StoryEditorOCM
ŠibenikPosljedice potopa

Do kada će Šibenikom teći bujice: Može li hidraulična brana spasiti podzemnu garažu na Poljani od plavljenja?

Piše Katarina Rudan
2. rujna 2020. - 13:15

Dva dana nakon što je u ponedjeljak oko 18,30 sati Šibenik pogodio jak pljusak s tučom i u nešto više od desetak minuta poplavio dijelove grada i podzemnu garažu na Poljani, u gradskom poduzeću Vodovod i odvodnja d.o.o. održan je koordinacijski sastanak s ciljem analize posljedica nevremena.

Nakon sastanka, u dvorištu Vodovoda i odvodnje novinarima su se obratili gradonačelnik Željko Burić, njegov zamjenik Danijel Mileta, direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica te direktor Gradskog parkinga Goran Bulat. Gradonačelnik Burić uvodno je kazao da neće govoriti o stručnom "dijelu priče", jer za razliku od onih koji se pojavljuju u medijskom prostoru, on poštuje struku.

- Jutros čitam članak u jednoj našoj tiskovini da je struka predlagala da otvor Poljane bude na drugoj strani, što hoće reći da je netko drugi odlučio kako će Poljana danas izgledati. Budimo razumni i poštujmo ljude od struke. Poljana mora biti spremna na ekstremne uvjete što je ona već i velikim dijelom odgovorila, uz određene lagane propuste za koje ćemo predložiti način rješavanja. Zaboravlja se da je plavljenje te lokacije povijest Šibenika i da nije problem u garaži. Zaboravili smo evakuaciju Gradske knjižnice i plavljenje poslovnih prostora u Kalelargi. Želi se pokazati da je problem u cijelom projektu Aglomeracije u kojem Vodovod i Grad Šibenik prednjače u Republici Hrvatsko. Pri kraju smo sjajnog projekta koji još nije završen te je upravo ta nezavršenost stvorila određene probleme, rekao je Burić.

Ne navodeći imena i medije na koje cilja, Burić je u nastavku citirao „koji su pametniji od mene“, kako je rekao.
- Umberto Eco je kazao da je internet omogućio da svaka seoska budala bude donositelj istine i to je naša činjenica, a dodao bih i da je omogućio mnogima koji u životu nisu ništa radili ni napravili pa niti išta mogu korigirati, da sjede, pišu i iznose vlastite misli bez da se suoče s argumentima, kazao je. Spomenuo je i Petra Grašu, čiju pjesmu je slušao ujutro, dok se spremao na posao, slušao.

- Svidio mi se onaj dio „ja sam čvrsta stina“ i sad ću mu promijeniti refren „star izvana a mlad iznutra“. Uzalud vam svirači, nećete prikazati Šibenik kao „grad slučaj“ montirajući snimke i politizirajući činjenice, samo priželjkujem da se suočimo s argumentima, poručio je gradonačelnik.

Direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica, rješavanje problema plavljenja koji se dogodio u ponedjeljak, a jasno je da se može opet ponoviti, vidi u potpunom završetku projekta Aglomeracija Šibenik.

- Na Šubićevcu smo radili rekonstrukciju cjevovoda i jednim dijelom rekonstrukciju oborinske kanalizacije. Problem je što je velika količina oborina u kratkom razdoblju pala na tom području i slila se, logično, na najnižu točku prema spomeniku u Park šumi Šubićevac. Šahtovi se redovno čiste prema raspiredu, ali kad dva dana puše olujno jugo i kad se velika količina lišća i smeća skuplja s oborinama, onda ti šahtovi i da su pet minuta prije očišćeni ne bi funkcionirali. Tako da je to jedna pojava koja je po meni sasvim logična i normalna u našim uvjetima. Što se tiče slivnika Ulice kralja Zvonimira mi ćemo napraviti rekonstrukciju ulice u dužini oko 160 metara vezano za pogrešne presjeke. Frezati će se nosivi dio sloja i napraviti padove prema slivnicima koji će tada vjerojatno puno bolje apsorbirati tako velike količine oborina. Što se tiče dijela sliva pred ulazom u podzemnu garažu na Poljani, poznato je da su u tijeku radovi na Mimincu te da se velika količina vode u ekstremnim situacijama kao što je bila ova, iz cijelog Varoša sliva niz Ulicu Petra Grubišića, tako da ju rešetke koje su ugrađene na samom spoju Ulice Petra Grubišića i kralja Zvonimira, doslovce, ne mogu apsorbirati. To je prava istina. Nadamo se da ćemo završetkom projekta Aglomeracije u svakom slučaju tu situaciju poboljšati, rekao je Frane Malenica.

- U garaži se nije dogodila nikakva materijalna šteta. Nakon što se oborinska voda, djelatnici su metlama usmjerili vodu prema slivnicima, te počistili smeće koje je bujica sa sobom donijela i zbog toga je garaža bila nekoliko sati zatvorena, kazao je direktor Gradskog parkinga Goran Bulat.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta izvijestio je novinare da će se u sanaciju, bolje rečeno ispravljanje pogreške izvođača radova, u Ulici kralja Zvonimira krenuti nakon završetka radova u Ulici Jerka Machieda.

- Danas smo naručili projekte koji će ući u Ulicu Petra Grubišića i Zadarsku ulici iz kojih dolaze najveće bujice, a one nisu tretirane projektom Aglomeracija. Upravo te dvije ulice kupe cijeli sliv oborina koje potom ulaze u Ulicu kralja Zvonimira. Time ćemo osjetno smanjiti količine padalina koje dolaze pred samu Poljanu. Također, u fazi smo sagledavanje mogućnosti postavljanja hidraulične brane na ulazu u podzemnu garažu na Poljani koja bi se dizala tih deset do petnaest minuta dok prolazi bujica. Time bi se praktički anulirala mogućnost ulaska vode u garažu, rekao je Mileta i dodao da četiri litre kiše koje u Šibeniku padnu u jednoj minuti, kako to se dgodilo u ponedjeljak, zapravo znače potop.

30. travanj 2024 16:43