StoryEditorOCM
ŠibenikDREVNA LEGENDA

Drže li se u Šibeniku još stoljetnog pravila - Odvešću te na vinčanje, ljubavi moja, ali ne u svibnju!

Piše Ana Petrić
27. svibnja 2023. - 13:24

Svibanj je po mnogima najljepši mjesec u godini, onaj u kojem je proljeće u punom jeku, niti je prevruće niti je hladno, iako je ovogodišnji, izgleda, iznimka, sudeći po vremenskim (ne)prilikama. No ipak, u teoriji se svibanj smatra i najboljim vremenom za obred vjenčanja, a u Krešimirovom gradu u svibnju svadbena zvona za fetive - zvone nešto rjeđe.

Šibenčani se nešto više od 370 godina tradicionalno ne žene u svibnju, a sve zbog legende koja je nastala iz istinite priče o kugi koja je u svibnju, stoljećima unatrag, poharala u to vrijeme najveći dalmatinski grad.

Pomagala oboljelima

Legenda kaže da je mlada i bogata Šibenčanka bila zaljubljena u siromašnog muškarca iz okolice Šibenika, a zbog razlika u društvenom statusu, njihova ljubav nije bila moguća. Upravo je ona pomagala oboljelima od kuge te se zavjetovala da ukoliko kuga prestane - da će otići u samostan i zarediti se. Tako je i bilo, a u čast na njezin zavjet i završetak kuge u gradu, priča kaže, a stvarnost potvrđuje - Šibenčani se, uglavnom, ne žene u svibnju do dana današnjeg.

Naravno, riječ je o nepisanom pravilu, ženidbi svejedno bude, a u kojoj mjeri - provjerili smo u šibenskom matičnom uredu.

- Ima vjenčanja u petom mjesecu, doduše u nešto manjoj mjeri, ali prava sezona vjenčanja nama bude od lipnja do rujna, svibanj je zapravo uvod. Moram priznati da ta brojka nije osjetno manja, a to je i jer sve više stranaca bira Šibenik kao destinaciju u kojoj se žele vjenčati, bilo ih je i prije, ali od vremena pandemije taj je trend sve popularniji - kaže nam matičar Hrvoje Jakelić, dodavši kako ipak postoji i nekolicina šibenskih parova koji se izričito ne žele vjenčati u svibnju, upravo zbog tradicije.

Usmena predaja

- Ima ih nekoliko, ali nije to neki veliki broj. Mislim da su Šibenčani prije puno više držali do toga da se ne vjenčaju u svibnju, mislim da im danas ipak to nije od neke velike važnosti. S vjerske strane, tu nema nikakvih zapreka ili utemeljenja, to je više usmena predaja koje se ljudi mogu ili ne moraju držati - ističe Jakelić.

Osim toga, obredi vjenčanja više se ne održavaju nužno samo vikendom već, kaže nam naš sugovornik, vjenčanja ima gotovo pa svim danima u tjednu.

- Evo samo smo pretprošli tjedan imali šest vjenčanja, u ponedjeljak, petak i subotu, imamo i dosta terena, idući tjedan, primjerice, imamo vjenčanje na slapovima Krke, tako da za nas u svibnju odmora ipak nema - kroz osmijeh zaključuje matičar Hrvoje Jakelić.

27. travanj 2024 16:40