StoryEditorOCM
ŠibenikTko je ovdje na vlasti?

Doček Nove je odavno i političko pitanje: HDZ i ‘urbani‘ đir? Je li moguće? Pa, eto, u Šibeniku jest

Piše Zdravko Pilić
6. siječnja 2023. - 08:22

Roisin Murphy. Donedavno je bilo "Tko je ta?", a odsad će biti "To je ona šta je nastupala u Šibeniku, za Novu godinu". To njoj, u njezinoj biografiji, neće biti bogzna što, no za Šibenik i Šibenčane znači strahovito puno. Već sama činjenica što u Krešimirovu gradu nastupa netko (i nešto) što se može nazvati svjetskom glazbenom ikonom, o kojoj i specijalizirani glazbeni portali pišu u superlativima, napunila je Šibenčane dodatnom dozom samosvijesti i samopouzdanja, koje je ionako bilo u uzlaznoj putanji. Priča o "urbanom Šibeniku" koji postavlja nove – glazbene, turističke, civilizacijske... – standarde na cijeloj istočnoj obali Jadrana, svirka je koja je brojnim šibenskim ušima još draža i blagotvornija negoli je ona od same Murphyjeve. To je "dodana vrijednost" ili "Halo efekt", marketinški dodatak koji je učinio to da se svaka kuna – ili euro – koji je uložen u dolazak Roisin Murphy u Šibenik debelo isplatila, a i još će se dodatno isplatiti. Kome? Pa prvenstveno onima koji nešto rade! Onim drugima ni Bog ne može pomoći.

Razočarani Karađole

Eto, Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, nije ni prvog dana Nove godine, za vrijeme novogodišnjega kupanja, mogao sakriti svoju zlovolju što šibenski ugostitelji nisu bolje popratili – ili iskoristili – Novu godinu, navalu turista i lijepo vrijeme. Grad je bio pun turista, ljudi koji su u njemu dočekali Novu godinu, a koji nisu imali gdje popiti kavu ili ručati, da ne kažemo pojesti pizzu. Jer nije ništa radilo!

image

Roisin Murphy pred šibenskom publikom

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Ali, zadržimo se još malo na Halo efektu. Prevedeno s engleskog jezika – Halo efekt je tendencija da pozitivni dojmovi o osobi, tvrtki, marki ili proizvodu u jednom području pozitivno utječu na nečije mišljenje ili osjećaje u drugim područjima. Tako se pozitivan dojam o RM prebacio na cijeli grad, ali i na one koji tim gradom upravljaju.

– Tko je ode na vlasti? HDZ? Ne mreš vjerovati! Ma daj! – reagirali su brojni instant-komentatori, korisnici društvenih mreža. HDZ i "urbani" đir? Je li moguće? Pa, eto, u Šibeniku jest. I to nije od jučer.

Postalo je gotovo pravilo da Šibenik, a s njim i šibenski HDZ otkad je u njemu presudan faktor Željko Burić, profitiraju od dočeka Nove godine i glazbenih zvijezda koje su u njemu gostovale. I pri tome R(oisin) M(urphy) nije nikakva iznimka, nego je pravilo.

image

Uspomena na doček 2023.

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Naime, prije RM u Šibeniku je gostovala – isto tako urbana, ako ne čak i urbanija – Dubioza kolektiv, koja je biskupu Anti Ivasu ispod prozora pjevala "Od Vatikana do Irana ilegalna je marihuana". Za to je također trebalo imati (političke) petlje, kao što je trebalo imati petlje u sukobu – istina, medijski iskonstruiranog, ali svejedno – između istog tog biskupa Ante Ivasa i noćnog kluba "Azimut" 2014. godine i stati na stranu ovih potonjih. I to u vrijeme kad na Markovu trgu nije stolovao Andrej Plenković, nego Tomislav Karamarko. Koji je, ako je vjerovati insajderima, zvao u Šibenik, i pitao – Što se to tamo dolje događa!

