StoryEditorOCM
ŠibenikSVE VEĆI INTERES

Hoće li u Šibeniku oživjeti stara, zaboravljena tradicija? Vrata Gradske vijećnice mogla bi se ponovno otvoriti svim mladencima

Piše Ivo Mikuličin
15. ožujka 2024. - 11:03
Hoće li se vratiti stari običaj službenog kazivanja “da” mladih bračnih parova u Gradskoj vijećniciNikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Nemate pojma koliko se mladih hrvatskih parova, koji nisu sa stalnom adresom u našem gradu, pa i onih iz inozemstva, želi vjenčati u Šibeniku.

Očito, priča o lijepom starom gradu i obnovljenim tvrđavama proširila se uvelike. Budući mladenci nerijetko, međutim, odustanu kad shvate kako smo, za razliku od ranijih godina, prekinuli staru tradiciju vjenčanja u Gradskoj vijećnici. Za sklapanje braka u Šibeniku dodatno ih je intrigirala činjenica da su Gradska vijećnica i katedrala sv. Jakova toliko blizu, a kameni trg između njih kao idealan za pjesmu i zakusku. Bilo bi lijepo da se ponovno otvore vrata Gradske vijećnice mladencima – kazivale su nam službenice u šibenskom Matičnom uredu. S očiglednom bojazni da ne “dobiju po kapi” od svojih nadležnih.

Dižemo obje ruke da se vrati stari običaj službenog kazivanja “da” mladih bračnih parova u Gradskoj vijećnici. Da Šibenik bude u pravom smislu te riječi meka za mladence.

27. travanj 2024 18:48