StoryEditorOCM
Šibeniksvit se snalazi

Donosimo odličnu ideju kako dobro napuniti blagdanski stol, a da skroz ne ispraznite džep: Po dobru ribu iz koće na rivi

Piše Joško Čelar
15. travnja 2022. - 08:18

Svi su se mediji raspisali u ove predblagdanske dane o tome koliko će za prosječnu obitelj stajati "košarica" dobre spize. Izračunali su da je to od 350 do 500 kuna.

Za one koji mogu platiti.

A svit se snalazi kako znade u ove toliko krizne dane, kad se u trgovinama svakoga dana mijenjaju cijene – naviše.

I riba je na šibenskoj ribarnici dosegnula cijenu, kažu upućeni, "nebu pod oblake". Nema više ono: dođeš na peškariju oko podneva i kupiš kilo srdela ili oslića po desetak kuna. I sve to bez PDV-a.

A svit se dositija: ajmo mi lipo sačekati koju ribaricu pred sumrak u portu koja će možda na tom mjestu nuditi tek ulovljenu ribu.

image

Na koći Petra Baranovića

Tako smo se i mi našli među onima što su čekali brod. Došao je, privezao se, a ribari stali smotavati mriže i uz vagu slagati kašete s ulovom. Našli smo se na tom mjestu u utorak predvečer kraj ribarice Petra Baranovića.

Ona bi mišanciju

"Meni kil kozica", kaže jedna žena. "A ja ću kil i po triljica", dodat će jedan čovjek. Jedna djevojka s mladićem zatražila je "mišanciju" od škampa i kozica. Oko kila i po. I tako dalje.

Dvojac od posade radi brzo, pruža kupcima vrećice s ribom, uzima novac.

A cijene? Pitali smo i mi za neke. Kilo škampa 120, mole 40, trilje 50, kozice 80 kuna. I tako dalje. Kašete su se brzo praznile. I svi zadovoljni. Možda su štogod i prištedjeli i sebi svježi riblji obrok osigurali.

A takva prodaja ribe nekad je bila kao pravilo. U šibenskome Docu, na rivi pred ribarnicom, riba se najprije prodavala uz brodove, a ono što bi ostalo iznosilo bi se na banke.

I ovo naše "iskustvo" podsjetilo nas je na to doba. Bilo pa se spominjalo!

27. travanj 2024 13:34