StoryEditorOCM
ŠibenikJavna rasprava

Hrvatske šume država su u državi i prve će minirati dodjelu svojih zemljišta poljoprivrednicima, što predviđa Nacrt novog zakona

13. veljače 2017. - 17:03

Centralizirano raspolaganje poljoprivrednim zemljištem dugogodišnji je kamen spoticanja razvoju poljoprivredne proizvodnje, ne samo u Šibensko-kninskoj, već i u ostalim županijama.

Zato je intencija novog zakonskog nacrta o kojem su danas, na poziv Županije u gradskoj knjižnici raspravljali i dostavili prijedloge izmjena vlasnici OPG-ova, stručnjaci iz županijske JU Razvojna agencija i predstavnici gradova i općina, da se raspolaganje poljoprivrednim zemljištem decentralizira i spusti na razinu lokalne samouprave i županija, kako bi se ubrzao i pojednostavnio postupak dodjele, kazao je u uvodu župan Goran Pauk, također i predsjednik Zajednice hrvatskih županija.

-Ovo je već sedamnaesta izmjena zakonodavstva u ovoj oblasti. Nismo zadovoljni Zakonom iz 2013., koji je doduše, poboljšao ažuriranje evidencija poljoprivrednog zemljišta, ali ne i druge elemente potrebne zamahu poljoprivrede. Toga je svjestan i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i smatramo da ćemo pametnije ući u raspravu kada čujemo mišljenje izravno zainteresiranih za poljoprivrednu proizvodnju, naglasio je Pauk.

U gotovo dvosatnoj raspravi, pozvani su imali što reći, no poučeni prethodnim rješenjima zadržavaju sumnju da će država ovaj put donijeti primjenjiv zakon. Naročito se to odnosi na poseban status Hrvatskih šuma kao "države u državi", jer će, uvjereni su, na sve načine kočiti dodjelu zemljišta kojim upravlja za poljoprivrednu namjenu, a što Nacrt zakona predviđa.

U dobrom dijelu Zagore naime, poljoprivrednu je proizvodnju moguće širiti jedino na šumsko zemljište, a s druge strane, problemi su i u katastarskoj evidenciji i zemljišniku, jer je stanje na terenu sasvim drugačije.
Ovaj zakon, istakao je Pauk, također predviđa izmjene drugih propisa, tako i onih po kojima su Hrvatske šume stekle do te mjere nedodirljiv status, a Josip Silov, predstavnik Općine Skradin založio za izradu županijskog registra poljoprivrednog zemljišta koji bi odražavao imovinski i pravno čiste parcele koje se mogu dodijeliti u ažurnoj proceduri.
-Situacija na katastru bit će jednaka i za 20 godina, a mi ne možemo čekati. Zato treba što brže i jednostavnije rješavati ono što je realno moguće, istaknuo je Silov.


 

27. travanj 2024 02:49