StoryEditorOCM
ŠibenikProsvjed za marendu

Dnevni odmor iskoristili su zaposleni Centra za socijalnu skrb u Šibeniku i izašli na trg pred svojom zgradom u kojoj- tek uzgred rečeno- rade u nenormalnim uvjetima, da bi podržali svoje kolege iz Zadra (FOTO+VIDEO)

8. ožujka 2019. - 18:22

Dnevni odmor iskoristili su zaposleni Centra za socijalnu skrb u Šibeniku i izašli na trg pred svojom zgradom u kojoj- tek uzgred rečeno- rade u nenormalnim uvjetima, da bi podržali svoje kolege iz Centra za socijalnu skrb u Zadru koji su se našli u središtu pažnje- i na meti politike!- zbog nemilog događaja i obiteljske tragedije na Pagu.

Prosvjed je organiziran zajedno sa Sindikatom zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi u Hrvatskoj, odnosno Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, pa se skupu obratila i predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić, dipl. soc. radnica:

-Ovim okupljanjem pružamo moralnu podršku prvenstveno kolegicama i kolegama u CZSS Zadar i da bismo pokazali nezadovoljstvo načinom na koji se rješavaju problemi dugogodišnje zapuštenosti sustava socijalne skrbi. I ovaj slučaj, kao i svi drugi, pokazuje da se javnost može upoznati s radom socijalnih službi tek kad se dogodi neka tragedija. Samo zaposlenici najbolje znaju s kakvim se problemima i preprekama susrećemo u našem svakodnevnom radu- od nedostatka stručnog kadra, preko neuvjetnih normativa i standarda do loših radnih prostora i nedostatka sredstava za rad. Sindikat godinama na to ukazuje na bezbroj načina. Nailazi samo na ignoriranje Ministarstva i Vlade. Mislimo da je došao trenutak da se svi- Sindikat, udruga, Komora i zaposlenici, udruže u traženju poboljšanja uvjeta za rad u sustavu. Ovo okupljanje neka bude prvi korak.

U ime zaposlenika govorila je Nina Živković iz Odjela za djecu, brak i obitelj:
-Zločin je osobni čin, međutim kad god se dogodi obiteljsko nasilje ili tragedija u našoj zemlji, u javnosti se krivnja pokušava pripisati ljudima iz Centara za socijalnu skrb- i to je redovito tako! Neupućena javnost sluša najistaknutije predstavnike vlasti pa uz ostalo zaključuje da su Centri za socijalnu skrb jako moćne institucije! Redovito, za obiteljske tragedije i zločine prvi na meti su upravo Centri! I sami smo, dijelom, za to krivi jer zbog obaveze etičkog kodeksa i profesionalne tajne u svakoj medijskoj hajci ostajemo šuteći, smatrajući da tako najbolje štitimo interese korisnika. Pri tom zanemarujemo vlastite interese uključujući i onaj da se obranimo i informiramo javnost o tome što mi to „dolje na dnu sustava“ radimo.

Šibenski socijalni radnici, kažu, kao i ostali u Hrvatskoj, godinama uzalud očekuju da naše interese zaštite nadležno Ministarstvo, strukovne komore, sindikalne organizacije.

Ovaj zadnji tragični događaj nas je osvijestio da smo sami dužni tražiti svoja prava, a time, sasvim sigurno, i zaštitu naših korisnika, odnosno njima na dobrobit.

Šibenski socijalni radnici istaknuli su, u nekoliko točaka, svoja traženja:
-Tražimo da se primjene propisani standardi za rad Centara za socijalnu skrb propisani Pravilnikom te da se usklade s europskim snadradima. Tražimo reformu Centara za socijalnu skrb, tražimo smanjivanje broja javnih ovlasti Centra za socijalnu skrb, zatim tražimo izmjenu Članka 247 Stavak 6.i.7. Obiteljskog zakona kojim nam je nametnuta obaveza prihvaćanja skrbništva čime su narušena naša Ustavom zagarantirana građanska prava- pokrenut ćemo postupak preispitivanja.

Traže, dalje, status službene osobe, stvaranje mreže socijalnih usluga dostupnih korisnicima i mogućnost da ih koriste u lokalnoj zajednici.

- Čemu usluge propisane Zakonom ako ih korisnici ne mogu dobiti!?- pitaju se šibenski socijalni radnici.

Naposljetku, traže i primjerenu valorizaciju rada vanjskih suradnika koji provode mjere prema Obiteljskom zakonu. Oni već najavljuju da ne žele više biti suradnici, sve u strahu da bi i sami mogli postati metom javnog progona.

- I do sada smo teško pronalazili dostatno educirane stručnjake spremne prihvatiti se tako odgovorna zadatka uz mjesečnu naknadu od- mizernih 400 kuna! Važno nam je da građani razumiju da sve što tražimo samo su osnovni uvjeti potrebni za naš rad i da su svi usmjereni na dobrobit naših korisnika- zaključili su na prosvjednom skupu radnici šibenskog Centra za socijalni rad- u velikoj većini žene koje su, eto, svoju brigu i muku izrazili uz- Međunarodni dan žena.

Kako je bilo na prosvjedu šibenskih socijalnih radnika pogledajte OVDJE.
 

28. travanj 2024 10:35