Imao je petlje

Onaj koji je svaki put "imao petlje" bio je Željko Burić, i svaki put je ubrao benefite zbog toga, kao što ih bere i danas. I danas je u šibenskom HDZ-u bilo onih koji su se pitali: Je li pametno tu, kako se već zove, RM dovoditi baš na trg ispred katedrale, biskupu pod prozor? Možda bi se moglo i na drugo misto organizirati doček ako već mora ona pivat? Ali se Burić nije obazirao, nije se petljao, riskirao je. Baš kao što nije reagirao ni za Uskrs, kada su brojni HDZ-ovci – a među njima i neki oporbenjaci – javno govorili kako je blasfemično da u gradu u kojem su demokršćani na vlasti, tijekom Velikog tjedna, na javnom mjestu, ispred hotela "Jadran", nastupa Let 3, čiji je umjetnički opus najpoznatiji po ispaljivanju čepova iz anusa.

Ispalo je tako da je najveći dobitnik nastupa Roisin Murphy u Šibeniku šibenski gradonačelnik Željko Burić. Koji je, među ostalim, profitirao od pametnog vođenja kulturne politike. I to na najbolji mogući način. Nije se u nju petljao. Prepustio je stvar oko izbora estradnog izvođača mlađariji iz Tvrđave kulture. Izvukao je pitanje o tome tko će pivati za Novu godinu iz centralnog komiteta gradskog HDZ-a, koji bi o njemu raspravljao jednako kao Roko, sekretar i pricidnik u Malom mistu, kad su birali repertoar za "Borbenu ponoćku". Pa bi jedan bio za "Internacionalu", drugi bi "Marjane, Marjane", treći s festivala iz Opatije, ili jednu iz San Rema. Pa bi završili na "Tebe Boga hvalimo". Ili na Lepoj Breni, kao jedna od hrvatskih nacionalnih televizija.

image

Vatreni doček

Niksa Stipanicev/Hanza Media

A u Šibeniku – Roisin Murphy! I Nagrada grada Šibenika Hrvoju Jelkoviću i klubu "Azimut", koja im je ove godine dodijeljena za "izniman doprinos razvoju kulturne scene i društvenog života grada Šibenika". Jelković je u Šibenik došao s "Terraneom" i "Artim produkcijom", u vrijeme dok je gradom vladao SDP, koji se u Zagrebu taman razilazio s Bandićem te 2009. godine, pa se kompletna tamošnja scena rasula kud koji mili moji.

Pustio ih da rade

Novopečeni HDZ-ovac, a bivši liberal Burić, koji je 2013. taman došao na vlast, ne samo da ih nije rastjerao, kao što su mnogi očekivali, nego ih je prihvatio kao najrođenije. Ne samo što ih je pustio da rade, nego ih je podržao. I tada i kasnije. A oni su mu se odužili – odnosno on je bio taj koji je uz njih ubirao benefite – organizacijom najprije "Nove u Docu" te iste 2013. godine, s domaćim šibenskim bendovima kao što su 022, The Pulse, Ti ritu piri pip, L‘kok, Fog Sellers, Dok AnalogX.

Kao i Adventskim sajmom s kućicama, od Peškarije do skala od katedrale, što je zapravo bila preteča, nukleus iz kojega je izrasla današnja šibenska Adventura. I Nova u Šibeniku. S punim hotelima i apartmanima, ne samo u "Solarisu", nego i u Šibeniku, u kojem ih prije deset godina nije ni bilo.

Danas je to obična, banalna činjenica, a desetljeće prije bila je – znanstvena fantazija. Kao da su vam rekli da će za Novu godinu u Šibeniku nastupiti Rolling Stonesi. Danas se ne bih baš kladio da neće. Makar i na playback. Pardon, matricu!

image

Mogli bi i oni na pozornicu kod katedrale AFP

Soeren Stache/DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
30. travanj 2024 19:52