StoryEditorOCM
ŠibenikVisoki napon

Dubravljani protiv trase šestog dalekovoda iznad svojih glava: Spremni smo i svojim tijelima spriječiti gradnju!

5. listopada 2017. - 19:36

Kako su najavili njihovi predstavnici iz Mjesnog odbora prošlog tjedna, Dubravljani zaoštravaju aktivnosti ne bi li trasu novog, šestog po redu dalekovoda koji presijeca njihovo naselje skrenuli dalje od svojih kuća i zemljišta u vrijednoj građevinskoj i poljoprivrednoj zoni.

Najteže od svega jest što je zakonski postupak već u poodmakloj fazi, izdana je i lokacijska dozvola, ali neće odustati od zaštite svojih prava, ističe Tomislav Grubišić, predsjednik MO-a Dubrava.

 

Na peticiju koju će uskoro odaslati na adrese gradske uprave, resornog ministarstva i HEP-a, čija je tvrtka HOPS investitor ovog elektroenergetskog projekta od trafostanice u Bilicama do Trogira, dosad se potpisalo oko 300 mještana, a ovih dana u konzultaciji s odvjetnikom koji zastupa Dubravljane, pokrenut će i tužbu protiv HOPS-a, obavještava Grubišić. Zasad ne zna točno s kojim pravnim temeljem, no javnost će o svemu biti detaljno upoznata kada dođe vrijeme.

Stanovnici ovog šibenskog kraja, kao stvorenog za miran život nadomak grada, gdje se turizam užurbano razvija i već se u zadnjim godinama izgradilo 15-ak kuća za odmor s bazenima, dovedeni su pred gotov čin. Za izgradnju dalekovoda kroz naselje doznali su (pre)kasno, tek prije mjesec dana, kada je Državna uprava u Šibensko-kninskoj županiji već započela s predradnjama za zakonski postupak izvlaštenja i potpisivanje ugovora s vlasnicima zemljišta. Smatraju da će obezvrijediti njihova zemljišta, narušiti kvalitetu života i zakočiti planirani turistički uzlet. Radi se o trideset stupnih mjesta na otprilike sedam kilometara trase Dubravom.

O izgradnji novog dalekovoda, za razliku od revoltiranih Dubravljana, županijska i gradska uprava bile su službeno upoznate još krajem prošle godine. Obavijesti su formalno bile istaknute na oglasnim pločama i to je ono što najviše zamjeraju svojoj lokalnoj samoupravi. Dubravljani listom smatraju da su ih poglavari o tome trebali obavijestiti na posebnom sastanku i na vrijeme, jer je riječ o važnom zahvatu koji narušava gradski prostor također i prijeti planiranom razvoju.

 

- Uradit ćemo sve u našoj moći da zaštitimo svoja prava, a novac od obeštećenja nikoga od vlasnika ne zanima, sve i da su milijuni u pitanju! Nismo protiv dalekovoda, jedino što želimo je skrenuti trasu izvan našeg mjesta.
Predlažemo da se pruža rubom brda Burnjak na jug ili pored trase autoceste, gdje je dosta državne zemlje, podsjetio je Grubišić, dodajući da je gradska uprava napokon odgovorila na zahtjev Mjesnog odbora za izvanrednim, žurnim sastankom na temu dalekovoda i zakazala ga u utorak. Procjenjuje međutim, da će i tada čuti isti izgovor, a taj je da lokalna samouprava ne može utjecati na poodmakli postupak za početak izgradnje dalekovoda, jer "o tome ne zna ništa, niti je obveza investitora zatražiti njihovu suglasnost".

Sudeći prema "glasu naroda" – a jedan od njih čuo se urbi et orbi ovih dana i na lokalnoj radiopostaji, Dubravljani su, ako ostanu potpuno usamljeni, bez potpore Grada i drugih mogućnosti – spremni vlastitim tijelima spriječiti izgradnju dalekovoda!

09. svibanj 2024 07:13