sa željom da napreduje i osmisli što više modela.
Široj javnosti svoj će asortiman Antonija predstaviti na ovogodišnjoj božićno-novogodišnjoj priredbi “Adventura 2019.” u sklopu “Sajmića”, rezerviranog za male obrtnike. Naručiteljima ispunjava i posebne narudžbe – poput izvedbe kakvog natpisa ili motiva na torbicama – pa nije isključeno, nasmijali smo se – da netko zatraži i džemper za psa s motivom šibenske crvenkape.
Da je živ dida, sigurno bi mu “kapa šibenka” pala s glave na prizor ludog vrimena u kojem se i pasići šetaju u dizajnu kakav se do jučer isticao jedino na glavama dičnih, brkatih šibenskih muževa. A onda bi mu srce naraslo, jer je to ipak izašlo ispod vještih ruku njegove Antonije. A ona ne zanemaruje ni svoje zanimanje tehničkog crtača, pa sjedi i za računalom zadubljena u nacrte, zapošljavajući ruke i kreativnost po cijeli dan.


Da je živ dida, sigurno bi mu “kapa šibenka” pala s glave na prizor ludog vrimena u kojem se i pasići šetaju u dizajnu kakav se do jučer isticao jedino na glavama dičnih, brkatih šibenskih muževa. A onda bi mu srce naraslo, jer je to ipak izašlo ispod vještih ruku njegove Antonije

28. travanj 2024 13:52