StoryEditorOCM
ŠibenikFinancijski udar

Evo kako je šibenski gradonačelnik objasnio drastično poskupljenje komunalnog doprinosa, Burić: Nismo neatraktivni da bismo nekome skidali gaće da dođe graditi kod nas!

22. rujna 2017. - 16:19

Šibenčani će ubuduće, voljom većine u Gradskom vijeću, znatno skuplje plaćati komunalni doprinos. U prvoj zoni koja obuhvaća sve gradske četvrti osim Zablaća i Jadrije, plaćat će 90 kuna po četvornom metru, u drugoj koja se proteže na Zablaće, Jadriju, Grebašticu, Brodaricu, Žaborić Jadrtovac, Zaton i Raslinu, Dubravu cijena će biti 80 kuna, a u trećoj zoni koja pokriva tzv. kontinentalni dio grada i otoke, svega 30 kuna.

Odluka je podijelila vijećnike, pa je donesena s tankom većinom- 13 vijećnika je glasalo "za" poskupljenje, 9 ih je bilo suzdržano i jedan protiv. De facto radi se o povratku na komunalni doprinos kakav su u Šibeniku građani plaćali prije 4,5 godine, kada je zbog legalizacije velikog broja bespravno izgrađenih objekata značajno smanjen, na 40, odnosno 30 kuna u dvije zone, kako bi se olakšalo njegovo podmirivanje građanima suočenim s obavezom legaliziranja svojih kuća.

Posebno nadahnut istup u raspravi o povećanoj cijeni komunalnog doprinosa imao je vijećnik Mosta Ivo Glavaš koji je startno upozorio predsjednika Gradskog vijeća Dragana Zlatovića (HDZ) da ga ne prekida, na što je izazvao Zlatovićev revolt, koji je takvo upozorenje vijećnika ocijenio neprimjerenim.

Glavaš je naprije podsjetio da je ovoj odluci trebalo prethoditi izvješće o izgrađenim objektima i uređajima komunalne infrastrukture, odnosno o povratu sredstava građanima ako ti objekti i uređaji nisu izgrađeni, kao što stoji u svakom rješenju o plaćanju komunalnog doprinosa. Građani tvrde da im novac nije vraćen, a ni komunana infrastruktura izgrađena. Zbog toga Glavaš poziva gradonačelnika da za svaku godinu svoga mandata podnese izvješće građanima o svemu što je izgrađeno, odnosno o eventualnom povratu novca.

- Ljudi, nemojte dozvoliti da vam sredstva za povrat, ako postoje, odu u zastaru. Odluku o komunalnom doprinosu donosi GV, a to znači HDZ- rekao je Glavaš najavljujući kako će se sve to promijeniti kad oporba dođe na vlast za četiri godine jer će joj prva odluka biti smanjenje komunalnog doprinosa.

Gradonačelnik je, tvrdi Glavaš, zbog takvih odluka izgubio u četiri godine mandata petinu svoga biračkog tijela i očito je, reći će, da se građanima više sviđao "na neviđeno". Skidam kapu svima, dodao je, koji bilo što rade u Šibeniku s obzirom na katastrofalnu investicijsku klimu u gradu.

Milorad Mišković ( HSS) je ukazao na nelogičnosti i nepravednost odluke po kojoj isti komunalni doprinos plaća Dubrava i Brodarica, ili Meterize kojima je ovaj izdatak povećan za čak 300 posto, što je, drži, izvan pameti, a nije ni pošteno. Predložio je da rođeni Šibenčani imaju zanemariv komunalni doprinos jer su oni plaćajući ga godinama izgradili komunalnu infrastrukturu, a došljaci neka plate, poručio je.

SDP-ov vijećnik Joško Šupe je protiv povećanja komunalnog doprinosa jer to izaziva kontraefekt.To je, kazao je, kratkoročna vatrogasna mjera, a ne konsolidiranje gradskih financija.

Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta podsjetio je vijećnike da je svojedobno doprinos smanjen u duhu legalizacije s pretpostavkom da će time brojni građani svoje stambene objekte lakše legalizirati. Svi oni koji su predali zahtjeve za legalizaciju, rekao je Mileta, ne dolaze pod udar novih cijena komunalnog doprinosa jer se one ne primjenjuju retroaktivno.

- S ovim povratkom na stare cijene, one od prije 4,5 godine, došli smo na razinu ispod hrvatskog prosjeka- ustvrdio je, napominjući da bez novca od komunalnog doprinosa nema ni izgradnje komunalne infrastrukture koju svi građani očekuju.

I gradonačelnik Željko Burić će upozoriti kako susjedni gradovi imaju cijenu od 140 kuna za komunalni doprinos. - Zar zbilja mislite da smo mi manje atraktivni od njih, pa moramo skinuti gaće da bi netko došao ovdje graditi- uzvratio je kritičarima Burić.

28. travanj 2024 18:02