StoryEditorOCM
ŠibenikDRUGI PUT JE UPALILO

Dječji vrtić ‘Smilje‘ došao do novca za produljeni boravak! ‘Najbrži prst‘ im osigurao 4,9 milijuna kuna

Piše Katarina Rudan
27. ožujka 2022. - 11:24

Prije dvije godine, jedna od dviju šibenskih gradskih predškolskih ustanova, Dječji vrtić "Smilje", prijavila je projekt financiranja produljenog boravka na natječaj "Nastavak unaprjeđenja usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali nisu imali sreće. Pošta je navodno zakasnila minutu, dvije, kaže nam ravnateljica ustanove Gorana Rakić.

Da im se to iskustvo ne bi ponovilo, ove su godine, na isti natječaj, projekt pod nazivom "Dječji pogled na svijet" radili u suradnji s Ivom Bračić Janjić, iz šibenske tvrtke Pro Fond Consulting j.d.o.o. za poslovno savjetovanje, koja je verificirana i za izradu EU projekata.

Ugovor u siječnju

– Zajedno smo radili na projektu, mi smo iznijeli naše želje i planove, ona je sve to kvalitetno uobličila i prošli smo na natječaju za projekte do iznosa od pet milijuna kuna. Među prvima smo prijavili projekt, a "najbrži prst" je iznimno važan kod ovakvih natječaja i dobili smo 4.882.500,28 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Ugovor o financiranju potpisali smo 19. siječnja i sad smo u velikom poslu oko njegove provedbe – govori ravnateljica.

U provedbu projekta uključeno je pet od osam objekata dječjih vrtića, koliko ih ova ustanova ima; proširit će se njihov obujam djelovanja, zaposliti nove ljude.

– Sredstva koja su nam odobrena namijenjena su samo za produljeni boravak djece u vrtiću, i to u vremenu od 16.30 do 21 sat. Provodit će se 20 mjeseci, a mora uključivati najmanje 50-ero djece. Već smo proveli anketu među roditeljima kako bismo doznali kolike su potrebe za produljenim boravkom djece i do sada imamo oko 60-ero djece u pet vrtića koji će biti uključeni u provedbu ovog projekta. To su dječji vrtići "Šibenski tići" na Šubićevcu, jaslice i vrtić, "Ciciban" i "Vjeverica" također na Šubićevcu, "Mali Mihovil" na Jamnjaku i "Građa" u starom dijelu grada – kaže Rakić.

image

Među pet vrtića uključenih u projekt je i vrtić 'Šibenski tići' na Šubićevcu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ovim projektom uvest će se novi programi kao što su sportski, glazbeni i likovni te rad s darovitom djecom. Projektom je obuhvaćeno deset odgojiteljica koje rade s djecom s posebnim potrebama, a dodatno će dok projekt traje, dakle na određeno vrijeme, biti zaposleno pet odgojiteljica u produljenom programu, pet spremačica, jedan kuhar, logoped i rehabilitator.

– Premda je projektom predviđeno njihovo zapošljavanje na pola radnog vremena, u suradnji s Gradom Šibenikom, koji je partner na projektu i osnivač naše ustanove, dogovoreno je da svi oni budu primljeni na puno radno vrijeme, s tim što će ih se dijelom financirati iz sredstava dobivenih za projekt, a dio će plaćati ustanova – govori Rakić. Dodaje da je veliki problem nedostatak odgojiteljica, na šibenskom Zavodu za zapošljavanje ih nema, baš kao ni logopeda i rehabilitatora.

Problem usred godine

– Veliki nam je problem i to što projekt počinjemo provoditi usred pedagoške godine, jer puno lakše bi nam bilo da je njegova realizacija krenula u rujnu, početkom godine. U tom slučaju bismo imali vremena pripremiti naše odgojiteljice, koje moraju proći edukaciju, a vjerojatno bismo uspjeli dobiti i nove odgojiteljice. Svjesni smo činjenice da logopeda i rehabilitatora nema ni "za lijek" i ako ih ne uspijemo dobiti, svakako ćemo odraditi onaj dio projekta koji mogu provesti odgojiteljice.

Nadam se da ćemo uspjeti osigurati pet odgojiteljica, natječaj je raspisan, imamo trenutačno četiri pripravnice koje će u međuvremenu završiti pripravnički staž i planiramo ih zadržati. U krajnjem slučaju, provest ćemo preraspodjelu, reorganizaciju i posao odraditi – ističe Rakić i dodaje da upita imaju, te se nada da će pitanje odgojiteljica uspjeti riješiti.

Svaki od programa koji je sastavni dio projekta "Dječji pogled na svijet" mora se razraditi i s njegovom realizacijom može se početi tek kad ga ministarstvo verificira, što dodatno "krade" vrijeme. Produljeni boravak u jaslicama, primjerice, planiran je u vrtiću na Šubićevcu, a rad s darovitom djecom u vrtiću "Građa". Rakić podsjeća da su već imali produljeni boravak u jaslicama, ali samo jednu pedagošku godinu, nije bilo interesa, nije išlo i zatvorili su taj program. Vjeruje da će sada zaživjeti jer u gradskoj četvrti Šubićevac ima puno mladih obitelji s djecom, roditelji rade u smjenama, a nema svatko "baka-servis".

Do rujna 2023.

– Ovaj projekt će trajati do 1. rujna 2023. godine, a ako se pokaže da potreba za produljenim boravkom u jaslicama ima, naravno da ćemo ga nastaviti provoditi i dalje, nakon što projekt završi. Što se tiče dijela glazbenog programa, realizirat ćemo ga s vanjskim suradnikom budući da je to planirano dva puta tjedno po 45 minuta. Neke glazbene instrumente smo već prije kupovali vlastitim sredstvima, no moram istaknuti da je dio sredstava koje smo dobili za ovaj projekt namijenjen za kupnju razne opreme, namještaja i drugih pomagala, te za 11 različitih edukacija djelatnika ustanove koje su već počele u Zagrebu, a dio će ih se održati i kod nas u Šibeniku – govori ravnateljica.

Ma koliko ih u ovom trenutku mučilo pitanje osiguravanja kadrova, Rakić uopće ne sumnja u kvalitetnu provedbu projekta koji će donijeti nova znanja i iskustva djelatnicima, a roditeljima omogućiti kvalitetnu skrb i odgoj djece i u produljenom boravku.

– S obzirom na to da od 4. do 15. travnja imamo redovite upise djece u pedagošku 2022./2023. godinu, roditeljima ćemo ponuditi i sve programe koje nudimo kroz ovaj projekt, a svi će oni u međuvremenu biti verificirani i integrirani u naš rad. Vjerujemo da će interesa roditelja biti te da ćemo u konačnici u projekt "Dječji pogled na svijet" uključiti puno više djece od sada prijavljenih šezdesetak – zaključuje ravnateljica "Smilja" Gorana Rakić.

24. travanj 2024 14:22