StoryEditorOCM
Šibenikstjenice i u našem gradu

I Šibenčani se muče s neugodnim krvopijama, stručnjak savjetuje kako ćete ih se riješiti

Piše Toni Veljača
17. listopada 2023. - 11:46

- Imamo intervencija i na području Šibenika, doduše ne toliko učestalo. Stjenice su problem koji je teško iskorijeniti, ali nije nemoguće, daleko od toga – kazuje nam Damir Vrvilo, direktor tvrtke As-Eko, jedine na području Krešimirovog grada koja se može uhvatiti u koštac s tim, ali i drugim nametnicima.

Ohrabrujuća vijest, dodaje Damir, je da nije primijećen veći broj dojava građana u odnosu na prošlu godinu. Inače, riječ je o kukcima, krvopijama, koji nisu opasni za ljude jer ne prenose zarazne bolesti, međutim njihov ubod izuzetno je neugodan.

Kako doznajemo od Damira, stjenice su aktivne samo noću ili pred zoru, a najveći problem je u ljetnim mjesecima, kada je veća cirkulacija ljudi: pogotovo u turističkim odredištima.

image

Damir Vrvilo, direktor As Eka

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Vlasnici apartmana, prilikom izmjene gostiju posebno trebaju  provjeriti madrace. Stjenice se hrane krvlju, pa se na madracu najčešće mogu vidjeti crvene točkice koje ukazuju na prisutnost tih nametnika – savjetuje Damir.

Ono što je kod pojave stjenica najveći problem, je njihovo nekontrolirano širenje, ali i činjenica da su izuzetno otporni na insekticide i druga sredstva koja se koriste pri dezinfekciji prostora. Prevencija je, dodaje Damir – gotovo nemoguća.

- Teško je prevenirati. Moj savjet je što prije kontaktirati službu za dezinsekciju te ukloniti svu odjeću ili namještaj gdje su stjenice položile jajašca. Inače, dezinfekcija se provodi u dva navrata, baš zbog toga što su otporni na sredstva za tretiranje – zaključuje Damir.

03. svibanj 2024 07:35